Trend

Dünyada Doğal Olarak Sadece Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesinde Yetişen Siyah Güller

Binlerce yıllık tarihin gizemli ve köklü topraklarında, Halfeti’nin sarp kayalarında yetişen buruk bir güzel siyah gül… Toprağının aşığı, Halfeti’deki siyah güller hakkında öğrenmek istediğiniz her şey ve siyah gül anlamı bu yazıda sizi bekliyor.

Gülün her renginin ayrı tutkunuyuz. Kırmızısından pembesine, beyazından sarısına, lilasına, alına moruna say say bitmez. Ancak bazıları da vardır ki siyah gül aşığıdır. Aslında siyah gülü bir kez canlı canlı görenin ona tutulmama şansı oldukça düşüktür. Çünkü siyah gül öylesine güzeldir ki masal diyarlarından çıkıp gelmiş gibi görünür. Birçoğunuzun ” Siyah gül olur mu canım, onlar boyalıdır” dediğini duyar gibiyiz. Çoğu zaman çok koyu bir bordo rengine bürünen siyah güller gerçek arkadaşlar. Hem de ülkemizin çok kıymetli bir bölgesi olan Halfeti dışında hiçbir yerde doğal yollarla yetişmiyor. Bu muhteşem güzellik siyah gül ya da halk içinde bilinen adıyla karagül çiçeği yalnızca bize özgü yani. Kıymetini bilelim…

Karagül çiçeği Halfeti şehrinde yetişir.
Görsel kaynak: Wikipedia

Bu büyüleyici çiçekten bahsetmeden önce “Karagül çiçeği nerede yetişir?” sorusunun cevabı olan Halfeti’den bahsedelim. Halfeti, Şanlıurfa’nın tarih ile dolu bir ilçesi. Gül gibi güler yüzlü insanlarının kalpten bağlı olduğu ancak ayrılmak zorunda oldukları yuvası. Yani kısacası aklınızdan “Siyah gül nerede bulunur?” diye geçirdiğiniz ilk olarak bu güzel şehir gelmeli. Karagül bitkisi doğal yollarla sadece bu topraklarda yetişiyor ve bu topraklar “Saklı cennet ve “Kayıp kent” olarak da anılıyor. Şimdi “Siyah gül nerede yetişir?” sorusunu kısaca cevapladığımıza göre gelelim siyah gülün hikayesi neymiş anlatmaya…

Siyah Gülün Hikayesi

Siyah gülün hikayesi bundan çok ama çok önceye dayanıyor. Milattan önce 855 yılında Asur kralı 3. Salmanassar tarafından kurulduğu bilinen Halfeti, o zamanlar Şitamrat adı ile anılıyormuş. Günümüze kadar birçok medeniyete en sahipliği yapan Halfeti’nin ne yazık ki %80’i Birecik Barajı’nın yapılması sebebi ile Fırat Nehri’nin suları altında kalmış. Yani su altında yatan kocaman bir tarihten bahsediyoruz. Karagül çiçeği hikayesi işte tam olarak bu su altında kalan şehirden geliyor.

Siyah güller
Çok eski zamanlardan beri karagül çiçeği büyüleyici güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakır.
Görsel: Petals & Roses

Taş mimarisi ile Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarihi ve turistlik merkezlerden biri olan Halfeti, bugünlerde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan bir bölgedir. Fakat aslında Halfeti denilince akla sadece ülkemizde değil tüm dünyada kaybolmuş bir cennet geliyor. Ve de bununla birlikte kaybolmaya yüz tutmuş kara güller… Birecik Barajı ile Fırat sularında boğulan Halfeti’nin değişen ekolojik durumu neredeyse bu doğal mirasın üretiminin durma noktasına gelmesine sebep olmuş. Bu nedenle dünya üzerinde doğal yollarla üretilen siyah gül bulmak öyle kolay değil.

Siyah Gül Nerede Yetişir?

Yukarıda anlatırken “Siyah gül nerede yetişir?” sorusunun cevabını Halfeti olarak vermiştik. Fakat Fransa kökenli olduğu da söylenilen siyah güllerin ülkemize nasıl ve ne zaman geldiği bilinmemekle birlikte “Tek yaşam alanı neden burası?” sorusu da hala gizemini koruyor.

Bölgenin havası, suyu, nem oranı ve iklimi, kısacası Halfeti iyi geliyor siyah güllere. Kökünden başka yerlere taşırsanız siyah çiçeklerini esirgiyor sizden. En iyi ihtimalle koyu bordo renkli bir çiçeğe sahip olabiliyorsunuz. Çok özel anlayacağınız ve bu özelliği onu ayrı bir güzel yapıyor.

Ancak ne var ki birçok çiçekte olduğu gibi kara gülün de tüm dünya çiçekçilerine satışı Hollanda tarafından yapılıyor. Biz kendi siyah gülümüzü kendimiz yetiştiriyoruz ama değil mi diyenler, dünyada sadece ülkemizde doğal olarak yetişmesine rağmen, siyah gül Halfeti yöresini tanıtabilecek bir çiçek iken ne yazık ki ülkemizde de siyah gül Hollanda’dan getirtiliyor. Bu oldukça üzücü durumu tersine çevirmeye çalışanlarda var elbette. Umarız başarılı olurlar.

Halfeti Gülünün Islahı ve Kesme Sektörüne Kazandırılması

Siyah gül yetiştirme çalışmaları
Karagül çiçeğini yerli olarak daha fazla sayıda yetiştirmek için çalışmalar yapılmaktadır.
Görsel kaynak: penrosefriends.org

Son yıllarda Şanlıurfa’nın ileri gelen kuruluşlarınca desteklenen “Halfeti Gülünün Islahı ve Kesme Sektörüne Kazandırılması”  projesi ile Şanlıurfa seralarında karagül yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Üniversiteler ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen proje; en uygun havalandırma, ışıklandırma, sulama, gübreleme gibi birçok kriteri düzenleyerek, farklı türler ile melezleyerek üstün nitelikli siyah gül üretmek için çalışıyor. Üretilecek olan siyah güllerin her zamankinden daha kaliteli, daha uzun saplı ve daha iri çiçekli olması planlanıyor.

Yurtdışından Türkiye’ye getirtilen doğal siyah güllerin fiyatı oldukça yüksek. Yani sevdiklerinize siyah gül vermek isterseniz  bunun için iyi bir ücret ödemeniz gerekecek. Eğer bu güllerden bir buket göndermek isterseniz fiyatlar daha da artıyor. Galiba her güzelliğin bir bedeli var diyebiliriz… Halfeti’deki projeden olumlu sonuçlar alınmaya başlandıktan sonra bu fiyatlarda bir değişiklik olur mu, bunu şimdiden kestirmek elbette zor. Fakat başarılı olunursa hem ülke ekonomisine katkı sağlanacak hem de siyah gül sevenlere dünyanın en kaliteli siyah gülleri sunulacak.

Siyah Gül Hakkında Diğer Bilmeniz Gerekenler

Siyah gül hakkında bilinmesi gerekenler
Karagül çiçeği oldukça uzun ömürlüdür.
Görsel kaynak: gardeningknowhow.com

Siyah güller hakkında bilmemiz gereken bir diğer önemli bilgi ise uzun ömürlü olması. Dalında açarken bir siyah gülü izleme şansınız oldukça düşük. Fakat mükemmel doğuşuna şahit olamasanız da siyah gülün uzun yıllar sizinle olmasını sağlayabilirsiniz. Evet yanlış okumadınız, yıllardan bahsediyoruz. Siyah güller şoklu olarak getiriliyor ve en az 3 sene kadar canlı kalabiliyor. Bu sebeple solmayan siyah gül olarak nam salmıştır. Hatta iyi gül bakımı sağlanırsa 5 seneye kadar canlılığını korur.

Siyah gülün bir önemli özelliği de koparıldığında formunun değişmesi. Kendi topraklarından ayrılan siyah gül yapraklarının rengini kırmızıya çevirebilir. Bu sebeple şoklanarak satışa sunulur. Bazı siyah gül buketi içerisindeki güllerin hafif vişne rengine dönük olmasının sebebi de bu durumdandır.

Siyah Gül Nasıl Yetiştirilir? Hangi Mevsimde Yetişir?

Günümüzde bu güllerden yetiştirmek için seralar kurulmaktadır. Doğal olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yetişen siyah gülleri sera ortamında istediğiniz mevsimde yetiştirebilirsiniz. Tohumdan yetiştirme yapmak için siyah gül tohumu toprağa ekildikten sonra bol su ile sulanmalı ve ekildiği bölgeden taşınmamalıdır. Ayrıca siyah güller çoğalarak açar ancak standart güllere oranla daha geç geliştiklerini bilmenizde fayda var.

Siyah gül fidanları daha gençken aşılama yapmak gerekir. Budama yapılmaya başlandığı zamanlarda da budama sonrası aşılama yapabilirsiniz. Düzenli budama ve aşılama bitkinizin daha fazla serpilebilmesi için oldukça önemlidir.

Siyah Gül Fidanımın Yerini Taşırsam Ne Olur?

Siyah gülün rengini korumasını sağlayan en önemli unsur toprağıdır. O sebeple siyah gülü toprağından ayırmamanız lazım. Eğer diktiğiniz yerden alıp başka bir yere taşımaya kalkarsanız çiçeğin renginin koyu formunun bozulduğunu, kızıllıkların çıkmaya başladığını görebilirsiniz.

Siyah Gülün Anlamı

Siyah gülün anlamı yeniden başlangıçtır.
Görsel kaynak: florgeous.com

Siyah gül ile ilgili en çok merak edilen soru “Siyah gül ne anlama gelir?” sorusudur. Koyu renkli olması hatta en koyu renkteki çiçek olması sebebi ile birçok kişi “Karagül anlamı” denildiğinde aklına karamsarlık getirir. Ancak siyah gül anlamı bunun tam aksine yeni başlangıçlardır. Yani siyah gülün anlamı aslında umuttur. Aslına bakarsanız bizce hiçbir çiçeğin kötü ve karamsar bir anlamı yoktur. Onlar güzel kokuları ve büyüleyici güzellikleri ile bizlere her zaman mutluluk, umut ve sevgiyi simgelerler.

Siyah gül anlamı ve diğer tüm güllerin anlamları ile ilgili daha detaylı bilgi için Güllerin Anlamları yazımıza göz atabilir, sevdiklerinize siyah gül hediye etmek için Çiçeksepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir