Sarmaşık Çeşitleri ve Bakımı
Dış cephe dekorasyonlarının bir numaralı bitkisi sarmaşıklar, iç mekan bitkisi olarak da oldukça fazla kullanılır. Renkleri ve oluşturdukları o devasa bitki örgüsüyle gören herkesi kendilerine hayran bırakırlar. Bu yazımızda bahçelerinizde, çardaklarınızda, dış cephesi kötü evlerinizde ya da tamamen iç açıcı bir atmosfer sağlamanızda bir numaralı tercih olacak birbirinden güzel sarmaşıkları sizin için derledik.
Sarmaşıklar, dünyanın her yerinde hem yabani olarak hem de süs bitkisi olarak görebileceğiniz özel bitkilerdir. Özellikle duvar diplerine dikilir ve böylece duvarları örterek farklı bir hava katar. Rengarenk çiçekler açan sarmaşıkları gördüğü anda önünde fotoğraf çektirmeyen yoktur. Dış cephe dekorasyonunda özellikle yazlık beldelerde gözde olmasının en büyük nedenlerinden biri de budur.
Sarmaşık Çeşitleri
Adını bilindiği üzere duvarlara, yere, ağaçlara tutunarak büyümesinden alan sarmaşık, doğada birçok farklı türde görülmektedir. Sarmaşık çeşitleri 60’a yakın farklı türe ayrılır. Şimdi gelin en çok bilinen 12 sarmaşık çeşidine daha yakından bakalım…
1-) Amerikan Sarmaşığı
Asma yaprağın benzer yaprakları vardır. Yeşil yaprakları sonbahar aylarında portakal sarısından kırmızıya doğru döner. Yapraklarının iki yüzü parlaktır. Amerikan sarmaşığı yaz aylarında çiçek açar ve kışın yapraklarını döker.
Son derece hızlı büyür ve bir süre sonra bitkinin 15 metreye kadar çıktığı görülmüştür. Çitleri ve duvarları sarar. Bu yüzden kötü görünümlü binaları örtmesi için tercih edilmektedir. Ömrü oldukça uzun bir bitkidir.
2-) Begonvil (Gelin Duvağı)
Sarmaşık çeşitleri arasında özel bir yeri olan Begonvil, Akdeniz bölgesindeki yazlık evlerin vazgeçilmezdir. Begonvil sarmaşığının bir diğer adı ile Gelin duvağıdır. Sarıcılık özelliği sayesinde tutunduğu yapının boyunca büyür. Büyümesinde bir sınır yoktur. Mor begonvil en sık rastlanan, beyaz begonvil soğuk havalara en dayanıksızı, kırmızı begonvil ise en seyrek olanıdır.
Begonvil güneşi sever. Dona ve kuraklığa karşı hassastır. Yaz aylarında çok su ister fakat çiçeklenme dönemlerinde az su vermek iyi bir tercih olacaktır.
3-) Orman Asması
Bir diğer adıyla Yaban Asması; düğün çiçeğigiller familyasının sarılıcı ve odunsu üyesidir. Mor, pembe ve beyaz renklerini görmüş olmanız oldukça mümkündür. Çok parlak ve renkli çiçekleri olan orman asması, 6-7 metreye kadar uzamaktadır.
Kış aylarında yaprak ve çiçeklerini döker. İlkbaharda çiçeklenir ve yaz aylarında bulunduğu ortamı tamamen saracak kıvama gelir. Yarı güneş alan yerler onlar için en uygunudur. Ne çok fazla sulamalı ne de çok susuz bırakmalısınız. Düzenli aralıklarla sulamanız gelişimi için yeterli olacaktır.
4-) Çan Sarmaşığı
Çan sarmaşığı, en sorunsuz ve en hızlı büyüyen sarmaşıklar arasında yer almaktadır. 8 santimlik dev çiçekleri vardır ve yaprak dökmez. Devasa çiçekleri gerçekten ona hayran olmanızı sağlar. 8-10 metreye kadarda uzamaktadır. Çiçeklerinin açık yeşilden mora doğru renk geçişini dönem boyunca görebilirsiniz. Ayrıca çan sarmaşığına hayran olmanızı sağlayacak bir diğer neden ise yaz aylarında dışarıya verdiği o tatlı kokusudur.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen çan sarmaşığı dolaylı ışıklardan yararlanmayı tercih eder. Çok fazla soğuk ve sıcak hava, çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine ve köklerine zarar verir. Düzenli olarak sulanmalı ve yaz aylarında su miktarı biraz artırılmalıdır.
5-) Duvar Sarmaşığı
Duvar sarmaşığı ya da bir diğer adıyla İrlanda Orman Sarmaşığı, sürekli yeşil kalmayı başaran otsu, odunsu bir bitkidir. Tırmanıcı ve yerde sürünücü bir türdür. Havadaki zehirli gazları çekme özelliği vardır. Oldukça dayanıklıdır ve 5-10 cm’lik yaprakları yaz-kış dökülmez. Güneşli, gölge ve rüzgara karşı korunaklı yerlerde daha sağlıklı büyür. Taze humuslu ve kireçli toprakları tercih etmektedir ve düzenli olarak sulanması bakımı için önemlidir.
6-) Hanımeli
Hanımeli, Caprifoliaceae familyasının bir üyesidir. Etrafa yayılan güzel kokusuyla tanınır. Küçükken çiçeklerini koparıp balını emdiğiniz o güzel bitkidir. Hanımeli, güneşi sever fakat yarı gölgede de mutlu olur. Hızlı büyümektedir. Genellikle beyaz, sarı, turuncu ve kırmızımsı çiçekleri bulunmaktadır.
Hanımeli, uzun ömürlü bir bitkidir. 7 metreye kadar uzayan türleri gözlemlenmiştir. Aslında en fazla 2 – 3 metreye kadar boylanan çiçeklerdendir. Sulama işlemi toprağın isteğine göre değişmektedir. Bir önceki yazımız olan hanımeli bitkisi hakkındaki tüm detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
7-) Çarkıfelek Çiçeği
Çarkıfelekgiller familyasının üyesi olan çarkıfelek çiçeği veya bir diğer bilinen adıyla Passiflora; çarka benzeyen çiçekleri nedeniyle bu adı almıştır. Bol güneşli yerlerde kolayca yetişmektedir. Çardakları ve kapalı alanları hızlıca sarar. Yaz aylarında çiçek açmaktadır. Kış aylarında ise çiçekleri dökülmektedir. Çiçeklenme döneminde daha çok suya ihtiyaç duyar ve verimli toprakta hızlı büyüme gerçekleştirir.
Çarkıfelek çiçeği hakkındaki daha detaylı bilgilerin bulunduğu diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
8 -) Sarmaşık Gülü (Çardak Gülü)
Sarmaşık gülü bir diğer adıyla çardak gülü, çok çiçekli ve sarıcı bir bitkidir. Oldukça uzun ömürlüdür. Hızlı gelişir ve 2-3 metreye kadar uzar. Yaz aylarında güneşe ihtiyacı vardır. Ancak buna rağmen soğuğa karşı dayanıklıdır.
Her türlü toprak türünde yetiştiği için çoğu kişinin favorisidir. Bahçe düzenlemelerinde sıkça kullanılır. Çünkü oldukça göz alıcı renkte çiçekleri vardır. Kırmızı, pembe, sarı ve beyaz en çok görünen renklerdir.
9-) Mor Salkım
Yaprak döken bir bitki türü olan mor salkım, 7-8 metreye kadar uzamaktadır. Bahar sonuna doğru çiçek açar. Salkım biçimindeki çiçekleri adından da anlaşıldığı üzere mor-mavi leylak rengidir. Yalnız beyaz renkli bir türü de vardır. Hoş kokulu mor salkım, bol güneş alan yerleri sever. Düzenli olarak sulanması gerekir.
10-) Acem Borusu
Acem borusu, uzun ömürlü ve tırmanıcı bir bitkidir. Borazan biçiminde sarı, turuncu rengi çiçekleri bulunur. Gösterişli bir sarmaşık türü olan Acem Borusu, çok kolay yetişir ve arsız bir büyüme gösterir. Soğuk havalara dayanıklıdır ancak mutlaka iyi güneş alan bir yerde tutulmalıdır. Yazın düzenli sulanma ister. Gübreli toprak ve drenajı iyi yapılmış bir yer onun için uygun olacaktır.
11-) Beyaz Çiçekli Sarmaşık: Yasemin
Beyaz çiçekli Yasemin sarmaşığı, yeşil ve yarı yaprak dökme özelliğiyle bilinir. Yaprak dökümü kış aylarında gözlemlenir. Güzel kokularıyla meşhur olan beyaz çiçeklerini yazın açar. Maksimum 10 metreye kadar boyu uzamaktadır. Duvarlara ya da ağaçlara sarılarak büyüyebilir. Sıcak ve ılıman iklimleri seven bu sarmaşık soğuk iklim şartlarına dayanıksızdır.
12-) Gündüz Sefası
Dayanıklı, sarkıcı ve sarılıcı sarmaşık türlerinden olan gündüz sefası sarmaşığının; mavi, açık leylak ve ortası beyaz lekeli çiçekleri vardır. Çiçekler yaz aylarında kendilerini göstermeye başlar ve kesinlikle güneşli ya da yarı gölge mekanları çok sever. Düzenli sulama istemez sadece onu kupkuru bırakmamak gerekir. Her toprağa uyum sağlar. Tabii ki besleyici bir toprakla daha da gösterişli olur. Böylelikle gündüz sefası sarmaşığın daha hızlı büyüdüğüne şahit olabilirsiniz.
Sarmaşık çeşitleri ve diğer tüm güzel çiçek türleri ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:
Çardak gülünden yetişmiş olarak yani saksıda alma imkanı varmı tşk ederim ıyi akşamlar
Bilgi alabilirmiyim
Kapıda ödeme varsa birde tohum değilse yetişmiş fidan olarak sarmaşık güllerden bitkilerden almak istiyorum
Arkadaşım, karışık sarmasik çeşitleri var. Bir pakette 100 adet tohum ve 36 değişik sarmasik var. Paketi 5 lira ..
Nasıl alabilirim kapıda ödeme varmi
Tohumlar dan almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, ben evimin duvarına sarılmak üzete bir sarmaşuk arıyırum.sabah güneşini yoğun alan bir cephe.ankara iklimine uygun, bol sulama imkanım var.ayrıva yaprak dönmemesi gerekir.çiçekli ve hızlı büyüyen yaprak dökmeyen olursa iyi olur.çan sarmaşıpını sevdim.uygun mudur.
Tohumdan yetiştirin bir pakette 100 adet tohum ve 36 değişik sarmasik çeşidi var. Paketi 5-10 lira birsey..
Nasıl alabilirim.
Bilgi almak istiyorum sipariş vermek istiyorum
Orman sarmaşığı siparişi vermek istiyorum.
Sarmaşık çeşitlerinden sipariş vermek istiyorum. Konu hakkında bilgi rica ediyorum.
Çiçekler fide halinde mı, tohum halinde mı satılıyor. Fide halinde sayılıyor ise, en uygun dikim zamanı ne zamandır. Saygılarımla.
Yaz kış yeşil kalan sarmaşığı alabirmiyim
Bu sarmaşıklardan nasıl sipariş verebiliriz bilgi almak istiyorum
aubrieta blaumeise (yer kaplayan çiçekler) de sarmaşık türü olur mu?