Kültür & Sanat

Ülkelere Göre Sevgililer Günü Ritüelleri (Day of Love)

Özel günler içerisinde biri vardır ki; oyuncakçılardaki peluş hayvan stokları hızla azalıyorsa, her türden kalpli hediyelikler yok satıyorsa, dünya kırmızı gül rezervi 1 günde yarıya indiriliyorsa, gün boyu etrafta birbirinin elini bir an olsun bırakmayan çiftler görünür olduysa, bilin ki bu sıra dışı durumun tek nedeni; Sevgililer Günü.

Ve ilginçtir ki dünyanın heryerinde bu senaryo her yıl şaşmaz benzerlikle tekerrür ediyor. Ufak farklılıklar olsa da Sevgililer Günü’nü tüm ülkeler birbirine benzer ritüeller ile kutluyor. Bazılarını sizler için listeledik.

Danimarka

Danimarka’da Sevgililer Günü, Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın izniyle 1990 yılından beri tatil ve Danimarka kıvrımları ile kutlanıyor. Sevgililer Günü için ön plana çıkan kırmızı renkler ve güller Danimarka’da çok fazla popüler değil. Bölgede sevgililer birbirlerine özel katlanmış kıvrımlı kartlar ve ezilmiş çiçekler veriyor. Ezilmiş çiçekler kulağa garip gelse de arkadaşlar, aşıklar veya evliler birbirleri ile beyaz çiçekli kartları değiş tokuş ediyor. Danimarka’da uygulanan bir diğer gelenek ise 14 Şubat günü erkeklerin kadınlaragaekkebrev” vermesidir. Gaekkebrev komik şiirlerin yazıldığı, anlamsız harflerin bir araya geldiği bir tür şaka mektubudur. Eğer gaekkebrev alan kadın bu mektubu kimden aldığını bilirse yıl sonunda bir tane paskalya yumurtası kazanıyor.

Japonya

Japonya’nın geleneksel Sevgililer Günü kutlaması gerçek anlamda çikolata kadar tatlı. Kadınlar o gün arkadaşlarına, patronlarına ya da iş arkadaşlarına Giri Choco adı verilen ve romantik anlamı olmayan çikolata verir. Eğer erkeğe gelen çikolata Honmei Choco ise bu çikolatanın altında romantik duygular arayabilirsiniz. 14 Şubat’ta erkekler bir şeyler almıyor. Onlar için 14 Mart olan ve Honmei Chocoların iade-i ziyaretinin yapıldığı “Beyaz Gün” var. Eğer erkek Honmei Choco’nun iadesini yapıyorsa bu duygularım karşılıklı anlamına geliyor.

Güney Kore

Amerika ve Kanada’nın etkisinde kalan ve hızla Batılılaşan Güney Kore’de artık Sevgililer Günü kırmızı kalpler ve sıcak çikolata ile kutlanıyor. Ancak kırmızı kalpler her ne kadar alev alırsa alsın geleneksel kutlamalar da devam ediyor. Japonya’da olduğu gibi 14 Şubat’ta harekete geçen kadınlar 14 Mart’ta erkeklerden geri dönüş bekliyor. 14 Mart geldiğinde beklediği geri dönüşü alamayan kadınlar Kara Gün olarak bilinen 14 Nisan’da siyah noodle yiyerek yalnızlıkları için yas tutuyor. Güney Kore’de konu aşk olduğunda ayın 14’ü her geldiğinde kafalarda soru işaretleri başlıyor.

Arjantin

Tangonun anavatanında Sevgililer Günü için bir günlük kutlama elbette yeterli olmuyor. Arjantinliler için 14 Şubat haricinde bir hafta boyunca kutlamalar devam ediyor. “Tatlılık Haftası” olarak bilinen ve 13 – 20 Temmuz tarihleri arasında hem sevgililer hem de arkadaşlar birbirlerine bol bol şekerleme hediye ediyor.

Brezilya

Brezilya’da Sevgililer Günü kutlamak aynı zamanda büyük bir karnavala katılmak anlamına geliyor. Her yıl Şubat ve Mart aylarında devam eden karnavallar Sevgililer Günü ile çakışmaya devam ediyor. Ancak bölgede yerel Sevgililer Günü “Dia dos enamorados” yan, “Aşıklar Günü” 12 Haziran’da kutlanıyor. Brezilyalılar geleneksel olarak çikolata, çiçek veya kart gibi şeyleri değiştirmeyi seviyorlar. Bugün ek olarak şehirlerde ve kasabalarda düzenlenen müzik performanslarında aileler ve sevgililer bir araya geliyor. Evlilik koruyucusunu anan “Aziz Anthony Günü” de Brezilya’da kutlanan özel günler arasında yer alıyor. Bu günlerde bekarlar eş bulabilmek için çeşitli ritüelleri yerine getiriyor.

Tayvan

Eğer Sevgililer Günü için çiçeklerle dolu bir kutlama romantik sayılıyorsa dünyanın en romantik kutlamasına sahip ülke kesimlikle Tayvan’dır. Tayvan’da Sevgililer Günü yılda iki kez kutlanıyor. 14 Şubat ve 7 Temmuz ülke için Sevgililer Günü kutlamalarının odağı olan günler oluyor. Tayvan geleneklerine göre sevgiliye verilen çiçeğin rengi ve sayısı mesaj taşıyor. Bir kırmızı gül tek bir sevgiyi, 90 kırmızı gül sonsuz sevgiyi ifade ediyor. Ve büyük patlama 108 gül ile yaşanıyor. 108 gül Tayvan’da “Benimle evlenir misin?” sorusunu soruyor.

Fransa

Aşkın şehri Paris’e dünyanın dört bir yanından çiftler Sevgililer Günü için akın ediyor. Sevgililer Günü’nün dünya başkenti olan Paris’te mektup ve kartlarla kutlanıyor. Orleans Dükü Charles’ın tarihin ilk Sevgililer Günü kartını yazdığı söyleniyor. Çünkü Orleans Dükü şirini “Your Valentine” yani “Sevgiliniz” imzasıyla bitirmiş. Fransa’da tercih edilen eski Sevgililer Günü gelenekleri bir paradoksa sahipti ve hiç romantik olmamaları ile tanınıyordu. Bekar erkek ve kadınların birbirlerine bakan evlerde durması ve eşlerini bu evlerden seçmeleri kötü senaryolara neden olabiliyordu. Eğer erkek seçtiği kadında aradığını bulamazsa onu bırakıp başkasını bulmaya çalışıyor bu durumda kadınların öfkeli davranışlarda bulunmasına neden oluyordu. Bu gelenek o kadar çok kalp kırıklığına ve şiddete neden oluyordu ki devlet bu geleneği yasaklamak zorunda kaldı.

İtalya

Elbette İtalya’da “Day of Love” ilkbahar şenliği ile klasik tarzda kutlanır. Sevgililer Günü’nde çiftler fıstık dolu çikolata ve “baci peugina” adı verilen öpücük kutusu gibi hediyeleri yapmak için bir araya gelirler. Bu kutu dört farklı dilde basılmış romantik bir teklife eşlik eder. Ayrıca İtalya’da eski bir gelenek genç kızların Sevgililer Günü’nde gördüğü ilk erkeğin kocası olacağını ve o yıl içerisinde evleneceklerine dair bir inanış vardır.

Çin

21. yüzyılda pek çok Çinli Sevgililer Günü’nü kırmızılar ve çikolatalar içinde kutluyor olsa da ülkenin yüzlerce yıldır kendi “Day of Love” kutlamaları olduğu da biliniyor. Çin’de Sevgililer Günü eşdeğeri olan, yedi gece anlamına gelen “Qixi Festival” Ağustos ayının başında yedinci ayın, yedinci gününde kutlanır. Yedinci ay ile ilgili kafa karışıklıklarını da hemen Çinlilerin ay takvimi kullandığı bilgisi ile giderebiliriz. Bu kutlama geleneği yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılmış bir atın hikayesini anlatıyor. Aslında hikaye bir aşk trajedisi. Hikaye adı Zhinu olan bir perinin Niilang adlı ölümlü bir gençle evlenmesini anlatıyor. Aşık olup evlenen ikilinin yaptıkları Tanrı’nın kulağına gittiğinde Tanrı çok kızıyor ve Samanyolu’nu onları ayırmak için yaratıyor. Samanyolu’nun doğu tarafında kızı temsil eden yıldızı Vega, karşısında da ağlayan genç adam yatıyor. Aşıklar, Qixi kutlamaları sırasında yılda sadece bir kez birbirlerini görme şansına sahip olurlar. Çinli kızlar bu sefer iyi kocaları bulmak için dua ederler ve niyetlerini duyurmak aşk ve ilişkiler tanrıçası olan Zhinu’ya meyveler hazırlarlar.

sevgililer günü hediyesi

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir