Çiçek Bakımı

Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarında ve bahçelerde sıkça görülen bir çiçek türü olan kartopu çiçeği, 150’yi aşan çeşidi ile ülkemizde en çok görülen bitkilerden biridir. Çok uzamayan bu ağaçsı bitki çiçeklerinin bahar ve yaz dönemindeki halinin kar topuna benzemesi nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Peki, kartopu çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımında nelere dikkat etmek gerekir? Cevabı yazımızda bulabilirsiniz.

Adoxaceae familyasından Viburnum cinsine ait birçok bitki “kartopu” olarak bilinir. Bahçe düzenlemelerinde sıkça kullanılan bu bitki; Avrupa, Afrika, Kuzey Asya gibi geniş bir coğrafya da yetişmektedir. Ülkemizde ise Marmara ve Karadeniz kıyılarında da yetişebilmektedir. Hızlı büyüyen bir türdür ve zümrüt yeşili yapraklarına ek olarak 7-8 cm kümeler şeklinde çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçeklerin yanı sıra küçük kırmızı meyveler de vermektedir. Kartopu çiçeği meyvelerine gilaburu denilmektedir

Kartopu Çiçeği Bakımı

Kartopu çiçeği bakımı
Fidanlıklarda üretilen melez bir tür olan kartopu çiçeği, bakımı kolay bir bitkidir. Güzel kokulu ve göz alıcı olması nedeniyle birçok yerde tercih edilir.
  • Öncelikle sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için ilkbahar veya sonbaharda dikilmesi gerekir. Kök yumrusunun iki ve üç katı genişliğinde bir alan açarak dikilmelidir. Üzerin kapatılırken ise kök boğazı toprak seviyesinden 5 cm yukarıda olacak şekilde doldurulmalıdır.
  • Bol güneş alan yerleri seven bu güzel bitki, kısa sürede hızlıca büyümeye başlayacaktır. Yılda sadece bir kere gübre vererek ve düzenli budama ile gelişimini daha elverişli hale getirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bir konu ise görüntü olarak aynı olan fakat istilacı bir tür olan Japon kartopu (Viburnum plicatum) bitkisinden uzak durmaktır.
  • Toprak seçiminde drenajı iyi tınlı toprak daha iyidir. Fakat illa bu toprak şart değildir. Tolere edebilirliği yüksek olan bu bitki, daha çok orta düzeyde asidik toprakları tercih etmektedir.
  • Kartopu çiçeği kuru toprağı çok sevmez. Bu nedenle toprağın eşit miktarda nemli tutulması gerekir. 2-3 cm kadar toprağın nemli olması yeterli olacaktır. Çok sıcak bölgelerde daha sık sulama yapmalı ve kış mevsiminde ise çürüme yaşanmaması adına toprağı kontrol ederek sulamalısınız.
  • Çok sıcak iklimler ya da çok soğuk iklimler yerine ılıman yerler bu bitki için daha uygundur. Hava sirkülasyonu ve toprak drenajı iyi olduğu sürece zorlu koşullara da ayak uydurmaktadır.
  • Kartopu çiçeği gübreleme çok isteyen bir tür değildir. Ancak ilkbaharda yavaş salınımlı gübre verebilirsiniz. Bitkinin toprağına kompost gübre dökerek toprağı verimli hale getirmeniz faydalı olacaktır. Çok fazla gübre vermeniz azot miktarını artıracağı için çiçek açmasının önüne geçecektir.

Kartopu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kartopu çiçeği çoğaltma
Kartopu çiçeği, çelikten çoğaltma yöntemi ile çoğaltılmaktadır.

Çelikten çoğaltma işlemi için zamanlama önemlidir. En iyi sap hala yeşilken ama devrilmeden kendi kendine durabilecek kadar sert olmalıdır. Bu sayede köklenme sağlanır. İlkbahar sonu ve yazın başı çoğaltma işlemi için en uygun zamanlardır. Çoğaltma işlemini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz:

  • Yerleşik dalların bazılarının ucundan çıkan küçük yeşil yapraklı dalları keskin bir budama makasıyla 15 cm kadar kesin. Bu parçayı alırken yaprak düğümün hemen altından kesim yapmaya dikkat etmelisiniz.
  •  Çeliğin alt kısmındaki yaprakları koparın ve çeliği su dolu bir kaba koyun. Bu sırada bitki ekeceğiniz ortamı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Küçük bir saksıya bitki toprağı doldurun ve sonrasında çeliğin ucunun köklenme hormonuna batırarak 5 cm derinliğe dikin. Toprağı çelik yerinde duracak kadar sıkı hale getirin ve can suyunu verin.
  • Saksıya ektiğiniz çeliği aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde konumlandırın. Kökle çıkana kadar da toprağı nemli tutun. Ancak bu işlem uzun sürecektir. Bitkinin köklendiğini yeni yeşil yaprakları çıktığında anlayabilirsiniz.

Kartopu Çiçeği Nasıl Budanır?

Çiçek
Çiçek budama ile bitkinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Budama işlemi yapmak için dikkati olmalı ve bitkiye zarar vermeden işlemi gerçekleştirmelisiniz. Genelde peyzaj işlemi için budama yapıldığından bitkiye doğru şekli verirken ölü, hastalıklı veya kırık olan dallar ilk önce budanmalıdır. Budama işlemi sonbahar ayarlarında yapılırsa daha sağlıklı olur. İşlem sırasında köklere dikkat etmelisiniz. Bitkiyi yenilemek veya çiçek buketi oluşturmak için çiçekleri kesebilirsiniz. Çiçekleri keserken çelik kısımlarından kesim yapmanız arkadan yeni dal ve çiçek vermek işleminin hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Kartopu çiçeği başta olmak üzere tüm bitkileri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir