Çiçek Bakımı

Meşe Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Meşe ağacı uzun ömürlü, meyvesi çizgi filmlerde sıklıkla rastladığımız palamut olan ve sincapların pek sevdiği bir ağaçtır. Bu yazımızda sizlere meşe ağacını daha yakından tanıtacağız.

2023 yılında güncellenmiştir.

Ağaçlar, hayatın devamlılığını simgeler. Her şeyden öte oksijen kaynağıdırlar ve gezegenimizin rutin düzeninde devam edebilmesi için devamlılıkları önem arz eder. Birçok şeyi öğretir bizlere. Bundan yaklaşık bin yıl önce Aziz Bernard de Clairvaux “Korularda kitaplarda bulacağından daha fazlasını bulacaksın. Ağaçlar ve taşlar sana hiçbir insanın söyleyemeyeceği şeyleri öğretecektir.” diyerek konuyu biraz da olsa açıklamıştır…

Meşe Ağacı Özellikleri

Meşe ağacı özellikleri
Ulu ve güçlü bir ağaç olan meşe, çok uzun seneler boyunca yaşar.
  • Meşe ağacı hakkında bilgi vermeye başlamadan önce anlamından bahsedelim. Meşe ağacı anlamı bir çok yerde farklı olarak yazılıp çizilse de asıl olan şey gücü belirttiğidir. Birçok inanışta tanrısallığı temsil etmektedir.
  • Her mevsim yapraklarını koruyan türleri olan meşe ağacı 400 kadar çeşide sahiptir. Gövde kalınlığı ise 2 metreyi bulur. Türkiye topraklarında doğal olarak yetişebilen 18 meşe türü bulunmaktadır. Bunların adları; saplı meşe, sapsız meşe, saçlı meşe, pırnal meşe, boz pırnal meşe, tüylü meşe, mazı meşesi, kasnak meşesi, kermes meşesi, ıstranca meşesi, ispir meşesi, Lübnan meşesi, Doğu Karadeniz meşesi, Macar meşesi, Makedonya meşesi, İran palamut meşesi, Anadolu palamut meşesi, yalancı tüylü meşe, mantar meşesidir.
  • Şuan dünya üzerinde bilinen en yaşlı meşe ağacı ise Güney Carolina’da yer almaktadır. 1500 yaşından büyük olan bu ağaç, 20 metre genişliğinde ve 27 metre boyundadır.
yaşlı meşe ağacı
Güney Carolina’da yer alan dünyanın en yaşlı meşe ağacı. Görsel: lordiz
  • Normal şartlarda bir meşe ağacının ortalama ömrü ise 500 senedir. Farklı şekillerde olabilen meşe ağacı yaprağı bazı türlerde kış mevsiminde dökülürken birçok türde hem yaz hem de kış mevsimlerinde ağaç üzerinde kalır.

– Güzellikleri ile çiçekleri kıskandıran 10 ağaç

  • Ülkemizde de 500 yaşında olduğu tahmin edilen ve Koca Meşe adı verilen bir meşe ağacı bulunmaktadır. Çankırı’da bulunan ağaç 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.
çankırı-meşe ağacı
Görsel: Çankırı Belediyesi
  • Meşe ağacının meyvesi ise palamuttur. İlkbahar başında çiçek veren, sonbaharda da meyve veren meşe ağacının tohumuna ise pelit denir.
  • Pelit, palamudun içerisinde yer alan ve kestane benzeri bir yemiştir. Meşe ağaçları birçok hayvana da yuva olmaktadır. Kuşlar ve kemirgen hayvanlar bu ağaçları ev olarak kullanmakta, ek olarak kemirgen hayvanları ağaç kabuklarını yemektedir.
  • Meşe ağacı kabukları oldukça besleyicidir ve bu yalnızca hayvanlar için geçerli bir besin değildir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında meşe ağacının kullanım alanlarına ve faydalarına yer vereceğiz.

Meşe Ağacı Nerede Yetişir?

Meşe ağacı nerede yetişir?
Birçok farklı bölgede yetişen meşe, oldukça görkemli bir ağaçtır.
  • Anadolu’da yaygın olarak görülen meşe ağacının anavatanı olarak nitelendirilebilecek diğer bölgeler Yunanistan’dan Pakistan’a kadar uzanır. Türkiye, Irak, İran, Suriye, Lübnan ve Afganistan’ı kapsayan bir çizgide bu güzel ağaçları görebilirsiniz.
  • Çok spesifik bir yetiştirilme bölgesi yoktur. Üstelik kullanım alanı oldukça yaygındır. Bu sebeple uygun bulunan birçok alana meşe ağacı dikimi gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde birçok karma ormanda görebileceğiniz meşe ağaçlarını aynı zamanda meşe ormanları olarak bir arada da görebilirsiniz.
  • Eğer “Meşe ağacı hangi iklimde yetişir?” derseniz bu sorunun cevabı sulak, bol yağış alan bölgeler olacaktır. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yaşayabilen meşe ağaçları rüzgara oldukça dayanıklıdır, park ve bahçelerde sıklıkla karşımıza çıkarlar.

Meşe Ağacının Faydaları Nelerdir?

Palamut
Oldukça güzel bir ağaç olan meşe, aynı zamanda bir çok fayda sağlamaktadır.

Meşe ağacı sağlık alanında da kullanımı bulunan oldukça faydalı bir bitkidir. Ağacın kabuklarının kurutulması ile elde edilen çay çeşitli mide ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Özellikle sindirim olarak kronik rahatsızlığı olanlar ve bu durum ile ilgili hali hazırda bir tedavi sürecinde olanların kullanmadan öce bir uzmandan onay almaları faydalarına olacaktır.

Yıllar yılı birçok hastalığın tedavisinde kullanılan meşe ağacının en etkili olduğu bilinen rahatsızlık ise mikropları yok etmektir. İltihap temizleme ve bir takım cilt rahatsızlıklarına da iyi gelir. El ve ayak terlemelerinde, yara tedavilerinde, kanama durumlarında tüketilmeden doğrudan kullanılmaktadır.

Ağız içerisindeki yara ve iltihaplar için hazırlanan çay soğutulup gargara olarak kullanılabilir. Aynı zamanda meşe palamudu da oldukça faydalıdır. Eskiden bazı bölgelerde tüketim amaçlı yetiştirilen meşe palamudu karbonhidrat barındırır. Diğer yemişlerle kıyaslandığında orta seviye yağlı sayılabilecek palamut birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Aynı zamanda lif ve protein içermektedir.

Meşe kabuğu çayı yapımı şu şekildedir:

  • Meşe kabuğu çayı denilen bu çay için önceden genç meşe dalları kesilir ve kurutulur. Dalların kabukları daha sonrasında ince ince alınır ve tam olarak kuruması için aydınlık, gölge bir alana alınır.
  • Tam olarak kurumuş meşe kabuklarını ince ince kıydıktan sonra 1 bardak için 3 çay kaşığı ölçü alınarak 5 dakika birlikte kaynatılır.
  • Ardından 10 dakika kadar üzeri kapatılıp demlenmeye bırakılır ve süzülerek tüketilir. Zengin mineral ve vitamin deposu olan bu çayın kan şekerini düzenleme özelliği vardır. Ancak tüketmeden önce doktora danışmak gereklidir.

Meşe Ağacı Kullanım Alanları

Ağaç
Meşenin kullanım alanı oldukça geniştir.
  • Oldukça dayanıklı olan meşe ağacı kerestesi ev eşyalarında, parke imalatında, fıçı üretiminde kullanılmaktadır. Palamuttan elde edilen şıra hayvan derilerini kullanılacak hale getirmek için yapılan sepicilik işlemlerinde kullanılmaktadır.
  • Palamut, boya üretiminde kullanılan bir üründür. Ayrıca içerisinden çıkan pelit de hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
  • Yakacak odun olarak birçok yerde kullanılan bir türdür.
  • Meşe ağacı o kadar dayanıklıdır ki genellikle iskeleler, köprüler ve hatta gemiler meşe ağacının keresteleri ile yapılmaktadır.
  • Merdivenler, kapılar, pencereler sert olan meşe türlerinden üretilmektedir.
  • Meşe ağacının kabuklarından çay elde edilmektedir. Anadolu’nun bazı yörelerinde şifalı olduğu düşünülen meşe palamudu kahvesi de tüketilmektedir.
  • Odunsu kokular içeren birçok parfümde de meşe ağacı kullanılmaktadır. Hangi parfümde hangi bitkilerin kullanıldığını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
dryad
Görsel: Mythology of the Poet and the Muse

Meşe Ağacı ve Mitoloji

  • Mitolojide ağaç ve çiçeklerin önemini biliyoruz. Eski Yunan’da meşe ağacı da oldukça mühimmiş çünkü bu ağacın Zeus’un kutsal ağacı olduğu düşünülürmüş. Hatta bazı büyücüler, kahinler ve falcılar meşe ağacı yapraklarının rüzgarda çıkardığı hışırtıları yorumlarlarmış.
  • Anlatılan başka bir hikayeye göre ormanlarda yaşayan ağaç perileri varmış ve bu perilerden bazılarına “Dryad” denirmiş. Yunancada δρυς olarak yazılan ve Drys olarak telaffuz edilen meşe ağacı kelimesinden türeyen ve görevleri ağaçları korumak olan Dryad ve Hamadryad adı verilen bu perilerin birbirlerinden farkları varmış. İki kardeş olan bu perilerden Dryadlar insanlar ile ilişki kurabiliyor, hatta onlarla bir aile kurup çocuk sahibi dahi olabiliyorken Hamadryadlar bulundukları ağaçlardan ayrılamıyor ve o ağacın ömrü kadar yaşayabiliyorlarmış. Hamadryadların ölümlülere ceza verebildikleri biliniyor ancak bunu nasıl yaptıkları konusunda çok bir bilgi yok. Bazı Dryadların da ölümsüz olduğu bilinmektedir.
  • Tabii bu bir efsane. Ancak Eski Yunan zamanı halk bu efsanelere öyle inanıyormuş ki ağaç kesmeden önce din yetkililerinden yardım istiyorlarmış. Ağaçlarından ayrılan Dryadların bıraktıkları ağaçları kesen ve diğerlerine dokunmayan halk için bu efsaneler oldukça gerçekçiymiş.

Yan tarafta ressam Evelyn De Morgan tarafından resmedilen The Dryad adlı tabloyu görebilirsiniz.

Dünyanın en güzel ağaçlarından biri olan meşe hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Meşe ağacı ve diğer tüm bitkiler için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. SELİM İlerinin”bir gölge gibi silineceksin”kitabını okurken arastirdimMese ağacını ne kadar güzel anlatılmış sonsuz teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir