Trend

Devetabanı Bakımı ve Yetiştirilmesi

Devetabanı, ev ve iş yerlerinde sıklıkla tercih edilen salon bitkileri arasında yer almaktadır. Nedeni ise oldukça basittir; yeşilin en güzel tonlarını her mevsim sergilemesi… Bu nedenle hayranı olan da oldukça çoktur. Peki, devetabanı nasıl bir bitkidir ve nasıl yetiştirilir? Gelin hep birlikte öğrenelim!

2021 yılında güncellenmiştir.

Bilimsel adı Monstera Deliciosa olan devetabanı, neden Türkçe’ye bu şekilde geçmiştir bilmiyoruz. Fakat Latince’de Monstera yani canavar olarak nitelendirilirken öte yandan Deliciosa yani hoş, lezzetli olarak tamamlanmıştır. Sadece isimlendirilmesinden bile yola çıkarak devetabanının kocaman, dev bir güzellik olduğunu söylemek mümkün.

Devetabanı Nasıl Bir Bitkidir?

Devetabanı, yaşam alanlarında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alır.

Kalp yapraklı devetabanı evlerde sıklıkla yer alan bitkilerdendir. Aynı zamanda devetabanı yaprağı delikli formdadır. Bu sebeple Swiss Cheese Plant olarak da bilinmektedir.

Devetabanını tanımlamak gerekirse uzun saplı ve koyu yeşil renkli, derimsi dokulu, derinlemesine parçalı ve ayası oval delikli bir bitkidir. 60 cm’e kadar uzar. İri, gösterişli ve parlak yaprakları bulunmaktadır.

Görsel olarak birçok kişi bu bitkiyi bilse de bu güzel bitkinin adının devetabanı oldu pek bilinmez. Ülkemizde kullanımı çok yaygın olan bitki, yıllardır annelerimizin salonlarını süslemektedir. Son yıllarda evlerde tekrardan doğaya dönüşün yükselişe geçmesi ile birçok tabak, masa örtüsü, kırlent kılıfı, perde ve runner gibi ev malzemelerinde de devetabanı baskısı popüler olmaya başlamıştır. Bununla birlikte evlerinde bitki yetiştirmeyi sevenler için de son derece gösterişli bir alternatiftir.

Devetabanı Bakımı Püf Noktaları

Devetabanı  bakımı
Devetabanı bakımında bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Büyük ve yeşil yaprakları olan devetabanı, tropikal bir bitkidir. Hawaii ve Şeyseller doğal ortamlarıdır. Fakat ülkemizde genelde salon bitkisi olarak yetiştirilir. Tropikal iklimden gelmiş olması nedeniyle kış soğukluğu fazla olan ve nemi az olan bölgeler için bahçede yetiştirilmeye uygun değildir.

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nin kıyı şeridi ve Ege Bölgesi’nin çok rüzgar almayan bölgeleri Deve tabanı yetiştirmek için müsaittir. Peki, salon bitkisi olarak saksıda devetabanı nasıl yetiştirilir?

Sulama

  • Sulama konusu her bitkide olduğu gibi devetabanı içinde çok önemlidir. Devetabanı bitkisinin suyu çok soğuk olmamalıdır. Eğer çok soğuk su kullanarak sulama yapacak olursanız, tropikal bitkiniz zarar görecektir. Sulama esnasında çeşmeden direkt olarak doldurduğunuz suyu kullanmamanız, bir süre dinlendirilmiş kireçsiz su kullanmanız tavsiye edilir. Bununla birlikte sulama sıklığı da havanın sıcaklığı ile orantılı olarak ilerlemelidir.
  • Çok sıcak olan yaz günlerinde her gün sulama yapabilirsiniz. Ancak kış mevsiminde toprağın nemini kontrol ederek su vermeniz gerekir. Ayrıca yaz aylarında yeterli nem sağlanamazsa yapraklara fısfıs ile sulanmalıdır.
  • Kasım, aralık ve ocak gibi soğuk havanın iyiden iyiye hissedildiği zamanlarda bitkinizi daha az sulayarak bir dinlenme dönemine geçiş yapabilirsiniz.
  • Devetabanı ev içinde yarı gölge bir yerde konumlanmalıdır. Güneş ışığına doğru meyil edeceği için saksısının yönü sürekli çevrilerek eşit bir büyüme sağlanmaya çalışılabilir. Güneşi direkt alması tavsiye edilmez. Bilhassa öğlen saatlerinde güneşten korunmalıdır.
  • Tropikal bir bitki olması sebebi ile sıcaklığı seven Deve tabanı kış aylarında yaklaşık 15-18 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Sıcaklığın tek haneli rakamlara düşmesi bitki için bir tehdit oluşturacaktır.
  • Bitkiye ilkbahar ve sonbahar ortasında kalan sürede ayda 2 kez kompost gübre verilebilir.

Toprak Bakımı ve Diğer Detaylar

Devetabanı toprak bakımı
  • Devetabanı torflu veya kumlu normal bahçe toprağında yetiştirilmelidir.
  • Bitki, kısıtlı alanlardan çok hoşlanmaz. Bu sebeple saksısı büyük olmalıdır. Dışarıdan almış olduğunuz bitkiyi eve getirdiğinizde muhakkak geniş bir saksıya dikmelisiniz. Saksı değişimi 2-3 senede bir yapılmalıdır.
  • Bitkinizin geniş ve gösterişli yapraklarını tozlandığı zaman nemli bir bezle silmelisiniz. Yaprakları temizlenen devetabanı hastalıklardan korunma konusunda oldukça başarılıdır. Bu sayede sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam eder.
  • Bitkinizi bilhassa kış mevsiminde soğuk rüzgardan korumalısınız. Kapı ağızları gibi hava akımı olan yerlerde bulunmaması gerekir.
  • Devetabanı şartları müsait ise çok fazla büyür. Eğer bitkinizin boyuna büyümesini biraz yavaşlatmak istiyorsanız bitkinize tepe budaması yapabilirsiniz. Bu sayede bitki yanlara doğru genişleyecektir. Budama işlemi yaparken köklere dokunmamaya özen göstermelisiniz. Köklerin zarar görmesi, bitkinize zarar verecektir.

Nasıl Çoğaltılır?

Devetabanı çoğaltmak için birçok yöntem vardır. Bunların en yaygın olanları tepe çelikleri, gözlü gövde çelikleri veya daldırma yöntemi olarak bilinir. Şimdi bu yöntemlerden kısaca bahsedelim:

Tepe çelikleri ile çoğaltma: bu işlem için yazın başlamasını beklemelisiniz. Haziran ayı içerisinde olgun bir yaprak içerecek şekilde uç sürgünlerden kesin ve bunu kum ile torf karışımı bir toprağa dikin. Bir ay civarında çelikleriniz köklenmeye başlayacaktır. Eğer yazın daha geç geldiği bir bölgedeyseniz bu işlem için temmuz ayını da bekleyebilirsiniz. Zira bu süreçte ortam sıcaklığı 25 derecenin altında olmamalıdır.

Not: Tepe budaması yaptığınızda elde ettiğiniz kesitleri tepe çeliği olarak kullanabilirsiniz.

Gözlü gövde çeliği ile çoğaltma: Bitki gövdesinden en az bir göz bulunacak şekilde çelik keserek yapılan yöntemdir. Bir ay içerisinde köklenmesi beklenen bu çeliklerin bitkiden alınması yaz boyu yapılabilir. Sıcaklık yine oldukça önemli bir konudur.

Daldırma yöntemi: Bu yöntem için yaz aylarını beklemeye gerek yoktur. Ocak ayı içerisinde sürgünlerden bir tanesini köklendirme yastığına yatırarak üzerine torf örtebilirsiniz. Ortam sıcaklığı oda sıcaklığından aşağı olmamalıdır. Yaklaşık 3 hafta ile 1 ay arasında boğumlardan kökler meydana gelecektir. Bundan sonraki süreçte boğumları kesin ve yeni köklü bitkiler elde edin. İşlem bu kadar basit. :)

Ayrıca eğer toprak ya da saksı değişimi yapacaksanız, bu esnada güçlü olan kökleri sürgünlerinden ayırarak kökten ayırma yöntemi ile çoğaltma yapabilirsiniz.

Devetabanı Hakkında Sık Sorunlar ve Cevapları

Sıkça sorulan sorular ve cevapları
Devetabanı hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını aşağıda bulabiliriniz.
  • Bitkimin yaprakları yeterince büyümüyor ne yapmalıyım?

Eğer bitkinizin yaprakları küçük kalıyorsa muhtemelen bulunduğu yeri sevmemiştir. Koyu gölge içerisinde büyüyen bitkinin yaprakları yeterince ışık almadığı için gelişmez. Bitkinizin daha fazla ışık alabileceği bir yer bulabilirseniz yapraklardaki büyümeyi de fark edeceksiniz. Eğer güneş alabilme şansı yoksa ışık almasını sağlayabilirsiniz.

  • Güneş almaya başladığı bir yere taşınınca yapraklarında yanmalar meydana geldi ne yapmalıyım?

Devetabanı direkt güneş almadığı sürece mutludur. Tropikal bir bitki olması da onun güneşi sevdiğini bizlere göstermektedir. Ancak bitkiniz yıl boyunca kapalı alanda ve güneşten uzak kalmışsa onu birden güneşe almak bitkinin dengesini bozar. Güneşe kış aylarında alıştırarak yazın çıkarmak ya da kademeli olarak yavaş yavaş alıştırmak en doğru yöntemdir.

  • Çürüyor, mantar oluşumu var ne yapmalıyım?

Devetabanı özgür bir bitkidir. Sıkışık ve havasız ortamları sevmez. Eğer bitkininiz havasız bir ortamda kalmışsa bu tip sorunlar meydana gelmektedir. Bitkinizi ışık alan ve havadar bir yere geçirmeniz faydalı olacaktır.

  • Deve tabanı bitkisinin meyvesi yenir mi?

Devetabanı bitkisinin meyvesinin ananas ve muz karışımı bir lezzeti olduğu söylenmektedir. Ancak bazı kaynaklar 3 yaşından küçük olan meyvelerin yenmemesi gerektiğini not olarak düşmüştür. Ayrıca bazı kaynaklar da lezzetli olduğu kadar alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği de belirtilmiştir. Bu nedenle yenmesi sakıncalı görünmektedir. Bitkiyi yemeyi düşünüyorsanız yalnızca iç kısmını yemelisiniz çünkü dış kısmının zehirleyici etkisi daha yüksektir.

  • Bitkimin bazı yaprakları sarardı ne yapmalıyım?

Her bitkinin yaprakları sararabilir. Özellikle yaş alan yaprakların sararması doğaldır. Eğer bakımınızı doğru yapıyorsanız bu şekilde devam edin. Steril bir bıçak ile sararan yaprakları kesin. Eğer sararan yapraklar taze ise muhtemelen sulama sıklığınız hatalıdır. Aşırı sulamadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Aradığınız tüm çiçekler ve çiçek bakım malzemelerini Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. Yeni aldığım Deve Tabanı bitkisinde bazı yapraklar içe doğru dönük neden olabilir ? Bunu düzeltmenin yolu var mıdır ?

  2. Yeni aldığımız deve tabanı çiçeğimizin yaprakları sulanıyor ve yaprak uclarından damla damla su akıyor neden olabilir acaba sulamadıgımız ve yapraklarını temizlemediğimiz halde kendi kendine su üretip damla damla yaprak uclarından akıtıyor resmen çok üzülüyoruz eşimle acil dönüş yaparmısınız tesekkür ederim haber bekliyorum sizden

    1. Fazla sulama yapiyorsaniz , yapraklarin ucundan kendine fazla gelen suyu gerir verir . Sulamayi azaltabilirsiniz

    2. Çok su verince yapraktan suları atar kısın haftada bir yazın ise haftada ike kere sulayın sakaının altında su kalmasn ve fıs fısla haftada iki kere yaprakları nemlendirin

  3. Merhabalar,

    Yeni aldığımız Deve Tabanı çiceğimiz çok güzel birşekilde yaprakları açtı ancak bazı yaprakların üstünde ve köklerinde sararmalar mevcut bu normal mi yoksa sararan kökleri kesmemiz mi gerekiyor ?

    teşekkürler.

  4. Merhaba, oncelikle vwrmis olduğunuz bilgiler cok yardimci oldu teşekkür ederim. Benim deve tabanimda her zaman en alt yaprak sarariyor ve sonra yeni yaprak cikiyor. Boyle oldugu icin de yaparklar cogalmiyor. Buyuk, guzel ve delikli yapraklar aciyor ama bu bir soeun mu yoksa dogal bir sey mi? Yardimci olursaniz cok sevinirim, simdiden teşekkürler.

  5. Merhaba ben internetten bu cıcek ten aldım saksısı cok buyuk degıl degıştırmelımıyim yoksa eve alışması ı bekleyip ilkbaharda ı degıştırıyım

  6. Monsteramın yapraklarını oğlum koparmış çok minnak 2 yaprak var tabanda o kadar diğerleri nasıl olacak kökten budamam mı lazım

  7. Bitkimin dalları aşağı doğru eğiliyor neredeyse yere kadar,dik bir şekilde durmuyor. Sebebi ne olabilir ne yapabilirim?

  8. İyi günler. Deve tabanı bitkim var sağlıklı gayet fakat sağa doğru yattı benimki yaprakları yanlara doğru genelde saksısıdan mı kaynaklanıyor

  9. Yeni aldığım deve tabanı 2 yeni yaprak verdi fakat ikiside koyu kahve ve sarı olarak cıktı. Nedeni nedir? Ben iki saksı alıp onları daha geniş bir saksıya diktim.

  10. Merhaba yeni monstera deliciosa aldım ama yapraklarında hiç delik yok büyüdükçe mi delik oluşuyor acaba

  11. Yeni aldığımız deve tabanının çiçekleri delikli şekilde değil aldığımız yer bi süre sonra delikli görüntü olacağını söylüyor bu nekadar sürede oluyor acaba

    1. Deve tabanınızın boyu küçükse zamanı vardır benim deve tabanım 40_50 cm kadar oldu ancak delikli yaprak verdi

  12. Merhabalar. Deve tabanım gayet sağlıklı bir şekilde büyüyordu. Son iki haftadır yapraklarında sararmalar oldu ve çoğu yeni cika de yaprağı bu şekilde kaybettim. Büyük yapraklarda da sararmalar başladı ve bitkinin her yaprağı yere doğru eğildi. asla dik durmuyor. Yeni kıvrık olup açacak olan yaprağı da açılamadı hala. Yardımcı olursanız çok çok sevinirim. Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum 💚

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir