Çiçek Bakımı

Soğuk Kış Aylarında Renkleri İle İçimizi Isıtan Kış Çiçekleri

Geride bıraktığımız muhteşem bir yaz mevsiminin ardından yavaş yavaş kış hazırlıkları başladı. Yazın içimizi ısıtan rengarenk bahçelerin ve saksıların yerini kış mevsiminin solgunluğu almasın diye kışın kolaylıkla bakabileceğiniz kış çiçekleri bu yazımızda. Üstelik bakımları hakkında tüyolar da sizi bekliyor.

Soğuğa ve kara inat rengarenk açan bir sürü çiçek vardır. Bu çiçekler etrafınızda olduğunda içiniz ısınır ve mutlu hissedersiniz. Fakat zorlu kış şartları her çiçek için uygun değildir. Bu nedenle her mevsim açan bahçe çiçekleri, çok yıllık saksı çiçekleri, yaz kış kurumayan çiçekler ve çok daha fazlası için hazır olun!

Kış Çiçekleri

Kış çiçekleri de yaz çiçekleri kadar muhteşem renklere sahiptir. Rengarenk kasımpatılar, kardelenler, çuha çiçekleri, şebboylar, açelyalar, mis kokulu sümbüller ve dahası hem kokularıyla hem cıvıl cıvıl renkleriyle şenlendirirler kışımızı. İşte birbirinden güzel kış çiçekleri karşınızda…

Kasımpatı (Krizantem)

Kış çiçekleri - kasımpatı
Krizantem, renkli ve oldukça canlı bir çiçektir.

Otsu ve çok yıllık bir bitki türü olan Kasımpatı çiçeğini balkonunuzda ya da bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. -30 dereceye bile dayanıklılık gösteren Kasımpatı çiçeği, papatyagiller familyasındandır. Kasımpatının en çok sarı rengine rastlanır fakat mor, beyaz, kırmızı gibi renklerini görmek de mümkündür. Yaklaşık olarak 50-150 cm arası yüksekliğe sahip olur. Kasımpatının güzelliği bir yana bakımının kolay olması kış ayları için onu seçmeniz için iyi bir neden olacaktır.

Toprak sorunu yaratmayan Kasımpatı doğrudan güneş ışığını almadığı zaman daha sağlıklı büyür. Yani güneşli ya da yarı gölge alanlarda bakılması tavsiye edilir. Sık sık su ister ve ona birinin dokunmasından pek haz almaz. Kasımpatı çiçeğinin hikayesine ve hakkındaki daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Kardelen

Kış çiçekleri - kardelen
Kardelen, adı üstünde olan ve kışın büyüleyici görünen bir çiçektir.

Nergisgiller familyasının üyesi olan kardelen, -15 derece bile etkilemez. Eğer Kardelen çiçeği evde bakılıyorsa sıcaklığın 12 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmelidir.

Kara inat çiçek açtığı için ona yılın ilk açan çiçeği denir. Kardelen çiçeğinin tertemiz beyazlığı adeta yağan karı kıskandırır. Yaklaşık olarak 900-1800 metre arası yüksekliğe sahip nemli ve humuslu toprak ister. Doğrudan güneş almayan ortamlarda gönül rahatlığı ile yetiştirebilirsiniz Çok fazla su isteği olmayan Kardelen çiçeği, nazik ve hassaslığından ötürü dokunulmayı sevmeyen çiçekler arasında yer alır. Kardelen çiçeğini daha yakından tanımak için daha önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Nergis

Kış çiçekleri - nergis
Güzelliği ile sizi büyüleyecek bir çiçek; nergis.

Nergis, sıra dışı güzelliğin çiçeğidir. Soğanlı bir bitki türü olan Nergis çiçeği sarı veya beyaz tonlarındadır. Suyu iyi süzdüren toprakları sever. Çok killi, taban suyu yüksek, asitli toprakları sevmez. Doğrudan güneş almamalıdır. 3-4 günde bir sulama yeterli olacaktır.

Eğer Nergis çiçeğinize bahçenizde bakıyorsanız, doğal yaşam onun ihtiyaçlarını yeterine karşılayacaktır ve sulamanıza bile gerek kalmayacaktır. Kendi kendine yetmesini bilen Nergis çiçeğinin hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.

Şebboy

Kış çiçekleri - şebboy

İki veya çok yıllık otsu bir bitki olan şebboy, turpgiller familyasındandır. 50-80 cm arası uzayabilen bir çiçektir. Besince zengin toprakları sever. Kaliteli ve koyu renkli toprak bitkisidir. Düşünüldüğü kadar soğuk havaya dayanıklı olmayan Şebboy çiçeği 10 dereceye kadar ısı ister. Evde bakacağınız Şebboy çiçeğini 1 gün önceden dinlendirilmiş su ile sulamanız tavsiye edilir.

Çuha Çiçeği

Kış çiçekleri - çuha
Renkli çiçekleri sevenler çuha çiçeğine bayılacaktır.

Çuhaçiçeğigiller familyasının üyesi olan çuha çiçeği, oldukça farklı renklerde çiçekler verir. Eğer çiçeğinizin sağlıklı kalmasını istiyorsanız kış aylarında bulunduğu ortamın sıcaklığını 14-15 derecenin altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Doğrudan güneş ışığını sevmeyen bu nadide çiçeğin tercihi dolaylı yoldan aldığı güneş ışığıdır. Oda sıcaklığındaki su ile sulanması gereken Çuha çiçeğinin kış aylarında susuz bırakılmamasına dikkat etmelisiniz. Her ne kadar kış aylarında yaşamına devam etse de çok fazla soğuk havaya maruz kalmamalıdır.

Sıklamen Çiçeği

Kış çiçekleri - siklamen
Sıklamen, kış mevsiminin en özel çiçekleri arasında yer alır.

Çuhaçiçeğigiller familyasında yer alan siklamen çiçeği, asidik ve kireçsiz toprak sever. Sıklamen çiçeği için ev ortamı uygun değildir. Çünkü onlar soğuğu direkt olarak hissetmek ister. Güneş ışığından kaçınılması gerekir. Fakat tamamen karanlıkta kalmamasına özen gösterilmelidir. Serin ortamı seven Sıklamen çiçeği, kışı aylarında ortamının 15 derecenin altına düşmemesini ister. Sıklamen çiçeğinin suyu sevdiği dönem çiçek açtığı dönemdir. Çiçeğin yapraklarına suyun değdirilmemesi ve saksının tabağında su bırakılmaması dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Açelya

Gören herkesi kendine hayran bırakan bir güzel; açelya çiçeği.

Fundagiller familyasının güzel çiçekli üyesidir açelya. Doğrudan güneş ışığıyla arası iyi olmayan çiçekler arasında yer alır. Soğuk havalarda da çiçek açar. Fakat ani hava değişimlerine karşı dikkatli olunması gerekir. Açelya çiçeğinin soğuk havalara dayanıklılığı -20 ile -35 dereceleri arasında değişmektedir. Kış aylarında susuz bırakılmamaya özen gösterilmeli ve suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Küçük bir ayrıntı olarak Açelya çiçeği bahçe için daha uygun bir bitkidir. Ev ortamında bakılmak istenen Açelya çiçeği için uygun şartlar incelikle sağlanmalıdır.

Hercai Menekşe

Kış çiçekleri - hercai menekşe
Renk renk çiçekleriyle Hercai Menekşe, yaşam alanlarına farklılık katar.

Hercai Menekşe (Viola), Menekşegiller familyasının çok yıllık bitkisidir. Hem bahçeleri hem balkonları hem de pencere önlerini şenlendiren Menekşe çiçeği -20 derecelere kadar dayanıklıdır. Hemen hemen her toprağa uyum sağlar. Sulama için toprağı kurumaya yüz tutmuşken su vermek en iyi yöntemdir. Narin olmayan ama bir bu kadarda güzelliğiyle göz dolduran Hercai Menekşeler, her daim muhteşem renkleriyle gören herkesi kendine hayran bırakacaktır. Boyu yaklaşık 20 cm olabilen bu güzel çiçeğin su isteği çok fazla yoktur ama toprağının kurumamasına dikkat edilmelidir.

Kış Sümbülü

Pembe veya beyaz çiçekleriyle kışın nazlı güzeli; sümbül.

Zambakgiller familyasının renkli, güzel üyesi kış sümbülü ya da bir diğer adıyla kış ortancası; 30-40 cm arası uzayan bir bitkidir. Kış aylarında açan o güzel çiçekleri genellikle pembe ya da beyaz renktedir. Kış Sümbülleri geçirgen toprak ister. Asla doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Sümbülünüze uygun toprağı hazırlamak için yaprak çürüntüsü ve yanmış çiftlik gübresi karıştırılabilirsiniz. Serin ortamların çiçeği olan Sümbülünüzden ilginizi asla eksik etmemelisiniz.

Yılbaşı Çiçeği

Kış çiçekleri - yılbaşı çiçeği
Schlumbergera, kış aylarında en dayanıklı çiçekler arasında yer alır.

Yılbaşı çiçeği veya bilimsel adıyla schlumbergera, kaktüsgiller familyasından bir çiçek türüdür. 30 cm kadar boyu uzayan bu çiçek, ekim ayı ile ocak ayı ortalarında yerine göre çiçek açabilir. Sarkan bir çiçektir ve ona göre uygun ortam sağlanmalıdır. Suya çok fazla ihtiyacı yoktur. Yılbaşı çiçeğinin fakat süzek bir toprağa ihtiyacı vardır. Yarı gölge bir ortam ayarlanır doğrudan güneş ışığı alması engellenirse çiçeğiniz için uygun bir ortam hazırlamış olursunuz.

Karanfil

Karanfil
Karanfil, yaşam alanlarında en çok tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır.

Çok yıllık bir bitki türü olan karanfil, güzel kokusuyla bilinir. Kış soğuklarına dayanıklılığı -17 ile -40 dereceleri arasında değişim gösterir. Sulama işlemini toprağı çok kurumadan yapılmamalıdır. Toprağın kupkuru olduğunu gördüğünüz an sulama yapabilirsiniz. Seçtiğiniz toprağın suyu iyi süzmesi gerekir. Güzel kokulu, güzel renkli karanfil çiçeği hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Küpe Çiçeği

Küpe çiçeği
Balkonların gözde çiçeği; küpe çiçeği.

Çok yıllık bir süs bitkisi olan küpe çiçeği; kuru olmayan, rüzgarlı ve yarı gölge alanları sever. Küpe çiçeği görüntüsünden dolayı bu ismi almıştır ve neredeyse her çeşidinde iki renk görmek mümkündür. Yaklaşık 15 cm kadar uzar. Çiçek dış mekanlarda da bakılabilir fakat genellikle uygun ortamı yakalayarak balkonları renklendirmesi tercih edilir. Geçirgen ve gevşek toprak seven Küpe çiçeği tamamen gölge bir alanda yaşıyorsa hafta da 2 kere az sulanması ona yetecektir. Fakat kış aylarında yaprak döken Küpe çiçeği 1.5 ay süre aralıkla 1 kere sulanmalıdır. Susuzluğa dayanıklı Küpe çiçeğinin bakımı çiçeklerini sulamayı sürekli unutup bakımı biraz daha kolay çiçek isteyenlerin tercihi olacaktır.

Orkide

Orkide

Zerafetin çiçeği orkide; orkidegiller ya da salepgiller familyasının üyesidir. Aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları asla sevmez. Kış aylarında bile havadar bir ortamda bulunmak ister. Narin bir güzel olan orkide, bir bu kadar da güzeldir gören herkesi kendine hayran bırakır. Boyu türüne göre 40-100 cm arası değişiklik gösterir. Sabah sulanmayı seven orkideyi sulamak için toprağın tamamen kurumasını beklemeyin ve musluk suyu ile sulamayın. Doğrudan güneş ışığından hoşlanmayan çiçeğiniz dolaylı yoldan ışık almasını sağlarsınız sağlıklı büyür. Sevdiklerinize anlamlı bir hediye etmek isterseniz orkide güzel bir tercih olacaktır.

On Bir Ay Çiçeği

11 ay çiçeği
Tüm mevsimlerde çiçek açan bir çiçek arıyorsanız, 11 ay çiçeği tam size göredir.

Adından da belli olduğu üzere yılın 11 ayı çiçek açan on bir çiçeği, muhteşem renklere sahiptir. Hem bahçeniz hem de balkonunuz için uygun bir çiçek türüdür. Doğrudan güneş ışığı sevmez. Dolaylı yollarla aldığı güneş ışığı en iyisi olacaktır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortamın 12-15 derece olması halinde çiçeklenme görülür. Düzenli sulanması gereken bu çiçek için unutulmaması gereken bir diğer bilgi ise on bir ay çiçeğinin zehirli bir çiçek oluşudur. Bu nedenle alerji yapabilme olasılığı yüksektir.

Çiçek bakmak öyle muazzam bir iştir ki emek ister, bakım ister… Her çiçek birbirinden farklıdır fakat tüm çiçeklerin ortak bir isteği vardır: İlgi ve sevgi… Çiçek bakımı için ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir