Çiçek Bakımı

Salonların Yeşil Güzeli Dieffenbachia Bakımı ve Yetiştirilmesi

Oldukça zarif ve güzel bir bitki olan Dieffenbachia ya da daha çok kullanılan ismi ile Difenbahya, yaşam alanlarında sıkça görülen bir bitkidir. Fakat hemen hemen herkes adını pek bilmez. Bakımı en kolay saksı bitkilerinden biri olan Dieffenbachia hakkında biraz daha detaylı bilgi almak ister misiniz? O zaman hemen anlatmaya başlıyoruz.

Difenbahya, “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinen bir türdür. Kimi zaman yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması sebebi ile bu isimle anılır. Dieffenbachia çiçeği neden ağlar bilinmez ancak bir takım kaynaklar bu çiçeğin sahibi öldükten sonra bu etkiyi gösterdiğini söyler. Doğruluğunun elbette bilimsel bir kanıtı yok ancak halk arasında oldukça yaygın olarak bilinen bir hikaye olduğunu söyleyebiliriz.

Dieffenbachia Özellikleri

Difenbahya özellikleri
Görsel kaynak: thespruce.com

Yazımızın ilk bölümünde Difenbahya özellikleri hakkında önce size birkaç bilgi vereceğiz. Sonrasında ise “Difenbahya bakımı nasıl yapılır?” sorusunu cevaplandıracağız.

  • Difenbahya bitkisi çiçeksizdir. Uzun dalları yoktur, dipten sürgün çıkarması ender karşılaşılan bir durumdur.
  • Tropikal bir bitkidir.
  • Difenbahya bitkisi pek yer seçmez. Çabuk büyür ve iyi bir dekorasyon çiçeğidir. Ancak diğer salon bitkilerine oranla yaprakları o kadar dayanıklı değildir.
  • Bakımının kolay olması nedeniyle yaşam alanlarında sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Yetişmiş bir Difenbahya 2 metreye kadar uzar.
  • Difenbahya bitkisi hakkında en çok sorulan sorulardan birisi de “Difenbahya zehirli mi?” sorusudur. Evet, zehirlidir.

Difenbahya zehirli bir bitkidir. Eğer yaprakları yenirse kişi bir süre konuşamaz. Bu sebeple “Dumb Cane” yani dilsiz bastonu olarak da adlandırılır.

Difenbahya Bitkisi Bakımı

Difenbahya bakımı
Görsel kaynak: gardeningknowhow.com

Difenbahya bitkisinin temel özelliklerini sıraladığımıza göre sıra geldi “Difenbahya bakımı nasıl yapılır?” sorusunu cevaplandırmaya. Difenbahya çiçeğinin bakımı öyle çok zor değildir. Dikkat etmeniz gereken konuları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Difenbahya aydınlığı sever, rahat bir şekilde yetişebilmesi için güneşe ihtiyaç duyar. Güneş alan odalarda tül perdeden süzülerek gelen güneş ışığını direkt olarak alarak büyürse geniş, sağlıklı ve büyük yaprakları olacaktır. Ancak direkt olarak güneş alması bitkinin formunu bozacaktır.
  • Kış aylarında da güneş beklentisi vardır. Kış boyu mümkün olduğunca uzun süreli güneş alabilmesini sağlarsanız bitkiniz güzelliğini koruyacaktır.
  • Bitkinin güneş ışığı alan bölgedeki yaprakları güneşe doğru uzayacaktır. Bu sebeple çiçeğinizi haftada bir güneş almayan yönüne doğru çevirerek eşit bir büyüme elde edebilirsiniz.
  • Difenbahyaların toprak isteği antoryum, devatabanı, yelken çiçeği gibi bitkilerinki ile aynıdır. Yani gevşek yapılı ve hava gözenekleri bol olan, ponzalı bahçe toprağı ister. Ağır ve sıkı topraklar uygun değildir. Yanlış toprakta bitki kökü çürümeye başlayacaktır.
  • Difenbahya bitkisi bol perlitli toprakta daha iyi gelişme gösterir. Toprağın besleyiciliği yükseltmek için sığır gübresi ve yaprak çürüntüsü kullanabilirsiniz.
  • Difenbahya toprağı için doğal karışımlar yeterlidir. Evde doğal gübre yapımını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Nasıl Sulanmalı?

Dieffenbachia bakımı
Görsel kaynak: thespruce.com

Difenbahya çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu sulamadır.

  • Difenbahya bitkisinin toprağı çok kurumadan sulanmalıdır. Fakat sulama toprağın her yerine eşit şekilde olmalıdır. Bu oldukça önemli bir etkendir. Eğer eşit sulama yapılmazsa bitkinin bir bölgesi kuru kalır ve gelişimi yavaşlar.
  • Bitkinizi sularken ölçü kabı kullanın ve her zaman aynı ölçüde ve düzenli aralıkta sulama yapın. Bitkinizde olumsuz bir etki görmediğiniz müddetçe de sulama ölçünüzü ve sürekliliğinizi de değiştirmeyin.
  • Yazın ve kışın ayrı sulama stili uygulamanız gerekir. Yaz aylarında havaların da sıcak olması sebebi ile haftada 1 veya 2 defa sulama yapılırken kış aylarında havanın nemini ve ısısını kaybetmesi sebebi ile haftada 1 sulama yapılmalıdır.
  • Difenbahya bitkinizi sularken direkt musluk suyu kullanmanız önerilmez. Dinlendirilmiş ve oda sıcaklığındaki su ile sulayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında buna dikkat etmeniz önerilir.

Difenbahya Bitkisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Dieffenbachia dikkat edilmesi gerekenler
Görsel kaynak: deprolabs.com
  • Dieffenbachia rüzgardan da soğuk havalardan da hoşlanmaz. Özellikle kış aylarında bitkinizin yapraklarının bozulmaması için ortam sıcaklığının en az 10-12 derece olması gerekir.
  • Bitkinizin mutlu bir şekilde büyümeye devam etmesi için yılın belirli gününde budama yapmanız gerekir. Difenbahya yaprakları sararıyor veya çürüyor ise bu sararmış, çürümüş yapraklarını bir makas yardımıyla budayın.
  • Bitkinizi hava akımına karşı korumalısınız. Bu nedenle kapı ağzında ve açık pencere kenarlarında bulundurmayın.
  • Fazla sulama yapmayın. Gereksiz ve bol sulama bitkinizin sağlığını bozacak, çürütecektir.
  • Bitkiniz yetişirken bulunduğu ortamda başka cisimlerle temas etmemelidir.
  • Kesinlikle yenmemeli, çocuklardan ve evcil hayvanlardan korunmalıdır.
  • Bitkinizi kış aylarında direkt olarak musluktan aldığınız soğuk su ile sularsanız bitkiniz üşüyecek, yaprakları sararacak ve dökülecektir. Hatta bitki köklerine çürümeler bile gözlemlenebilmektedir.
  • Çiçeğinizin yapraklarının sağlıklı olduğu dönemlerde vitamin kullanmanıza gerek yoktur.

Difenbahya Nasıl ve Ne Zaman Çoğaltılır?

Dieffenbachia çoğaltma
Görsel kaynak: deprolabs.com

Difenbahya’nın çoğaltılması için en uygun mevsim ilkbahar başıdır. Eğer yaşadığınız bölge yeterince sıcak değilse bu yaz başı olarak da düşünülebilir. Bitkiniz üzerinde birkaç dal gövde mevcut ise bunlardan bir tanesini kesin. Gövdeye yakın bir şekilde kesmeye özen gösterin ve su dolu bir bardak, vazo vs. içerisinde bekletin. Bitki parçası köklenmeye başlayacaktır. Ardından bu köklenen bitkiyi saksıya uygun formda toprak içerisinde ekebilirsiniz. İşte bu kadar basit!

Eğer bitkiniz fazlaca büyüdüyse ve alt kısımlarındaki yaprakları iyice dökülmeye başladıysa, toprağından çıkardığınız gövdenin yaklaşık 30 cm kadar üzerinden kesin ve aynı yukarıda bahsettiğimiz gibi köklendirin. Ardından yeni bir saksıya ekin. Zamanla kesilen bitkiden de yeni yapraklar çıkacaktır. Yetişmiş 2 adet Difenbahyanız oldu, tebrikler :)

Difenbahya Bitkisinin Hastalıkları

Difenbahya bitkisinin hastalıkları genellikle yanlış sulama ile ortaya çıkar. Bitkide yaygın olarak görülen hastalıklar yapraklarda oluşan pamuksu ve yapışkanlı rahatsızlıklar, kalitesiz toprak sonucu vitaminsiz kalma sonucu oluşabilecek yaprak dökülmeleri, mantar, sinekler ve solucanlardır. Bu gibi durumlarda hastalığın tespiti yapıldıktan sonra çözüme yönelik ilaç kullanılması gerekir. Kaliteli toprak kullanımı ve düzenli sulama ile Difenbahya bitkiniz, evinizin veya işyerinizin en güzel köşesinde size uzun yıllar gülümseyecektir.

Dieffenbachia bitkisi ve diğer tüm güzel bitkiler ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. Merhaba benim difenbahyam mısir kocani gibi bisey verdi yaprak acan yerinden arastirdigim kadariyla cicek acmiyor lutfen beni bilgilendirin kotu bisey degildir umarim

  2. Evet benim çiçeğim de yaklaşık bir buçuk metre oldu, ve tepesinde mısır kocsni gibi bir şey açtı, nedir daha önce hiç rastlamadım

    1. Onur bey benimde 10 yıllık bir çiçeğim var. İlk çiçek açtığında çok şaşırmıştık. Bu sene yine çiçek açtı. Sizin ciceģinizde

  3. Benim difenbahyam da Çiçek açtı. Çiçek açmaz denilmiş fakat benimki beyaz bir dal Çiçek açtı .

  4. Difenbahyamin yapraklari disina kıvrılıyor neden acaba bilgi verirseniz memnun olurum

  5. Benim difenbahyamin yapraklari sarariyor cok uzuluyorum suyunu veriyorum tulun arkasindanda gunes aliyor ne yapmam lazim acaba yardimci olurmusunuz

  6. Bende difenbahya var.yıllardır hep üretiyorum…çünkü çok uzayıp tavana değiyor.ama artık gitgide yaprakları ufalmaya sap kısımları uzamaya başladı niye acaba …yalnız çiçeğim maşallah süper? teşekkür ederim

  7. Bende çiçeğimi suya koydum koklenmesi için ama koklenecegi yere yumusuyor curuyor kok kismi ne yapmaliyim

  8. Merhaba bende difenbahya bitkisi aldım haftada bir sulama yapıyorum oda ısısında saksı dibinde su hiç olmuyor ama buna rağmen toprak üstünde sineklenme oluyor. Fazlamı su veriyorum acaba. Birde 1.5 ayda 1 yaprak veriyor bu gelişim normalmi

  9. Merhaba benim boyu yaklaşık birbucukmetre difenbahya çiçeğim var saksıya yakın bolumu 50 cm kadar yapraksız uzadı ve çok çirkin duruyor kısaltmak için ne yapabilirim, teşekkürler..

  10. Benim difenbahyamın yaprakları sararmıştı bende sarı yaprakları alimle kopardım ve parmaklarım uğuştu böyle bi durumla karşılaşan var mı?

  11. merhabalar. ciceğimin büyümesi neredeyse durdu yaklaşık bir aydır gram ilerlemiyor. topragı kontrol edip oyle su veriyorum fazla suyu tabaktan alıyorum. alttan iki yaprak sarardı kestim sımdı üçüncüsü de sararıyor. lütfen ne yapabileceğim konusnda yardımcıolur musunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir