Çiçek Bakımı

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Her çiçeğin kendine has bir güzelliği vardır. Her biri birbirinden farklıdır aynı insanlar gibi. Herkesin seveni nasıl farklı ise çiçeklerin de sevenleri de farklıdır birbirlerinden. Yaşam alanlarına güzellik katan çiçekler arasında yer alan cam güzeli, oldukça tatlı bir görüntüye sahiptir. Bakımını da öyle zor olmadığından hemen hemen herkes bakabilir. Bu yazımızda cam güzeli çiçeği hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.

2022 yılında güncellenmiştir.

Her çiçeğin ayrı fanı olsa da balkonları, bahçeleri güzelleştiren iyi huylu ve bakımı oldukça kolay olan süs bitkileri arasında yer alan cam güzeli, her zaman ayrı bir yere sahiptir. Hemen herkesin evinde olan bu küçük ve narin çiçeği gelin yakından tanıyalım…

Cam Güzeli Çiçeğinin Özellikleri

Cam güzeli çiçeğinin özellikleri
Cam güzeli, Balsaminaceae familyasının en bilinen çiçeğidir. 850’den fazla türü olan bir familyanın en bilinen üyesi olan bu çiçek, aynı zamanda kına çiçeği olarak da bilinmektedir.
  • Yeni Gine olarak da adlandırılan cam güzeli çiçeğinin botanikteki adı Impatiens Walleriana‘dır.
  • Afrika kökenli olan bitkinin ilk kalıntılarına Hindistan, Çin ve Malezya’da rastlanmıştır.
  • Cam Güzeli çeşitleri doğada oldukça fazladır. Bunlar kırmızı, pembe, somon, mor, beyaz ve turuncu çiçeklere sahiptir. Rengarenk oluşları evde ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmelerini sağlamıştır.
  • Cam güzeli özellikle açık havayı sevmektedir. Bu nedenle balkonlarda ve bahçelerde özellikle güneş alan yerlere konumlandırılmalıdır.
  • İlkbahar ve sonbahar arasında devamlı çiçek açmaktadır. İyi bakıldığı takdirde (eğer kışları yumuşak geçiyor ise) bütün sene çiçeklerini korur. Yaprakları hafif yeşil ya da kırmızı yeşil renktedir.
  • Cam güzelinin boyu 30 cm ile 2 metre arasında değişmektedir. Ayrıca çok dallı yapısı vardır.

Açık havayı ve güneşi sevdiği için ve renkli çiçeklerini sergilemek için daha çok evlerde pencere kenarlarına konduğundan bu çiçeğe ‘cam güzeli’ yakıştırması yapılmıştır.

Cam Güzeli Çiçeğinin Bakımı

Cam güzeli çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Cam Güzelinin bu kadar sık tercih edilmesinin sebebi güzelliği kadar bakımının da kolay olmasıdır.
  • Kına çiçeği veya diğer ismiyle cam güzeli, çok fazla su isteyen bir bitki değildir. Yaşam alanlarında bakarken toprak kurudukça su verilmesi yeterli olacaktır. Ancak bitkinizin toprağını tamamen kurutmamakta fayda var. Kış aylarında ise sulama işi iyice azaltılmalıdır. Su verirken ise aynı oranda su vermeniz ve benzer saatleri tercih etmeniz, bitkinin gelişimine katkıda bulunacaktır.
  • Bitki yazlık bir çiçek olduğu için kış aylarında soğuktan korumak gerekir. Ancak çok fazla sıcaklığı da sevmez. Ortalama sıcaklıklar tam cam güzeline göredir.
  • Güneşi ve açık havayı çok seven cam güzeli, güneşin altında direkt kalmaktan çok hoşnut olmayacaktır. Filtrelenmiş güneş ışığı ise en sevdiği şeydir. Bu sebeple pencere önlerinde perdeden güneşi izlemeye bayılmaktadır.
  • Cam Güzelinin esas istediği havadar bir ortamdır. Bu nedenle pencere önleri, balkonlar ve bahçelerde daha rahat büyümektedir.
  • Sulama esnasında, bitkiye verilen suyun her zaman aynı günde ve aynı ölçüde verilmesi, ayrıca suyun toprağın her yerine ulaşması önemlidir.
  • Toprak çeşidi olarak geçirgen, kireçsiz ve besleyici toprakları sevmektedir. Organik maddelerce zengin, gübreli topraklar Cam Güzeli için uygundur.

Cam Güzeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Cam güzeli nasıl çoğaltılır?
Cam güzeli çiçeğini çoğaltmak için 3 yöntem kullanılmaktadır.

Güzeller güzeli çiçeklerinizi çoğaltmak için kökten ayırma, tohumdan veya çelikle çoğaltma yöntemlerini kullanabilirsiniz. 

  • Tohumla çoğaltma yöntemi için en uygun aylar nisan ve mayıs aylarıdır. Nisan ve mayıs aylarında havalar ısınırken tohumlar ekilmelidir. Ekilen tohumlarda 10 gün içerisinde çimlenme görülmektedir. Çimlenme sonrasında toplamda bir buçuk ay sonra bitki kendini göstermeye başlar. Kimi cam güzeli türlerinde bu süre uzayabilmektedir. Bu sebeple hemen çimlenme görülmezse normal karşılanabilir. Tohum ekildikten sonra havalar iyice ısınmadıysa ev içerisinde veya ılık bir ortamda tutulmalıdır. Bu işlemde en iyi sıcaklık 18 derecedir. Altına düşülmemesi bitkinin gelişim hızı açısından oldukça önemlidir.
  • Çelikle çoğaltma yapılacaksa örnek çeliklerin yaz sonunda alınması gerekir. Aldığınız çelikleri uygun bir toprağa diktikten sonra büyümesi için arada gözlememeniz gerekmektedir.
  • Bir diğer çoğaltma yöntemi ise kökten ayırmadır. Köklerinden ayrılan çiçeği direkt olarak yeni bir saksıya dikebilirsiniz. Oldukça pratik olan bu yöntem sayesinde, yeni bitkininz en kısa sürede büyüyecektir. Bu işlem sonrasında iki bitkiye de rutin bakımlarını yapmayı ihmal etmemek gerekir.

Çiçekleri çoğaltma yöntemleri ile alakalı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilir, kökten ayırma ve çelikle ayırma hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Cam Güzeli Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Kına çiçeği
Kına çiçeği bakımı sırasında sıkça rastlanan sorunların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Kına Çiçeği Nasıl Budanır?

Budama işlemi oldukça pratiktir. Filizlenmeyen dalları ve solan çiçekleri temizleyerek budama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Cam Güzeli Çiçeği Hastalıkları Nelerdir?

Sümüklü böcekler, yaprak bitleri ve beyaz sinekler cam güzelinin en çok mücadele ettiği rahatsızlıklardır. Bunların haricinde küf, mantar kökenli hastalıklar, çökerten hastalığı da denilen pythium çürüklüğü, toprak kökenli bir hastalık olan rhizoctonia ve kırmızı örümcekler de örnek olarak gösterilebilir.

Hastalıklara mücadele etmek için “En Çok Görülen Çiçek Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri” yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca “Çiçeklerdeki Böcekler İçin Doğal Çözüm Önerileri” yazımıza bakmanız da faydalı olacaktır.

Cam Güzeli Çiçeği Neden Solar?

  • Kına çiçeği bakımı oldukça pratik bir çiçektir. Bu sebeple eğer evinizdeki çiçeğiniz soluyor ise çok büyük ve basit bir yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Yeni Gine Çiçeğinin solma sebebi genellikle sulama hatasıdır. Fazla veya az sulama çiçeğinizin yüzünü aşağı düşürebilir. Eğer fazla sulama yaptıysanız, toprağının kurumasını bekleyip az su vererek yeni bir sulama rutinine başlayabilirsiniz.
  • Sulamayı yerinde yapıyorum ancak soluyor diyorsanız, belki de toprağın diplerine su ulaşmıyor olabileceği seçeneği düşünmelisiniz. Bu durumda toprağın alt kısımlarına su iletmenin bir yolu bulunmalıdır. Saksının altındaki tabağa su doldurup kökten çekmesini bekleyebilirsiniz.
  • Eğer yine de çiçeğiniz kendine gelmiyorsa bir hastalık olabilir. Önce saksı değişimine giderek köklerini kontrol etmeli ardından ilaç ile tedavi etmeye çalışmalısınız. Tüm bu adımlardan sonra çiçeğiniz için geri dönüş yok ise sağlam çelikleri ayırıp yeniden yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Cam Güzeli Çiçek Açmıyor ise Ne Yapılmalı?

Bitkiniz çiçek açmıyorsa düzenli budama yaparak dalların hava almasını sağlayabilirsiniz. Özellikle solan çiçekleri budayarak temizlemek, yeni çiçekler için oldukça mühimdir. Bunun dışında çiçek vitaminleri kullanarak da bitkinizin çiçek açmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yaşam alanlarına güzellik katacak en güzel çiçekler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Merhaba, Katmerli bir cam güzelim var üzeri tomurcuk dolu acmayada başladı ancak pekçok yaprağı sararıp düşüyor bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim Sevgiler

  2. Merhaba havalar soğuduğu için evin içine aldım ama yaprakları hep döküldü mevsimsel birşeymi acaba

  3. Merhabalar camguzelim çiçek açıyor ama yapraklarının uçları kuruyor ne yapmalıyım acaba yardımcı olursanız sevinirim

  4. Merhaba cam güzeli çiçeğimi çoğaltmak istiyorum bana yardımcı olur musunuz.? Teşekkürler şimdiden.

  5. Yeni fide diktim Gübreli toprakta neden sinekleşir ve sinekten nasıl arınabilir yardımcı olurmusunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir