Bonsai Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Çin’de başlayıp Japonya’ya ardından bütün dünyaya yayılan bir bitki geliştirme sanatı olan Bonsai, bodur ağaç görünümüyle bulunduğu her ortama dekoratif bir hava katar. Son dönemlerde ise oldukça popüler hale gelmitir. Siz de Bonsai dünyasını merak ediyorsanız, bu yazımızda Bonsai ağacı bakımı ve Bonsai yetiştirme tekniklerine dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Öncelikle akıllardaki soru ile başlayalım. Bonsai nedir? Küçük ağaççıklar olarak bilinen Bonsai, Japonca bon ve sai kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bon kelimesinin anlamı saksı veya tabak olarak çevrilirken sai tahmin ettiğiniz üzere ağaç demektir. Yani Bonsai için saksıdaki ağaç demek, doğru bir tabir olacaktır.
Her ne kadar bonsailer boyut itibariyle küçük olsalar da normal bir ağaçtan genetik olarak farkları yoktur. Bonsailer yalnızca birtakım teknikler ile saksıda yaşamaya alıştırılmış minyatür ağaçlardır. Herhangi bir ağaç ve yahut çalı da birtakım teknikler ile bonsai haline gelebilmektedir Bir fidanın yaşlı bir ağaca dönmesi için gereken zaman bir takım teknikler kullanılarak hızlandırılır. Fidana olduğundan daha yaşlı bir görünüm kazandırılır. Bunun için kimi budamalar ve dalları biçimlendirme teknikleri kullanılmaktadır.
Bonsai Çeşitleri Nelerdir?
Bonsai türleri, Ficus, Aser, Platanus, Carpinus ve Ardıçlardan oluşmaktadır. Hassas bir bitkidir ve bakımı da özen gerektirir.
Japonların dünyaca ünlü Bonsai ağacının yetiştirme yöntemlerini, fiyat detaylarını, sıkça sorulan soruları ve doğru yetiştirilmesine yönelik ipuçlarını merak ediyorsanız, gelin birlikte bakalım…
Bonsai Bakımı İle ilgili Püf Noktalar
Bonsai bakımında adım adım ilerlemek en doğru yöntem olacaktır. Bu nedenle önce sulama, toprak bakımı, buda gibi temel bilgilerden bahsedeceğiz. Sonrasında ise diğer detayları anlatacağız.
Sulama
- Sulama her bitkide olduğu gibi çok önemlidir. Küçük ağacınızı ne fazla sulamalı ne de kuruyacak kadar susuz bırakmamalısınız. Fazla sulanan bitkinin kökleri çürür ve susuz bırakılan bitki zamanla kuruyarak ölür.
- Su miktarını toprağa göre belirlemeniz gerekir. Bitkinizin toprağına dokunarak nemini kontrol edin ve sulamayı yavaş yavaş, toprak suyu tamamen emene dek yapın. Sıcak havalarda gün aşırı, kış aylarında 3 güne bir sulama yapmanız tavsiye edilmektedir.
- Yaz aylarında sulama yaparken bitkinizi yerleştirdiğiniz tabakta biraz su bırakın. Böylece bitkini ihtiyacı olan kadarını toprağı ile çekebilecektir.
- Toprağın her yerinin nemli olduğundan emin olun. Sulama yaparken toprağın tamamıyla ıslatılarak kuru bölge kalmadığından emin olun ki bitkiniz sağlıklı kalsın.
- Yaprakları da sulamayı ihmal etmeyin. Bitkinizin yapraklarını zaman zaman fıs fıs ile duşlama tekniği ile sulamalısınız.
- Damlacıkları temizleyin. Yaprakları suladıktan sonra damlacıkların kalmadığından emin olun ki mercek görevi görüp güneş ışığı ile bitkinizi çürütmesin.
Budama ve Toprak Bakımı
- Bitkinizi budayın. Bonsai ağacı bakımının olmazsa olmazı budamadır. Her an elinizde bir makasla onun ihtiyacı olan budamayı yapabilirsiniz. Ayrıca en aşağıda bulunan dalları budarsanız bitkinizin kökü ve gövdesi daha rahat şekil alacaktır.
- Geçiş mevsimlerinde budama yapın. Yaz ve kış budama için uygun mevsimler olmamakla birlikte baharı tercih etmeniz önerilmektedir.
- 2-3 yılda bir toprak değiştirin. Tüm bitkiler gibi bonsai de aynı toprakta daima kalamaz. Bu onun beslenmesine engel olur. ancak toprak değişimi sık sık yapılırsa bitki adaptasyon sorunu çekecektir.
- Saksı değişimi sırasında toprağın tamamen kuru olduğundan emin olun. Böylelikle saksı değişimi sırasında kökleri zarar görmez ve toprak kolayca kökler arasından dökülür.
- Toprağın seviyesini kontrol edin. Sulama, gübreleme ve benzeri işlemler toprağın gerekli seviyenin aşağıya düşmesine neden olabilir. Bu işlem yavaş gerçekleşeceğinden gözünüzden kaçabilir.
- Yaprak dökümünün zamanı önemlidir. Bitkiniz sonbahardan önce yaprak dökmeye başladıysa saksı değişimi istiyor demektir.
Diğer Detaylar
- Bitkiniz karanlığa hapsolmasın. Bonsai kapalı ve karanlık ortamları çok sevmez. Bu sebeple gündüzleri olabildiğince aydınlık bir alanda olmalıdır.
- Hava akımına maruz kalmamalıdır. Bonsai bitkiniz, tüm salon bitkileri gibi hava akımına, klimaya maruz kalmamalıdır.
- Kesinlikle direkt güneş ışığı görmemelidir. Bonsai aydınlık ortam ister ama güneşe dikkat! Direkt olarak güneş altında olması bitkinizin yapraklarına zarar verebilir.
- Bitkiniz tüm gün güneş görmesin. Bonsai bitkinizin istediği güneş aydınlığı sabah veya öğlen için yeterlidir. Tüm gün aydınlık ışıl ışıl bir ortamda durması gerekmemektedir.
- Bitkinizi üşütmeyin. 12- 13 dereceden daha soğuk ortamlar bonsai için yaşaması kolay olmayan bir atmosfer oluşturur.
- Yılda 4 defa vitamin ile besleyin. Bitkiniz için, her mevsim başında suyuna vitamin eklerseniz daha sağlıklı bir bitkiniz olacaktır.
- Mutfak bitkiniz için ideal bir alandır. Çok sıcak veya soğuk olmayan, nemi seven ortamlar bonsai için keyifle yetişeceği alanlar sağlar.
- Radyatör panelleri, soba yanları, kalorifer peteklerinin üzeri bonsainin kurumasını ve ölmesini hızlandırır. Bu nedenle bu alanlardan bitkinizi uzak tutmanızı tavsiye ederiz.
Bonsai Yetiştirme Yöntemleri
Güzel görünümlü, sağlıklı bir bonsai ağacına sahip olmak için ilk önce sabırlı olmak gerekir. Kimse kolay ve hızlı Bonsai yetiştiricisi olabileceğini düşünmemelidir. Öncelikle doğru fidanı seçmeniz gerekir. Yeni başlayanlar için Bonsai yetiştirmek üzere genellikle bodur çalı türleri önerilir. Bunun sebebi bakımlarının daha kolay olmasıdır.
Bonsai ağacı yetiştirmek için önerilen 6 yöntem bulunmaktadır. Bunlar;
- Tohumdan yetiştirmek
- Fidandan yetiştirmek
- Çelikten üreterek yetiştirmek
- Havai köklendirme yaparak bonsai yetiştirmek
- Yamadori yani doğadan toplamak
- Laboratuvar ortamında kültür uygulaması ile bonsai yetiştirmek.
Seçim size kalmış ancak ben tohumdan bonsai yetiştirmek istiyorum diyorsanız, bu minimum 5 yılınıza mal olacaktır. Zira bir ağaç yetiştirmeyi planladığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız.
Ayrıca peşinen belirtelim ki Bonsai bir ağaç türü değil, bir ağaç yetiştirme yöntemidir. Bu sebeple bonsai tohumu diye bir şey yoktur.
İlk bonsainiz için önerilen hazır yetişmiş bir ağaç ile başlamaktır. İğne, sivri yapraklı ağaçlar başlangıç için kolaylık sağlayacaktır. Bonsai ağacınızı seçerken özellikle dikkat etmeniz gereken nokta ağacın boyu ve dallarıdır. Boyuna oranla kalın bir gövdesinin olması ve gövdenin her yönünden çıkan yeteri kadar sayıda dala sahip olması önemlidir. Çiçek marketlerden edinebileceğiniz bonsainize nasıl bakmanız gerektiğine dair detaylı bilgiyi yazının başında belirtmiştik. :)
Bir diğer basit yöntem de bonsai ekim kitleri ile başlamaktır. Bunun için bonsai ekim kitleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Erguvan, Fıstıkçamı, Karaçam, Pembe ve diğer tüm türleri ekim kitleri sayesinde adım adım rahatlıkla ekebilirsiniz.
Bonsai Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
İç mekanda nasıl bir ortamda yetiştirilmelidir?
İç mekanda olan Bonsai ağaçları, direkt güneş ışığı almadan aydınlık bir yerde muhafaza edilmelidir. havadar ve nemli bir ortamda bakılmalıdır. Sürekli karanlıkta bırakılmamalı, gündüzleri gün ışığı almalıdır. Güneş ile direkt olarak temas edecekleri yerlerden uzak tutulmalıdır.
Ortam sıcaklığı nasıl olmalı?
Bonsai ağacının bonsai çiçeği açması ve sağlıklı kalabilmesi için ortam sıcaklığı 22 dereceyi geçmemelidir. Yaz aylarında sıcaktan koruma amaçlı evi sıklıkla havalandırmanız gerekmektedir. Kış aylarında ortamın kuru olması, yapraklarını dökecektir. O yüzden kış bahçesi ya da cam önünde muhafaza edilmelidir.
Bonsai ağacı neden çok yaprak döker?
Bonsai sorunlarından biri hızla yaprak ve bonsai çiçeği dökmesidir. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri yanlış sulamadır. Bonsai ağacı sulamasının genel olarak nasıl olması gerektiğini yazımızın ilgili bölümünde belirtmiştik. Ancak her bitkinin su ihtiyacının farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple bitkinizin toprağı kuruduğu zaman, toprağın her yeri ıslanacak şekilde sulamanız gerekir.
Bonsai’yi yağmurlama tekniğiyle sulamak en doğru yöntemdir. Aynı zamanda saksı altındaki fazla su drene edildikten sonra yaklaşık 30 dakika sonra tekrar aynı şekilde sulanmalıdır. Böylelikle toprak tamamen nemlenecek ve kök çürümesi engellenecektir.
Bonsai başta olmak üzere tüm bitki türlerini ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, indirimli fiyatlarla en güzel bitkileri sipariş edin.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
normal ebatlı bir bonsaiye kaç ml su dökmeliyiz 3 günde bir çay bardağı kadar olur dimi
Bonsaim mayis ayinda sizden alinmis bir hediye olarak geldi ve surekli cicek aciyor, yeni ve uzun surgunler veriyor.Ne yapmaliyim? Tesekkur ederim.
Bonsaim dallarında beyaz pamuk gibi mantarlaşmalar oldu mutfakta çok sıcak olmayan bir yerde haftada iki suluyorum ama acaba hasta mı oldu vitamin mi vermeliyim
BEYAZ ÖRÜMCEK DİYE BİLİYORUM ONLARI TEMİZLERSENİZ SORUN KALKACAKTIR. AYNISI BENİM BONSAİMDE DE OLDU KORKMAYIN.
bendeki bonzai yapraklarının hepsini döktü. ne yapmalıyım. teşekkürler
MERHABALAR EŞİM SİZDEN BONSAİ YOLLADI BANA AMA YAPRAKLARI DOKUYOR NE YAPMAM LAZIM 18 OCAKTA GELDİ BU KADAR CABUK YAPRAK DOKMESI NORMAL MI BİDE TOPRAGİNDA KÜÇÜK BÖCEK GÖRDÜM NE YAPMAM LAZIM CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM
Bana çiçek sepetinden 3 tane bonzai çiçeği geldi hepsinin yaprakları 2 günde dökülüyor lütfen ne yapabilirim ??
Bonzaim yqpraklarını dökuyor bir haftqdır eve geleli .Saksısını düyişdirib getirmiler.
Eşim 14Subatta hediye olarak gönderdi. 16 Şubat pazartesi sabah ofise gittiğimde tüm yaprakları kurumuş ve döküyordu. Böyle bir şeyi İlk defa gördüm
Bende eşime hediye aldım fakat çiçekçi okadar sprey sıkmışki üzerine güzel koksun parlak dursum diye. Yazık ikinci gün komple döküldü hepsi. Lütfen çiçekçilerinizi uyarırmısınız. Birsürüde para veriyoruz çiçekde ölüyor yazık.
Bana hediye gelen bonsai cam fanusta normal saksıya mı dikmem gerekiyor acaba
Ben de bir bonsai meraklısı olarak nereden başlayacağımı bilemiyor . araştırma yapmakta iken . geçen günlerde bir tane Ficus Ginseng türü bonsai bitkisi hediye geldi. toprak durumuna göre haftada bir sulama yapmaktayım. 2 tane normal dalı ve yaprakları vardı . geldiği zamandan bu yana yeni küçük sürgünler oluşturdu. Fakat anlayamadığım bir şekilde bu cıkan sürgünlerdeki yeni yapraklarını dökmeye basladı ve devam ediyor. Önceki yapraklar bitki üzerinde duruyor. Bu cıkn yeni yaprakları dökmesi durumu acaba neden kaynaklanmakta.
Bu konularda bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını istemekteyim
nandina bonsai sitenizden alınarak hedıye geldı yaprakları dökülüyor yerı ve koşulları anlattıgınız gibi olmasına rağmen günden güne kötüye gidiyor yardımcı olur musunuz
Babası ficus um var iki günde bir suluyorum ve çok su dokmuyorum. Bugün ise geldim yapraklarının solup döküldüğü nu gördüm. Bir dokundum.yesil yaprakları da döküldü..az mı su veriyorum acaba
Cam fanustaki bonsai nasıl sulanacak normal saksıya almak gerekir mi
Yaklaşık 1m boyunda olan bonsai ağacım 2 ay önce evime geldi. Son 10 gündür yeşil yapraklarını da dökmeye başladı. Ne yapabilirim
Ben kalanchoe çiçeği ile birlikte satılan bonsai den aldım saksini değiştirmeli miyim gerek varmi
Arkadaşlar az güneşli toprak yoğunluğuna göre su ve yaprak toprağın heryeri olacak şekilde sulayalım.aynı şekilde 3 ile2 yıl arası toprak değşimi yılda 4 defa vitamin ve budama birde sakın saksıya dikmeyın serin ya da güneşe marus bırakmayın
Bonsaim 1 Mart’ta geldi ama 3 Mart’tan beri dalları kuruyor ve yaprak döküyor ne yapmalıyım ?
Merhabalar biZimde bonsai ağacımız birden yapraklarını dökmeye başlamıştı olan oldu zaten dedim musluğun altına soktum bol bol sulandı o günden sonra 4 sene geçti ve şuanda 90cm bir ağacımız var 🥰
Bana ada arkadas beton saksida gondermisti.sonra ben onun saksini degistim bi muddet sonra bi kac yapragini dokmeye basladi sonra topragini degistirdm sulamasini da cok fazla yapmadm cok az ustten biraz da alt tabakta kalcak sekilde yapiyorm suan 10 a yakin yeni yaprak cikti :)