Saksıda Domates, Biber ve Bitki Nasıl Yetiştirilir? (Tohum Bakımı)
Evde yeni bitkiler yetiştirmek size yeni dünyaların kapısını açar. Zaman zaman bitki ve tohum yetiştirmek herkese zor gelse de bir kez deneyimleyince hiç bırakmak istemeyeceğiniz bir hobi haline gelir. Bu yazımızda sizin için faydalı olacağını düşündüğümüz tohum bakımından bahsedeceğiz. Ayrıca bitki yetiştirme konusunun ayrıntılarını da yazımızda bulabilirsiniz!
Domates ve biber gibi bitkileri doğru şekilde ektiğinizde ve onları yetiştirirken birtakım şeylere dikkat ettiğinizde bu bitkileri evde kolayca yetiştirebilirsiniz. Satın aldığınız sebze ve meyve tohumlarını belirli aşamalardan geçirerek bitkiye çevirebilirsiniz. Ve ardından size meyve vermelerini sağlayabilirsiniz.
Bahçenizde ya da balkonunuzda bitki yetiştirmeye başlamadan önce birtakım ürünlere ihtiyacınız olacaktır. Tohumlarınızı ekmek için gerekli olan küçük ve büyük saksı çeşitleri, tohumlara uygun temiz ve kaliteli torf toprak, bitkilerinizi kolayca sulamanızı sağlayacak uygun sulama kabı ve bitkinin köklerinin aşırı sulamadan çürümemesi için toprağa ekleyeceğiniz çakıl taşı ve ponza taşı gibi drenajlar. Ve tabii her şeyden önce domates tohumu, biber tohumu ya da istediğiniz herhangi bir bitkinin tohumu! :)
Evde Yetiştirebileceğiniz Sebze ve Meyveler
Evde bitki yetiştirirken uymanız gereken birtakım kurallar vardır Bazı bitkilerin yetiştirilmesi izin gerektirmektedir. Bununla ilgili linklerdeki bilgileri okuyabilirsiniz. (Bkz. 10.02.2009 Resmi Gazete, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası)
Onun haricinde evde, saksıda yetişen sebzeler ve meyveleri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz: Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek ve kavun.
Tohumun Bitkiye Dönüşme Aşamaları
Tohumdan mucizeler yaratmak için şu aşamaları takip edebilirsiniz:
1- Yaklaşık 5 santim derinliğinde olan tohum saksılarını toprak ile doldurduktan sonra 2-3 aralıklarla tohumları saksıya dizin ve toprağı biraz nemlendirin.
2- Toprağa yerleştirdiğiniz tohumların üzerine onları kapatacak kadar toprak ekleyin ve onlara can suyu verin.
3- Saksının nemini kaybetmemesi ve tohumların filizlenmesi için saksının üzerini şeffaf bir şey ile örtün ve tohum filizleninceye kadar saksıyı sıcak ama güneş görmeyen bir yere yerleştirin.
4- Bitkiler filizlenmeye başladığında etrafına sardığınız şeffaf örtüyü kaldırıp çiçekleri her gün en az 6 saat güneş ışığı alacak şekilde açık alana yerleştirin. Her gün toprağın nemini kontrol ederek gerekli miktarda sulamayı unutmayın. Tohumlar büyümeye başlayınca filizlenen bitkiyi daha büyük bir saksıya alarak daha kolay büyümesini sağlayabilirsiniz.
Tohum Bakımı ve Evde Tohum Yetiştirmenin Püf Noktaları
Domates ve biber gibi bitkileri evde yetiştirmek biraz zorlayıcı olabilir. Ama uzun uğraşlar ve bakım gerektirse de oldukça keyifli ve eğlencelidir.
Tohum ekiminizin başarılı olmasını istiyorsanız tohum ekimine başlamadan önce tohumunuzun kalitesini kontrol etmelisiniz. Tohumu ekmeden kısa bir süre önce satın almak tazelik açısından daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.
Domates ve biber yetişirken en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri bitkinin nemini kaybetmemesidir. Büyüme aşamasında olan bir bitkinin bolca güneş ışığına ve suya ihtiyacı vardır. Bitkiye az su vermek bitkinin büyümesini engelleyebileceği gibi bitkiye çok su vermek de köklerinin hızla çürümesine sebep olacağı için kontrollü bir sulama yapmalısınız. Her gün toprağın nemini kontrol etmek ve buna uygun sulama yapmak en doğru yöntemlerden biridir. Bitkileri sularken bitki yapraklarından ziyade toprağı sulamaya özen gösterin. Bitkinin yapraklarını sulamanız, yapraklarda güneş yanığı ya da mantar oluşumuna sebep olabilir.
Bitkilerin güneş ışığı görmesi oldukça önemlidir. Tohumların büyüme aşamasında gün içinde 6-8 saat güneş ışığı almış olmasına özen gösterin. Eğer saksının bulunduğu yer güneş almıyorsa gün içinde saksının yerini güneşe göre değiştirebilirsiniz. Bunu yaparken rüzgara dikkat etmelisiniz. Büyüme aşamasındaki bitkiler aşırı rüzgar alırlarsa kırılma, zayıflama gibi sonuçlar doğabilir. Aynı zamanda bitki fazla sıcakta ya da soğukta kalırsa büyümesi ve çiçek açması durabilir.
Ev Bitkilerini Böceklerden Nasıl Koruruz?
Bitki yetiştirmek oldukça keyiflidir ama zaman zaman bitkileriniz ile ilgili bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunların başında da bitki hastalıkları ve böcekler gelir. Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda hemen kimyasal malzemelere başvurmak yerine bazı doğal çözümlerle bu durumları çözebilirsiniz.
Bitkilerin böceklenme, küllenme, pamuklanma gibi hastalıklara yakalanmamaları için ise bakımlarına özen göstermelisiniz. Düzenli olarak ve temiz bir suyla bitkilerinizi sulamak her şeyden önemlidir. Zaman zaman bitkilerinize ek besin takviyeleri, gübre takviyesi yapabilirsiniz.
Çiçeklerinizi çok sulamak onların köklerini çürütüp sineklenme oluşumuna neden olacağı gibi onları az sulamak da köklerinin kurumasına ve sağlıklı şekilde büyümemelerine yol açar. Bir bitki için denge çok önemlidir.
Evde bitkilerinize nasıl daha iyi bakacağınıza dair tüm bilgileri Çiçeklerdeki Böcekler İçin Evde Hazırlayabileceğiniz Doğal Çözümler yazımızda bulabilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:
- Bitki Bakımı İçin İpuçları: Bitki Yetiştirmeyi Kolaylaştıran Tüyolar
- Balkonda Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları
- Bitki bakımı için ipuçları: Bitki yetiştirmek için özel bir yetenek gerekmez
- Evde Bitki Bulundurmanın Faydaları
- Balkon ve Teraslar İçin 10 Yaz Bitkisi
- Evinize Bahar Havası Getirecek 10 Saksı Bitkisi
- Çiçek Terimleri Sözlüğü (Çiçekçilik ve Bitkibilim Terimleri)