Çiçek Bakımı

Telgraf Çiçeği Bakımı Hakkında Her Şey

İç mekan bitkileri, yaşam alanlarını dekore ederken çokça tercih edilir. Nedeni ise basittir; güzellikleri ve sağlıklı bir ortam oluşmasına yardımcı olmaları. İç mekan bitkileri arasında yer alan telgraf çiçeği, ışıltılı yaprakları ile bulunduğu ortamda tüm dikkatleri üzerine çeker. Ek olarak ortamın nem dengesinin korunmasına yardımcı olur. Masa üzerinde, sarkıt üzerinde veya cam kenarında kolayca yetiştirilen telgraf çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tropikal Amerika topraklarında yetişen ve sonrasında güzelliği ile tüm dünyaya yayılan telgraf çiçeği, Zebrina pendula olarak bilinir. Pendula Latincede salkım formunda olan demektir. Sürüngen yapılı, salkım yapraklı ve çok yıllık otsu bir bitki olan telgraf çiçeği, en çok mor alacalı yaprakları ile bilinen Tradescantia zebrina türü ile tanınır. Beyaz alacalı yapraklarıyla oldukça güzel görünen Tradescantia alba witta türü de oldukça fazla tercih edilmektedir. Peki, gösterişli iç mekan bitkileri arasında yer alan telgraf çiçeği nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır ve nasıl çoğaltılır?

Telgraf Çiçeği Bakımı

Telgraf çiçeği bakımı
Telgraf çiçeği bakımında dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.
  • Öncelikle telgraf çiçeği,, sabah ve akşam güneşinden faydalanmayı oldukça sever. Fakat yeşil yapraklı olan türleri için çok fazla güneş ışığı uygun değildir. Yeşil yapraklı olanları loş ortamlarda dahi büyüyebilir. Mor yapraklı türleri ise güneşi çok sevdiği için iyi güneş alan bir konumda olması daha sağlıklı gelişim sağlar. Yaprakları alacalı olan türleri de güneşi sevmektedir. Tabii ki güneşi sevmeleri direkt güneş ışığı altında kalmaları anlamına gelmiyor. Güneş alan ama direkt güneş ışığına maruz kalmayacakları bir yer belirlemelisiniz.
  • Toprak yönünden çok seçici olmayan çiçek, gevşek yapılı topraklarda daha rahat etmektedir. Bahçe toprağına humuslu ve killi toprak ekleyerek gelişimi için en ideal toprağı elde edebilirsiniz. Suyu geçiren ve mineral bakımından zengin topraklar, en ideal seçimdir.
  • Saksı seçimi, bitkilerin gelişimi için oldukça önemlidir. Oldukça güçlü köklere sahip olan çiçeğin saksı değişimini düzenli yapmak gerekir. Saksı değişimi sırasında bir önceki saksıdan bir büyük boy saksı kullanın ve taze toprak kullanın. Telgraf çiçeğini sıkıştırmanız veya kesmeniz, daha dolgun ve gür büyümesi için teşvik edici olacaktır.
  • Gübreleme gerektirmeyecek kadar güçlü bir bitki olan telgraf çiçeğini gübrelemek isterseniz, ilkbahar ve yaz ayları uygundur. İki haftada bir yarı yarıya seyreltilmiş standart iç mekan sıvı gübre çeşitleri ile bitkiyi besleyebilirsiniz.
  • Suyu oldukça seven bir türdür. Fakat çok fazla su vererek köklerini çürütmekten kaçınmalısınız. Yaz aylarında bol miktarda sulama yaparken kış aylarında ise daha dikkatli ve az su verilmelidir. Soğuk aylarda nemli olan toprak, ihtiyaçlarını karşılamaya yetecektir.
  • Ilıman sıcaklıkları tercih eden telgraf çiçeği, kış aylarında ise en düşün 10 santigrat dereceye kadar dayanabilmektedir. Yaz aylarında ise direkt olarak esintide kalmaması gerekir.

Telgraf Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Telgraf çiçeği nasıl çoğaltılır?
Telgraf çiçeğini çoğaltmak için köklerini veya yapraklarını kullanabilirsiniz. Bu işlemler için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
  • Saksıda olan çiçeğin köklerini dikkatlice inceleyin. Sürgün veren kökleri ayırın ve küçük bir saksı içerisine yeni taze toprakla dikin.
  • Bu şekilde 3 hafta sonunda yeni çiçeğiniz filiz vermeye başlayacaktır. 
  • Eğer çok küçük sürgünler varsa birkaç gün yarım bardak suyun içinde bekleterek köklerin filizlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Köklenen filizleri sonrasında yeni saksıya taze toprak ile dikmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemler için genelde nisan ayı uygundur. Fakat ekim ayına kadar çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.

Telgraf Çiçeği Türleri Nelerdir?

Bahçe çiçekleri
Telgraf çiçeğinin doğada birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
  • Ak telgraf çiçeği: Beyaz renkli çiçekler açan ve yaprakları yeşil olan türdür. Yarı gölgeli alanlarda daha iyi yetişmektedir.
  • Pembe telgraf çiçeği: Yaprakları ve çiçeklerinde pembe renkler olan türdür. Pembe geçişleri oldukça hoş bir görüntü sunar. Güneşi ve düzenli sulamayı oldukça sevmektedir.
  • Yeşil telgraf çiçeği: Güney Amerika topraklarında yetişen ve en çok bilinen türdür. Yaprakları yeşildir ve nadiren beyaz çiçekler açar. Sarmaşık halde her yerde yetişmektedir.
  • Mor telgraf çiçeği: Mor kalp, mor kraliçe veya mor sekreter isimleriyle bilinen türdür. Renginden dolayı bu isimleri almıştır. Güneş gördüğünde parlak mor halini dönüşür. Dalları da yaprakları gibi mordur.  Güneşi ve aydınlık alanları sevmektedir.
  • Tüylü telgraf: Pembe ve mor çiçekler açan türdür. Yapraklarında tüye benzeyen dokular bulunmaktadır. Yarı gölgeli alanları daha çok sevmektedir.
  • Örümcek- mavi çiçekli: Melez bir türdür. Yaprakları uzun ve yeşil şeritler halindedir. Mavi çiçekler açar ve dış mekanda yetiştirmek içinde uygundur.
  • Tekne – beşik zambak: Kılıç şeklindeki yapraklarının bir tarafı pembe diğer tarafı yeşildir. Dış mekanda geniş bir araziyi örtmek için kullanılabilecek kadar uzar.
  • Yalancı telgraf: Telgraf çiçeğine benzeyen ama telgraf çiçeği olmayan bir türdür. Mavi taç yaprakları vardır ve genelde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sıkça görülmektedir.

Tüm saksı çiçekleri ve bakımı için ihtiyacınız olan ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir