Çiçek Bakımı

Küçük Dostlarımızı İncitmeden Bitkilerimizi Kedi ve Köpeklerden Nasıl Koruyabiliriz?

Kimi zaman sığınmak için, kimi zaman da karınlarını doyurmak için bahçelerimize misafir olan küçük dostlarımızı incitmeden bitkilerimizi onlardan nasıl koruruz? Gelin birlikte öğrenelim.

Havalar soğudu, küçük sevgili dostlarımız sokaklarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyorlar. Biz de mümkün olduğunca onlara kapımızı açıp karınlarını doyurmalı ve bu korunmaya ihtiyaç duyan dostlarımıza yardımcı olmalıyız.

Bizim önerimiz hayvanları bahçenizden uzak tutmak yerine, bahçenizi onlarla paylaşabilecek şekilde dizayn etmeniz yönünde. 

Bahçelerimize korunmak için giren ve de aç kaldıklarında bitkilerimize göz diken bu sevimli yaramazları bitkilerimizden nasıl uzak tutabiliriz? Öncelikle karınlarını doyurmak ilk adım. 

Daha sonrasında gerek bahçenizdeki, gerekse de evinizdeki bitkilerinizi hayvanlardan korumak için alabileceğiniz önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Kedi Gif

  • Çiçeklerinizi kedilerin eşelemesini istemiyorsanız bunun için öncelikle balıklı gübreler kullanmayı bırakmanız gerek. Eğer kullanacaksanız da evcil hayvan mağazalarında satılan elma spreylerini üzerlerine sıkmanızı öneririz. 
  • Bilinen bir yöntem olan çiçek kenarlarına acı biber tozu dökme işlemini sakın yapmayın. Biberdeki kimyasal hayvanlara zarar vereceği gibi çiçeklerinizi de bozabilir.
  • Kediler daha önce yaptıkları yere yaparlar tuvaletlerini yine. Bu bölgelere kahve, portakal ya da limon kabuğu, sirke, sarımsak ya da mağazalarda satılan kedi uzaklaştırıcı spreylerden sıkarak daha önceki kokuyu bastırabilir ve olayın tekrarlanmamasını sağlayabilirsiniz. Her zaman kedi kovucu işe yarıyor mu? derseniz ne yazık ki hayır. 

Kedi kovucu sprey asla kedilerin üzerine sıkılmamalıdır!

  • Kedi neye gelmez diye merak ediyorsanız, kediler narenciye kokusundan nefret ederler. Bahçenize bir limon ağacı dikebilir veya bitkilerinizin yanına mandalina, portakal, limon gibi narenciye kabuklarını bırakabilirsiniz.
  • Narin çiçeklerinizin kenarlarına file gibi tel ağlar yerleştirebilirsiniz. Böyle ne kedi ne de köpek toprağı kazamaz. Bunun köpekleri bahçeden uzak tutmak için olmasa da bahçenizden uzak tutmak için oldukça işlevsel bir çaba olduğunu söyleyebiliriz.
  • Saksı dibinde kediSardunya, kadife çiçeği (marigolds), petunya, lavanta çiçeği ve yaprak güzeli (coleus canine) kokularından dolayı kedilerin uzak durduğu çiçeklerdir. Bahçenize bu çiçekleri ekerseniz kedi eşelemesi derdinden otomatikman kurtulmuş olursunuz.
  • Mağazalarda satılan kedi/kopek kovucu teknolojik aletlerden almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu aletler hayvanlarının canını acıtabiliyor.
  • Kedilerin naftalin kokusundan hiç hoşlanmadığı da bazı söylentiler arasında. Bitkilerinizin köklerine birkaç naftalin tableti yerleştirerek test edebilirsiniz.

Kedi ve Köpeklerden Edineceğiniz 5 Alışkanlık yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Sokak hayvanları ile uzlaşarak bahçenizi onlarla birlikte kullanabilirsiniz. Böylelikle, doğal ortamlarını günden güne tahrip ettiğimiz, sokakların gerçek sahiplerine olan borcumuzu bir nebze de olsa telafi edebiliriz.

Bahçelerimizi Hayvanlarla Paylaşırken Bitkilerimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Bahçenizden kedileri kovmak için çaba sarf etmek yerine kedilerle birlikte bir uzlaşı sağlamak isteyenlerdenseniz bu önerilerimiz oldukça işinize yarayacaktır.

Bahçede kedi beslemek
Görsel: yourdailydish.com
  • Bahçenizin etrafını çevireceğiniz çitlerin sivri şekilde tasarlanmamasına dikkat edin. Hayvanların bahçenize girmeye çalışırken yaralanmamaları için daha düz çitler tercih edebilirsiniz. Metal çitler yerine taş veya tahta çitler kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Bahçenizde kedilerin ve köpeklerin gezebilmesi için, onlara boş bir alan bırakın. Yani bitkilerinizi ezmeden rahatça koşturabilecekleri bir alanları olsun.
  • Bahçenizin bir köşesinde tuvalet olarak kullanabilecekleri bir alan oluşturabilirsiniz. Zamanla alışkanlık kazanıp, yalnızca orayı kullanmaya başlamaları bahçenizin herhangi bir yerinde tatsız sürprizler görmemeniz için oldukça önemli. Ayrıca bu dışkıları gübre olarak kullanamayacağınızı da belirtmemiz lazım. Yani temizlemenizde fayda var.
  • Eğer tarım amaçlı yetiştirdiğiniz bitkiler varsa (Sebzeler, meyveler veya çiçekler) bunlar için özel bir alan oluşturmalısınız. Tellerle veya çitlerle çevrili, yasak bir bölge oluşturmanızda fayda var. Ancak bunun ilgi çekici olmamasına da dikkat edin. Zira meraklı kediler bumerang gibi dönüp dolaşıp o noktaya gelebilir. (Meraklısına – Wikipedia.org, Bumerang Nedir? )
saksı deviren kedi
Görsel: dailykitten.com
  • Bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri seçerken de dikkatli olmanız gerekir. Zira bazı bitkiler hayvanlar için zehirli olabilir. Bahçenizi hayvanlarla paylaşmasanız dahi, olası bir ihmal ile bir hayvanın yiyebileceği zehirli bir bitkiyi bahçenizde yetiştirmemelisiniz.  Bazı çok yıllık otsu bitkiler, çiçekler mor ya da leylak renkli, meyveler,  içerdikleri alkaloitler özellikle hayvan zehirlenmelerine sebep olmaktadır. (Meraklısına, istanbul.edu.tr, Doç.Dr. Şükran Kültür – Zehirli Bitkiler Sunumu)

Alkaloitler bir diğer hali ile Alkaloidler, bir bitki tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir. (Kaynak: Wikipedia)

  • Bahçenizde sokak hayvanları için küçük kulübeler bulundurabilirsiniz. Hatta bunları kendiniz yapabilirsiniz. Bahçenizde barınan hayvan sayısına göre çeşitli büyüklüklerde kulübeler yerleştirerek sevimli dostlarımıza sıcak bir yatak verebilirsiniz. Kendine ait bir yatağın olduğunu hisseden hayvanlar çok daha mutlu olacaklardır. Ayrıca bahçenizi zamanla evi gibi hissettiği için, hırsızlara karşı da en büyük koruyucunuz olacaklardır.

Soğuk havalarda sokaklarda kalan kedi ve köpekler için 7 adımda ev yapımını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

  • Bahçeler ağaçsız olmaz! Hem kedilerinizin tırmanması için, hem de tırmalaması için oldukça faydalı bir dekor. Ağaçlarınızın yüksek bölmelerine de küçük kuş yuvaları koyabilir, bahçenizde barınan hayvan çeşitliliğini artırabilirsiniz.
  • Özellikle kedilerin meraklı hayvanlar olduğunu unutmayın. Bahçenizde yapacağınız hassas değişikliklere kayıtsız kalamayacaklardır.
uyuyan kedi ve köpek
Görsel: pixelstalk.net

Onlar bizim en iyi arkadaşlarımız. Bazen onların bu güzel sevgisini hak etmek için ne yaptığımızı bile düşünürüz. Sokaklarda yaşayan güzel dostlarımıza mümkün olduğunca yardım etmeli, evimizde artan yemekleri çöpe atmak yerine onlarla paylaşmalı ve onları korumalıyız. Bitkilerimize zarar verdi diye hiçbir hayvana zarar vermemeli, onlara asla şiddet uygulamamalıyız.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. O kadar güzel bir yazı olmuş ki.. Oldukça açıklayıcı ve yardımcı yazmışsınız. Yalnız en güzeli, beni cezbeden tarafı; hayvanlar konusunda duyarlı düşünceleriniz, tavsiyeleriniz.. Çok memnun oldum. Teşekkürler

  2. Gerçekten harika bir yazı olmuş çok teşekkür ederim ♥️
    Şöyleki kedim arka bahçeye çıktığı zaman Dikenlerle kaplanıyor, haliyle temizlemeye de yaralanmamasına da çözüm bulamadığım için bahçeye çıkmasına izin veremiyorum
    İç bahçedeyse tüm çiçekleri eşeliyor ve içlerine çişini yapıp köklerine zarar veriyor. Haliyle çiçekler bakım yapsam da dayanamıyor ve soluyor
    Annem sivri şiş koydu, bense hayvanlarımıza zarar gelmesinden korktuğum için başka birşey yapmalarını istedim. Çözüm olarak yapay çim koydular. Bu da çiçeklerde küf ve böceklenmeye sebep oldu
    Kullandığım takviye gübrenin içinde bahsettiğiniz balık konusunun olduğunu sayenizde farkettim
    (Evimde iki yetişkin bir yavru köpek, sabit 3 kedi ve girip çıkan 3-4 kedi daha var)
    Sayenizde birkaç günü vukuatsız geçirdik
    Harikasınız, teşekkür ederim ?

  3. bahçenize limon dikin diyorsunuz.. 6 tane limon ağacım var ve bunların dibinde kedi çişi temizlemekten bıktım.. en sonunda dikenli begonvil dalları ile kapattığım halde yinede bir köşesini buluyorlar.. bence bu öğüdü geri almalısınız.

  4. Tam limon ağacınla işi çözerim diyordumki,arkadaşın biri 6 tane limon ağacım var hiç bir işe yaramıyor dedi.

  5. Tam limon ağacınla işi çözerim diyordumki,arkadaşın biri 6 tane limon ağacım var hiç bir işe yaramıyor dedi.çözüm üretin lütfen hayvanları seviyorum ama domates ve biberede ihtiyacımız var

  6. ne güzel bir yazı, harikasınız! Uzun süredir alışveriş yapmıyordum ama gerçekten bu yazının hatrına daha fazla yapmaya gayret edeceğim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir