Sağlıklı Yaşam

Çiçek Alerjisi Olanlar İçin Öneriler

Şık bir vazoda duran kıpkırmızı güller, taze bahar kokan papatyalar, kendinizi adeta bir prenses gibi hissettirecek frezyalar ne kadarda hoş değil mi? Tabi eğer çiçeklere alerjiniz yoksa! Peki, çiçeğe alerjisi olan bir sevgiliniz varsa ona nasıl romantik bir sürpriz yapabilirsiniz? Bu yazımızda çiçek alerjisi olanlar için önerilerde bulunuyoruz.

Vücudumuzun anti-virüs programı olan bağışıklık sistemimiz bazen, tüm insanlara zararı dokunmayan bir takım maddelere karşı daha fazla duyarlı olur. Bunlara alerji deriz.  Çok çeşitli alerjen madde bulunabilir ama genel olarak bitkilere, yiyeceklere ve hayvansal ürünlere karşı alerji olunur.

Bahar aylarında çiçeklerin açması ile birlikte etrafta uçuşan polenlerle ortaya çıktığı için çiçek alerjisi, bahar alerjisi veya bahar nezlesi adı verilen bu hassasiyet, ciddi manada bir dönem kişinin hayat kalitesini azaltabilecek kadar etkili olur.

çiçek alerjisi
Çiçek alerjisi ciddi bir problemdir.
Çiçek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
  • Hapşırma nöbetleri
  • Burun tıkanıklığı
  • Burunda sürekli akıntı
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma (konjonktivit)
  • Burunda, dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı
  • Öksürük
  • Baş ağrısı
  • Göz altlarında morluk
alerjik
Polen Alerjisine Ne İyi Gelir?

Polenlerin yoğun olarak ortaya çıktığı mevsimlerde mutlaka önlem almak gerekir. Bunlar baharın iyiden iyiye kendini hissettirdiği Nisan ve Mayıs aylarıdır.

  • Polene alerjisi olanlar mümkün olduğunca çok fazla açık alanlarda bulunmamalıdır. Eğer açık alanda bulunmaları gerekiyor ise bol yeşillikli, ağaçlık bir bölgede kalmamaları gerekir.
  • Evlerindeki pencerelerde polen filtresi olan air conditioner kullanılmalı, pencereler çok sık açılmamalıdır.
  • Dışarıdan eve gelindiği zaman tüm kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır.
Polen Alerjisi Nasıl Geçer?

Bu tip alerjik hastalıklarda üç temel tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemler alerji durumunu tamamen ortadan kaldırmaz ancak düzenli olarak uygulandığında normal bir şekilde hayata devam ettirmeyi sağlar. Bunlar;

  1. İlaç tedavisi görmek
  2. Alerjenlerden kaçınmak
  3. Aşı olmak 
Alerjisi Olan Birine Hangi Çiçekler Gönderilir?
büyük gül buketi
Çiçekler sevdiklerinizi mutlu eder.
Görsel: Pinterest

Polen alerjisinin en çok da sevgilileri üzdüğü bir gerçek. Çiçek gönderirken bir insanın başına gelebilecek en kötü şey nedir? Aynı soruyu bir insana çiçek geldiğinde en kötü ne olabilir şeklinde de sorabiliriz. Elbette çiçek gönderilen kişinin çiçeklere alerjisi olması! Özellikle hassas bünyeli sevgilisi olanlar çok iyi bilir. Bu çiftler bahar aylarında çayır çimene yayılıp gökyüzünü seyredemezler. Bir papatya koparıp da saçlarına takamazlar sevgililerinin.

O zaman sevgilisi polen alerjisi olanlara güzel bir haberimiz var! Çünkü alerjik bünyeye sahip olunsa dahi tercih edilebilecek çiçekler de var. Yani kırmızı gözleri, kaşınan ve akan burunları dert etmeden siz de sevgilinize romantik bir sürpriz yapabilirsiniz.

İlginç bir teoriye göre; büyük çiçekler ya da büyük tohumlu çiçekler daha çok polen üretiyorlarmış ve bu polen miktarı da alerjiyi tetikliyormuş. Bu sebeple küçük çiçekli bitkileri tercih edebilirsiniz sevdiğiniz için.

Başka bir teori de böceklerle ilgili; çiçeklere ne kadar çok börtü böcek konarsa polenlerin de o ölçüde azaldığı düşünülüyormuş. Bu bilgiler elbette çok genel ve bilimsel olarak bir kanıtı olmayan bilgiler. Ancak çok da mantık dışı durmuyorlar değil mi? O zaman sizinle alerjisi olan sevgilinize alabileceğiniz çiçekleri daha detaylı olarak yazalım.

uçuşan polenler
Alerjik dostu çiçek önerileri
  • Nergis

Nergis Çiçeği hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Lale
  • Papatya

Papatyalar genelde alerji oranı yüksek çiçeklerdir yine de papatya ille de papatya diyenlerdenseniz papatyanızı kasımpatı ya da dahlia (yıldız çiçeği) türlerinden seçebilirsiniz.

Papatya hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Dahlia (yıldız çiçeği)
  • Ortanca ve begonyalar alerjiklerin için iyi içek seçimlerinden biridir

Begonya hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

orkide
Çiçekler mutluluk verir.
Görsel: Pinterest

Şakayık

  • İris çiçeği
  • Zambak
  • Artık zambaklar alerji yapmayan türden üretiliyor. Ama yine de işinizi şansa atmak istemiyorsanız zambakların polen keseciklerini kesebilir ve %100 güvenli bir çiçek elde edebilirsiniz.

    • Güller

    Güllerin anlamları hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

    • Orkide

    Güzellikleri ile büyüleyen ve en çok gönderilen çiçeklerden biri olan orkide geldiyse size temas etmeden evinizde muhafaza edebilirsiniz. Eliniz, deriniz değmesin yeter. Ya da orkideyi alerjiklerin dostu olarak sıralanan diğer çiçeklerle birleştirin.

    Orkide hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

    • Bebek nefesi çiçeği

    Baby’s Breath (bir cins uzun saplı, hafif kokulu pembe ve beyaz çiçekleri olan bitki). Bu çiçeğin tek çiçekli olanı alerjiye sebep olurken, çift çiçekli olanı son derece güvenlidir.

    Tabii ki bunlar kesin kurallar değil. Esas mesele sizin alerji dereceniz ile de ilgili. Bazı alerjik durumlar kişileri çiçeklerin olduğu etkinlik ya da davetlere bile gitmekten alıkoyabiliyor. Alerjinin şiddeti o kadar büyük oluyor ki kişinin hayatını ciddi derecede etkiliyor. Bu gibi aşırı durumlarda doktorunuza başvurun.

    Alerjisi Olanlara Yenilebilir Çiçekler

    Sevdiğinize lezzetli mi lezzetli kırmızı güller gönderebilirsiniz. Nasıl mı? Bonnyfood siparişi vererek sevdiklerinize yenilebilir gül kekler, papatyalı kurabiyeler ve daha nicesini gönderebilirsiniz.

    bonnyfood

    Çikolata kaplı bir gül buketi emin olun sevgilinizi en az gerçek bir gül kadar mutlu edecektir. (Hatta belki de daha fazla) Böylece hem romantik, hem ince düşünceli hem de aşırı lezzetli bir sürpriz yaparak çıtayı Everest’e kadar yükseltebilirsiniz.

    Her ne kadar dünyada sıfır alerjik çiçek olmasa da çiçek endüstrisi bu konu için oldukça yoğun çalışmalar sürdürüyor. İlle de çiçek göndereceğim diyorsanız sevdiğiniz için yapay bir çiçek seçebilir, sipariş vermeden önce çiçekçinize danışabilir ya da yüzde yüz güvenli, çiçeksiz bir bitki gönderebilirsiniz. Aradığınız tüm çiçekler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor.

    ÇiçekSepeti

    2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

    İlgili Makaleler

    2 Yorum

      1. çiçeksiz bitkilerin polenleri genelde hava yoluyla daha fazla yayıldığı için alerji yapma ihtimali vardır

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir