Trend

Ütü Tabanı Temizliği: Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?

Günlük olarak en çok kullandığınız ev aletlerinden biri ütü mü? Ve siz de ütünün kıyafetlerine bıraktığı lekelerle mi uğraşıyorsunuz? O zaman bu yazıyı dikkatlice okumalısınız! Çünkü ütü tabanı temizliği ile ilgili tüm detaylar, blog yazımızda sizi bekliyor!

Ütü, kıyafetlerinizi ilk günkü gibi harika göstermenizi sağlayan bir küçük ev aletidir. Ama bazen hem kirecin hem yanlış kullanımların sonucu, ütü tabanında kirler görmeniz mümkündür. Ütünün iç kısmında kireç birikmesi de mümkündür. Bu kireç zamanla ütünün tabanına akabilir. Bu da ütü tabanında kireç kalıntıları oluşturur. Hem ütünün performansının hem de kullanım ömrünün, kireç dolayısıyla azalması mümkündür. Eğer ütü tabanında kıyafet kalıntıları varsa ya da kireç lekeleri varsa siz de, yazımızda anlattığımız yöntemleri deneyebilirsiniz!

Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?

Ütü tabanı temizliği
Ütü Tabanı Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde kolayca kendi ütünüzü temizlemek için öncelikle bazı malzemeleri satın almanızda fayda var:

  • Havlu,
  • Yağlı kağıt ya da gazete,
  • Limon tuzu, kaya tuzu ya da sofra tuzu,
  • Temizleme bezi,
  • Sünger,
  • Temizleme kovası,
  • Ilık su,
  • Bulaşık deterjanı.

Bu ürünleri hazırladıktan sonra ütü temizlemenin püf noktalarına geçebiliriz!

  • Ütünüzün tabanında kireç lekeleri varsa kireç çözücü doğal bir ürün kullanmanız önemli. Ütüyü temizlemek için tabanda bulunan deliklere kireç çözücü deterjanı az az aktarabilirsiniz. Daha sonra ütünün su haznesine kireçsiz, temiz su koyarak ütüyü düşük ayarda çalıştırabilirsiniz.
  • Daha sonra ütünün fişini çekmelisiniz. Ütünün fişini çektikten sonra ve ütünün tabanı biraz soğuduğunda tabanı nemli bir bezle hafifçe silebilirsiniz. Bu sayede ütü tabanındaki kirleri de kolayca temizlemiş olursunuz.

Temelde bunları deneyerek ütünüzü temizleyebilirsiniz. Ayrıca şunları da deneyebilirsiniz:

  1. Ütünüzü düşük ısıya getirin ve tabanının ısınmasını bekleyin.
  2. Daha sonra bir yağlı kağıdı ütü masasına koyun. Yağlı kağıdın üzerine iki yemek kaşığı kadar tuz serpin.
  3. Tuzu eşit şekilde yağlı kağıdın üzerine yayın ve kıyafet ütüler gibi ütüyü hareket ettirin.
  4. Bu aşamada ütü tabanının çizilmemesi için fazla baskıdan ve sert hareketlerden uzak durabilirsiniz.
  5. Ütünün tabanına tuz sıkışmaması için ütüyü kaldırdığınızda hafifçe silkeleyin ve tabanda sıkışmış olabilecek tuzları döökün.
  6. Ütünün fişini çektikten sonra ütü tabanının ılıklaşması için biraz bekleyin. Daha sonra nemli bir bez ile tabandaki izleri silin.
  7. Ütünün tabanı tamamen temizlenene kadar bu işlemi yapmaya devam edebilirsiniz!

Ütü Haznesinin Temizliği

Ütü Tabanının Temizliği Nasıl Olur?
Ütü Tabanının Temizliği Nasıl Olur?

Özellikle çeşme suyu kullanımı, ütüde kireç problemi yaşamanıza sebep olabilir. Ütünün su haznesi dolduğunda da kıyafetlerinizi ütülerken beyaz kalıntılar görebilirsiniz. Bunun yaşanmaması için ütünün su haznesini de temizlemenizde fayda vardır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

  • İlk olarak ütünün fişe takılı olmadığından emin olmalısınız. Daha sonra ütünün tabanındaki, dışındaki kireçleri temizleyebilirsiniz. Bunun için de geniş bir kabın içine ılık su doldurup suyun içine biraz limonlu bulaşık deterjanı dökmelisiniz.
  • Bir temizlik bezinin ucunu deterjanlı suya batırdıktan sonra ütünün tabanını yavaş yavaş temizlemeye başlayabilirsiniz. Düğmelerin içine su kaçmaması ve ütünün bozulmaması için bezin çok fazla ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Bu yöntemi, özellikle tabanı teflon ütüler için iyi bir temizleme yöntemidir. Ama ütünün tabanının çizilmemesi için fazla bastırmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Ütünün tabanında kireçlenme olmaması için ütü yaparken kullandığınız suya da dikkat etmelisiniz. Musluk suyu yerine ütü suyu ya da kaynamış soğumuş su kullanabilirsiniz.

Ütünüzü temizlemek ve kireçlenmesini önlemek için yazımızdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız olan tüm malzemeleri Çiçeksepeti’nden online olarak kolayca satın alabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir