Matkap Seçerken ve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaşam alanlarının dekore edilmesi, tadilat işlerinin yapılması ve profesyonel yapı işlerinde kullanılan matkap, oldukça kullanışlı bir alettir. Herhangi bir zemin üzerinde delik açma, vidalama yapma veya hobi işlerinde sıklıkla kullanılır. Her üründe olduğu gibi matkap modellerinde de işlevleri farklı olan ve kullanım alanları farklılık gösteren çeşitler bulunmaktadır. Yani bir hobi için alacağınız model ile profesyonel bir iş için alacağınız model, aynı özelliklere sahip olmamalıdır. Bu yazımızda matkap alırken dikkat etmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.
Kullanım alanı oldukça geniş olan matkap, sert yüzeylerde delik açmak veya var olan deliği farklı boyutlarda genişletmek için kullanılmaktadır. Çalışma prensibi olarak iki farklı çeşidi vardır. Bunlar darbeli delme ve dönel delme metodlarıdır. Darbeli delme metodu, daha çok madencilik ve sondaj çalışmalarında kullanılmaktadır. Dönel delme ise yaşam alanlarında, atölyelerde, iş yerlerinde yani kısaca günlük hayattaki her yerde kullanılan modeldir. Şimdi gelin matkap seçimi hakkındaki bilgilere daha detaylı bakalım.
Matkap Modelleri ve Hangi Model Ne İşe Yarar?
Matkapları ana gruplara ayırmak gerekirse temelde 4 çeşit matkap türü bulunmaktadır. Bunlar hem delik açma biçimleri hem de bağlantı şekillerine göre gruplara ayrılmıştır.
- Darbeli matkap: Beton ve duvar gibi sert alanlarda kullanılan darbeli matkap, iki diskin çarpışmasıyla meydana gelen enerjiyi delme işleminde kullanır. En büyük dezavantajı yüksek seste çalışmasıdır. Ayrıca bazı modelleri biraz ağırdır.
- Darbesiz matkap: Darbeli modellere kıyasla daha sessiz ve pratik olan darbesiz matkap, havayı sıkıştıran pistonun enerjisini matkap ucuna iletmesiyle çalışır. Ahşap, metal, plastik gibi görece daha yumuşak alanlarda delik açmak veya genişletmek için idealdir. Profesyonel kullanım, ev işleri, tadilat ve hobi gibi alanlarda bu modeli tercih edebilirsiniz.
- Kablolu matkap: Çalışma prensipleri dışında enerji bağlantısı da matkapları farklı kategorilere ayırmaktadır. Enerji ihtiyacını fişe takılan prizden alan modellere kablolu denilmektedir. Çalışması için yüksek enerji gereken modellerin birçoğu bu kategoride yer almaktadır.
- Şarjlı matkap: Akülü matkap veya bataryalı matkap olarak bilinen bu model, bataryası sayesinde elektrik bağlantısına gerek duymadan istediğiniz yerde çalışır. Bu sayede oldukça pratik ve kullanışlıdır. Ayrıca kablo uzunluğu gibi sorunları da ortadan kaldırmaktadır. Alırken ise batarya kapasitesi ve ömrüne dikkat etmeniz gerekir.
Matkap Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Delme işleminin yapıldığı ucu tutan parçaya mandren denilmektedir. Mandren; anahtarlı ve anahtarsız olmak üzere iki seçeneğe sahiptir. Anahtarlı modellerde ucu değiştirmek için bir anahtara ihtiyacınız vardır. Başka türlü uç değişimi yapamazsınız. Anahtarsız modellerde ise herhangi bir anahtara ihtiyacınız olmaz. Bu nedenle anahtarsız modellerin daha pratik olduğu bir gerçektir.
- Eğer bataryalı yani akülü modeller kullanacaksanız, cihazın gücünü ifade eden Volt değerine dikkat etmeniz gerekir. Bir cihazın Volt değeri ne kadar yüksek ise delme güzü de o kadar fazladır. Düşük Volt gücü, uzun işlemlerde çok enerji harcayacağı için batarya ömrünü de hızla bitirir. Evde standart işler için kullanacağınız modelin en az 10 Volt gücünde olması gerekmektedir.
- Kablolu bir model tercih ederseniz, bu sefer de cihazın Watt gücüne bakmanız gerekmektedir. Ev işlerinde kullanacağınız standart bir model için 500-800 Watt, daha profesyonel işler ve zımparalama için ise 900 Watt üzeri güce ihtiyacınız vardır.
- Bataryalı modellerde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise amper değeridir. Amper değeri ne kadar yüksekse şarj süresi o kadar uzundur. Bu nedenle uzun şarj süresi istiyorsanız, yüksek amper değerli modelleri tercih etmelisiniz.
- Matkabın döndürme gücü tork ve devir sayısı ile ifade edilmektedir. Ev işlerinde 1300 devir ve üzeri modeller işinizi görecektir. Daha kapsamlı işlemler, ahşap ve metal yüzeyler için ise 3800 ve üzeri devir yapan cihazlar gerekmektedir.
- Son olarak seçtiğiniz modelin markası, servis ağı ve yedek parça sağlama kapasitesini araştırmanız faydalı olacaktır. Olası arıza durumlarında servis ağı geniş olan markalar, sorunun hızla çözülmesine yardımcı olacaktır.
Matkap Nasıl Kullanılır?
- Markalar arasında ufak farklılıklar olsa da genelde tüm modeller hemen hemen aynı çalışma prensibine sahiptir. İlk olarak tavsiyemiz kullanma kılavuzuna bakmanız ve oradaki adımları incelemeniz.
- Sonrasında matkap üzerinde tetik adı verilen ve tutma sapının üzerinde bulunan bir düğme vardır. Bu düğme cihazı aktif hale getirir. Tetikten elinizi çekerseniz cihaz duracaktır.
- Bazı modellerde tetik, basmaya duyarlıdır. Yani gücü siz ne kadar sert basarsanız o kadar fazla verir. Tetik hassasiyeti olan modelleri kullanırken basma gücüne dikkat etmek gerekir. Hassasiyeti olmayan modeller de ise devir ayarı bulunmaktadır. Düğme ya da halka şeklinde olan bu noktayı çevirdikçe devir artacaktır.
- Matkap ucunu takmak için anahtarlı modellerde anahtarı takmalı ve sonra kullanacağınız ucu geçirip anahtarı çıkarmanız gerekir. Anahtarsız modellerde geçirme noktasına ucu direkt olarak takabilirsiniz. Dönüş yönünü ayarlamak için sap kısmında bir düğme bulunur. İleri-geri seçici olan bu düğmeyle ayarı yapabilirsiniz. İleri modu delme ve vidalama içindir. Geri modu ise vida sökmek gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
- Son adımda ise hangi işlemi yaparsanız yapın, cihazı sağlam bir şekilde tutmalı ve hareketlerinizi ayarlamalısınız. Delme işlemi için deleceğiniz noktayı kalem benzeri bir şeylerle işaretlemek faydalı olacaktır. Bu sayede deleceğiniz noktaya düzgün şekilde baskı uygulayabilirsiniz.
En iyi şarjlı matkap markaları ve yapı market ürünleri ÇiçekSepeti’nde sizi bekliyor. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, uygun fiyatlarla ihtiyacınız olan ürünü sipariş edin!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: