Sorunsuz İnternet İçin Modem Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Günümüz modern dünyasında artık internet en büyük gerekliliklerin başında geliyor. İş takibi yapmak, dizi-film izlemek, oyun oynamak veya alışveriş yapmak için interneti kullanıyoruz. Bu nedenle ev veya iş yeri internetinin önemi günden güne artıyor. İnternetin sorunsuz ve dilediğiniz hızda çalışması için iyi bir modeme ihtiyacınız vardır. Peki, modem alırken nelere dikkat etmeli ve seçimi nasıl yapmalısınız? Gelin birlikte bakalım.
Modem Nedir, Ne İşe Yarar?
Telefon hatları aracılığı ile internet sağlayan cihazlara modem denir. Modemin temelde iki işlevi bulunmaktadır. Analog türdeki telefon hattı sinyallerini dijital sinyale çevirmek ve dijital sinyalleri analog sinyale çevirip telefon hattına göndermek. Günümüzdeki modemler, sayısal verileri telefon hattı üzerinden gönderirken farklı bitleri farklı frekanslara düzenlemektedir. Yani kısacası, modem aldığı verileri sinyallere dönüştürür ve gerekli verileri taşır. Bu sayede online bağlantı ve diğer tüm hizmetleri sunar.
Modem Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Eski modeminiz ihtiyaçlarınıza cevap vermiyor ya da yeni bir yere geçtiniz ve daha iyi modeme mi ihtiyacınız var? O zaman iyi bir modem alarak uzun yıllar yeni bir modeme ihtiyaç duymamak en iyi çözümdür. Yeni bir modemden neleri beklemeli ve nelere dikkat etmelisiniz?
1-) Modemin Altyapıya Uygunluğu
İnternet bağlantısı bir donanım bileşeninden oluşmaktadır. Bir aktarım cihazı olan modem ve altyapı hizmeti gerektirir. Altyapı hizmetinin daha verimli kullanabilmek için ise modemin altyapı hizmeti ile uyumlu olması önemlidir. Günümüzde internet sağlayıcı servisler; ADSL, VDSL ve Fiber İnternet olmak üzere farklı donanımlar kullanmaktadır. Her modem her altyapıda çalışmadığı gibi çalışsa bile aynı verimi vermeyebilir. Bu nedenle modem almadan önce binanızda ne gibi bir altyapı desteği olduğunu öğrenmeniz gerekir. Öğrendikten sonra modemin hangi hizmetleri karşıladığını modem üreticisinin web sayfasından öğrenebilir veya online alışveriş yapıyorsanız, ürün açıklamalarında bulabilirsiniz. İnternet üzerinden model numarasını ve markasın yazarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
2-) Modemin Sağlayabileceği En Yüksek Mbps Değeri Nedir?
Birçok yerde karşınıza çıkan internet hızı sorunu ve internet hızı kavramı, Mbps (Mega Bit Per Second) ile ölçülmektedir. Bu veri, bir saniyede aktarılan veri sayısını gösterir. Megabit cinsinden ifade edilmektedir ve standart bir hız birimidir. ADSL modem çeşitleri maksimim 24 Mbps bağlantı hızına ulaşabilirken VDSL modemler 125-14 Mbps hıza kadar çıkabilir. Fiber özellikli modemlerde ise bu sayı 1000 Mbps yani 1 Gbps ve üzerine bile çıkabilir. Fakat, burada yaşadığınız bölgede fiber altyapısı olması ve internet sağlayışının bu hızda internet verebilmesi önemlidir. En iyi modemi alsanız dahi altyapınız imkan vermiyorsa alabileceğiniz veri aktarım hızı sınırlıdır.
Peki, 1200 Mbps modem kimler için gereklidir?
Eğer işinizi web üzerinden yapıyor ve internete aynı anda çok fazla kişi ihtiyaç duyuyorsa yüksek aktarım hızı gereklidir. 1200 Mbps modem, çok sayıda kişinin ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilir. Bu sayede film izlemek, online oyun oynamak, akıllı ev sistemlerini kullanmak ve web üzerinden iş yapmak gibi yüksek veri aktarımı gerektiren tüm işleri aynı anda yapabilirsiniz. Ayrıca yüksek internet hızı zamandan da tasarruf etmenizi sağlar.
300 Mbps modem kimler için gereklidir?
En çok tercih edilen modem çeşitleri arasında yer alan 300 Mbps modem; film izlemek, müzik dinlemek, sosyal medya kullanmak gibi web tabanlı ihtiyaçlarınız için uygundur. Bu tarz bir modem tercih edecekseniz modemin yeri, bağlantı kablosunun uzunluğu ve altyapı sisteminin iyi çalışması gibi aktarım hızını etkileyen konulara da dikkat etmeniz gerekir.
3-) Modem Güvenlik Seviyesi
Modemin hızı ve bağlantısı kadar sunduğu güvenlik seviyesi de oldukça önemlidir. Çünkü verilerinizin dış kaynaklar tarafından ele geçirilmemesi için modemin iyi bir güvenlik duvarı olması gerekir. Ağ yöneticisinde tanımlı olmayan tüm internet trafiğiniz sizden uzak tutan bu sistem ile rahatça internet kullanabilirsiniz. Firewall olarak da bilinen modem güvenlik duvarında farklı protokoller bulunmaktadır. Bu protokoller, farklı güvenlik seviyeleri ve izinlere tabidir. En çok tercih edilenler ise şunlardır; Wi-Fi Protected Access (WPA), Wi-Fi Protected Access II (WPA2) ve Wired Equivalent Privacy (WEP). Bunun dışında modemin ebeveyn protokol desteği olması çocuklu aileler için en iyisidir. Çocuklarınızın istenmeyen internet ortamlarında olmasının önüne bu sayede rahatlıkla geçebilirsiniz.
4-) Modemin Sinyal Gücü
Modemin sinyal gücü, interneti daha uzun mesafede ve daha hızlı kullanmanız için önemlidir. Modem seçerken kullandığınız alanın büyüklüğünü dikkate alarak sinyal gücü seçimi yapmanız gerekir. Wi-Fi ağlarında bağlantı seviyesi 4 ya da 5 çubuklu grafikle gösterilir. İnternet bağlantılarında -30 dBm en iyi bağlantı değeridir. -90 dBm ise bağlantı zayıf anlamına gelir. Kapalı alanlarda sinyal gücü seviyesi şu değerler arasında olmalıdır:
- 2.4 GHz bandında çalışan Wi-Fi için maksimum 100mw -20dbm.
- 5 GHz bandında çalışan Wi-Fi için maksimum 200mw -23dbm.
Ek olarak eğer sinyal kalitesi konusunda sıkıntı yaşarsanız sinyal güçlendirici router alarak Wi-Fi sinyalini daha uzak mesafelere taşıyabilirsiniz.
5-) Modem Üzerindeki Port Sayısı ve Port Özellikleri
Modem üzerindeki bağlantı noktalarına port denir. Portların görevi, işletim sistemleri tarafından sunucu ve işlemci programlarına aktarılan veri paketlerinin atanmasını sağlamaktır. Bu işlem için genelde TCP ve UDP protokolleri kullanılmaktadır. Bunun dışında cihaz üzerindeki port sayısı, o modeme aynı anda ve birbirinden bağımsız kaç kaynağın bağlanabileceği ile ilgilidir. Yani akıllı televizyon, bilgisayar ve laptop gibi cihazları aynı anda cihaza bağlamak isterseniz, port sayısı oldukça önemli bir değer olarak öne çıkar. 4 port modem; Ethernet kablosu ile maksimum 4 kaynağa hizmet verir. Bu ortalama bir ev için yeterli olacaktır. Fakat işletmeler için 8 port modem ve üzeri seçenekleri değerlendirmek gerekir.
Yaşam alanlarında ihtiyacınız olan tüm teknolojik ürünleri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
- Uygun Fiyatlı Oyun Bilgisayarı (Gaming Laptop) Önerisi (2022)
- Bilgisayarınızı Koruma Altına Alın: En İyi Antivirüs Programları
- Evde Bilgisayar Başında Çalışanlar İçin Tavsiyeler ve Ürün Önerileri
- iPad Satın Almak İçin 5 Neden
- Teknolojiyi Kullanarak Tasarruf Etme Yöntemleri
- En İyi Laptop Markaları Hangileridir?