TeknolojiTeknolojik Ürünler

Hayatın Her Alanında Kullanılan Pil Çeşitleri ve Özellikleri

Teknolojinin hayatımızda birçok şeyi değiştirmesiyle birlikte birçok ürün günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Cep telefonları, tabletler, oyun konsolları, şarjlı tıraş makineleri ve daha niceleri… Tüm bu ürünler farklı teknolojileri kullansalar da hepsinin ortak noktası aslında aynı; piller. Cihazların çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan pil çeşitleri, farklı özelliklere sahiptir. Tek kullanımlık, şarjlı, lityum gibi çeşitleri bulunan piller hakkında tüm merak edilenler bu yazımızda sizi bekliyor.

Pil çeşitleri ve kullanım alanları hakkında bilgi vermeden önce “Pil nedir?” sorusuna kısaca bir cevap verelim. Pil; kimyasal enerjinin depolanarak elektriksel bir forma dönüştürülebilmesini sağlayan aygıttır. Günlük hayatın birçok alanında ve birçok üründe kullanılır. Farklı özellikleri ve kullanım alanları olması nedeniyle her cihaz, kendi özelliklerine uygun bir pil çeşidi ile çalışır.

Pil Çeşitleri

Pil çeşitleri
Piller, kullanım alanları ve özelliklerine göre birbirinden ayrılır.
  • Piller, kullanım alanlarına göre iki ana kategoriye ayrılır; tek seferlik kullanılanlar ve şarjlı piller. Tek seferlik piller, içindeki enerji bittiğinde şarj edilemez veya yeniden kullanılamazlar. Genellikle güç ihtiyacı düşük olan cihazlarda tercih edilirler. Bu tür pillerin en çok bilinenleri alkalin ve çinko karbon maddesi içeren modellerdir.
  • Şarjlı piller ise kullanıldıktan sonra elektrik akımının geriye çevrilmesi sayesinde tekrardan kullanılan pillerdir. Bu piller, elektrikli otomobillerden cep telefonlarına kadar birçok üründe kullanılır. Lityum pil olarak da bilinen bu pillerin farklı çeşitleri bulunmaktadır.
  • Şarjlı piller genellikle Li Ion pil olarak bilinir ve 6 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; kurşun-asit pil, lityum-iyon pil, lityum iyon polimer pil, nikel kadmiyum pil, sodyum metal klorid pil, nikel çinko pil, erimiş tuz pili ve yeniden kullanılabilen alkalin pillerdir.
  • Şarjlı pillerde bulunan şarj döngü sayısı, pilin ortalama ne kadar boşaltılıp doldurulabileceğini gösterir. Döngü sayısı ne kadar uzunsa pil o kadar uzun ömürlüdür. Otomatik boşalma süresi ise pili kullanmadığınız durumlarda ne kadar sürede boşalacağını belirtir. Bu çok yüksek bir oran olmasa da her pilin kendi kendine boşalma akımı mevcuttur. Pil eskidikçe normalden hızlı boşalır ve daha hızlı şarj olur. Bu durumda yeni bir pil edinmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Pil Boyutları ve Pil Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yaşam alanlarında kullanılan piller, kapasiteleri yerine fiziksel büyüklüklerine göre kategorilere ayrılır. AA olarak bilinen kalem pil ve AAA olarak bilinen ince pil en çok kullanılan modellerdir. Bunlar dışında C ve D boyutlarında piller ile 9V yani PP3 piller de kullanılmaktadır.
  • Bu piller dışında küçük boyutlarda üretilen ve saat pili olarak bilinen modeller mevcuttur. Güç kaynağında lityum ve alkalin kimyasalı bulunan bu pillerin, şarj edilebilen çeşitleri de vardır. Saat, el feneri, ışıldak, otomobil anahtarı gibi cihazlarda bu tarz piller kullanılır.
  • Şarjlı piller ise AA ve AAA ile diğer tüm boyutlar dışında cihazlara özel olarak tasarlanır. Cep telefonu, tablet veya bilgisayar için özel olarak üretilen piller oldukça uzun ömürlüdür.
  • Pil kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken konu kullanılmayan pillerdir. AA veya AAA pilleri uzun süre kullanmadığınız cihazlarda tutmamanız gerekir. Cihaz içerisinden çıkarmalı ve karton bir kutuda muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde pil içerisindeki kimyasallar cihazlara zarar verir.
  • Sıcak yaz günlerinde pilleri buzdolabı gibi soğuk ortamlarda tutmak hem ömürlerini uzatır hem de daha sağlıklıdır.
  • Şarjlı pilleri, uygun şarj cihazları ile şarj etmek gerekir. Şarj sırasında piller yüksek sıcaklıkta olmamalı ve tam dolum olmadan çıkarılmamalıdır.
  • Son olarak kullanmadığınız atık pilleri, uzun süre biriktirmeden geri dönüşüm noktalarına bırakmanız gerekir. Bu sayede çevrenizi ve doğayı koruyabilirsiniz.

Pil Önerileri

Yukarıda pil çeşitleri ve pil kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladığımıza göre sıra geldi önerilerimize…

1-) Kodak Max Super Alkalin AA Pil

Pil çeşitleri - Kodak AA pil
Daha fazla güç, daha uzun ömür; Kodak Max Alkalin.

Yüksek kalite ve ileri teknolojiyi birleştiren Kodak Max Alkalin pil, 10 yıla kadar enerjisini korur. Ortalama pillere göre 15 kat kadar daha fazla güç üretir. Civa, kurşun ve kadminyum içermez. Oyuncaklar, uzaktan kumandalar, dijital fotoğraf makineleri, pilli diş fırçaları gibi birçok cihazda kullanabilirsiniz.

2-) Varta 4003 Industrial Pro Alkalin AAA Pil

Pil çeşitleri - Varta AAA pil
Varta 4003 Industrial Pro Alkalin, şarj edilemez pildir.

Sıradan çinko karbon pillere göre 10 kata kadar daha fazla kullanım kapasitesi sunan Varta 4003 Industrial Pro Alkalin, AAA boyutundadır. Gücü sayesinde uzaktan kumanda veya duvar saati gibi ürünlerde uzun yıllar kullanım sunar. Fakat dijital fotoğraf makinesi gibi yüksek akım gerektiren ürünlerde anlık kullanımlar için daha uygundur. Sürekli fotoğraf çekmeniz durumunda ancak 1-2 günlük ihtiyaçlarınızı karşılar. Akma yapmaz ve bittiği zaman geri dönüşüme kazandırılması gerekir.

3-) Duracell CEF 14 Şarj Aleti + 2 Şer adet AA ve AAA Pil

Pil çeşitleri - Duracell şarjlı pil
Duracell CEF 14, yüksek performansı sayesinde kısa sürede pilleri şarj eder.

Şarjlı piller, tek kullanımlık pillere oranla daha ekonomiktir. Fakat ilk başta şarj cihazı almanız gerektiğinden ilk anda ödediğiniz miktar fazla gelir. Ödediğiniz miktarı, zamana vurduğunuzda ise karlı çıkacağınız kesindir. Duracell CEF 14 set sayesinde hem pil hem de şarj cihazını bir arada alabilirsiniz. Yüksek hızda şarj özelliği bulunan cihaz, 5 yıl Duracell garantisine sahiptir. 4 saat içerisinde pillerinizi şarj eder. LED panel sayesinde pillerin şarj durumunu takip edebilirsiniz. Ayrıca şarj işlemi sona erdiğinde otomatik olarak kapanma özelliği bulunmaktadır.

4-) Panasonic 10’lu Özel D Büyük Boy Pil 

Pil çeşitleri - Panasonic D pil
Panasonic D pil, cihazlarınızın kullanıma her zaman hazır olmasını sağlar.

Orta derece enerji tüketen cihazlar için özel olarak tasarlanan Panasonic D pil, oldukça uzun ömürlü performans sunar. El fenerleri, mini oyun konsolları, uzaktan kumandalı arabalar, ışıldaklar ve motorlu oyuncaklarda genelde bu boy piller kullanılmaktadır.

5-) Duracell 9 Volt Şarjlı 170 MAH Pil

Duracell Recharge
Duracell Recharge Ultra, 9 Volt güce sahiptir.

Sıradan şarjlı piller, saklama esnasında deşarj olur ve kapasitesinin bir bölümünü kaybeder. Fakat Duracell Recharge Ultra, şarj edildikten sonra kapasitesini korur. Üstelik bir yıl boyunca! Bu sayede enerji kaybı yaşamadan istediğiniz an kullanabilirsiniz.

6-) Kodak CR2032 Lityum 3 Volt Pil

Kodak CR2032 Lityum 3 Volt
Kodak CR2032 Lityum, 3 Volt gücündedir.

Kodak CR2032 Lityum, civasız olması sayesinde çevreye duyarlıdır. Kol saati, araç kumandası, ateş ölçer, mouse, klavye, akıllı kumanda gibi teknolojik aletlerin çalışması için gerekli enerjiyi sunar. Performansı her zaman yüksek olan piller, uzun ömürlüdür.  

7-) Rayovac 675 İşitme Cihazı Pili

Rayovac 675 İşitme Cihazı pili
Rayovac 675, işitme cihazınızın tam performansla çalışmasını sağlar.

Önerilerimizin son sırasında işitme cihazı kullananlar için bir tavsiye var; Rayovac 675. İşitme cihazı oldukça hayati bir yardımcıdır. Bu nedenle kullanılan pillerin uzun ömürlü olması hem bütçe hem de kullanım açısından önemlidir. Set halinde satılan bu özel seride 6*10 olmak üzere 60 adet pil bulunmaktadır.

Piş çeşitleri ve elektronik ürünler ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor. Hemen ziyaret edin, avantajlı fiyatlarla alışverişin tadını doyasıya çıkarın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir