TeknolojiMobil Ürünler

El Feneri Nasıl Seçilir? El Feneri Tavsiyeleri

Günlük hayat sırasında bazı ekipmanlara ihtiyacınız pek olmaz gibi gelir. Fakat bu ekipmanlar bazı durumlarda o kadar önemli olur ki “İyi ki zamanında almışım.” dedirtir. O ekipmanlar arasında ilk akla gelen el fenerleridir. El feneri; kamp, outdoor etkinlikleri, akşam gezileri gibi ortamların yanı sıra depoda bir şey aramak veya elektrikler gittiğinde yaşam alanlarında yön bulmak için gereklidir. Boyut ve özellik olarak farklı seçeneklerde sunulan el feneri modelleri arasından seçim yaparken dikkat etmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

El feneri, aydınlatma araçları arasında önemli bir yere sahiptir. Farklı kapasitelerde sunulan modeller, araçlarda, kamp çantalarında, outdoor etkinliklerde olmazsa olmazlar arasında yer alır. Günümüzde akıllı telefon modellerinin el feneri seçeneği olsa da sınırlı bir kaynak olması ve şarjın bitmesi sorun yaratabilir. Üstelik el fenerleri kadar geniş bir alana veya uzaklığa aydınlık sağlayamaz. Bu nedenle yapmak istediğiniz etkinliğe veya işe uygun bir el feneri edinmeniz gerekir.

El Feneri Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

el feneri alırken dikkat edilmesi gerekenler
İyi bir el feneri edinmek için aşağıda yer alan genel özelliklere dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Ana Özellikler

  • El fenerinin ana amacı aydınlatmadır. İyi bir aydınlatma gücü sunmayan el fenerinin kullanılmasının da pek bir manası olmaz. Aydınlatma gücü ise el feneri üzerindeki ampul kalitesine bağlıdır. Günümüzde birçok model LED teknolojisini kullanmaktadır. Bu teknoloji az enerji ile uzun süre aydınlatma gücü sağlar. Aydınlatma gücü lümen ölçüsü ile belirtilmektedir. Ortalama bir el feneri için 500-1200 lümen iyidir. Fakat piyasada 30-40 lümen güç sunan vasat modeller de bulunmaktadır. Profesyonel modeller ise 3000 lümen ve üzeri aydınlatma sunar.
  • El fenerinin çalışma süresi, zaman birimi ile verilen ölçüdür. Saat ile gösterilen bu veri, batarya gücünden veya pilden aldığı enerjiden bağımsızdır. Kısacası aldığınız el fenerinin maksimum çalışma zaman aralığını gösterir. Uzun ömürlü bir cihaz istiyorsanız, çalışma süresi yüksek ürünleri tercih etmeniz gerekir.
  • Enerji kaynağı, el fenerinin hangi türden enerji aldığını gösterir. Pilli, güneş enerjili, bataryalı, harici bataryalı gibi kaynaklar, el fenerlerinin çalışmasını sağlar. Pilli el feneri modelleri AA veya AAA kalem pil ile çalışır. Piller şarj edilebilir pil veya tek kullanımlık olabilir. Uzun süreli bir etkinlik için bu modelleri tercih ediyorsanız, yedek pillerinizi her zaman yanınızda bulundurmanız gerekir. Güneş enerjili veya bataryalı modeller ise hızlı şarj olur. Pilli modellere göre daha ekonomik ve çevreye daha duyarlıdır.
  • Işın mesafesi, metre veya diğer uzunluk cinslerinden el fenerinin aydınlatma aralığını gösterir. Kamp, balıkçılık, arama kurtarma faaliyetleri gibi alanlarda uzun menzilli modeller tercih edilir. Fakat diğer alanlarda mesafeden ziyade aydınlatma alanı genişliği daha önemlidir. Yeni teknolojili LED el feneri modelleri boyutlarına göre neredeyse projektör kadar güçlü mesafeler sunabilmektedir.
  • Işın şekli, el fenerinin ışığının düşme alanı, spot özelliği ve farklı formatları gösterir. Eski el fenerleri geniş ve alana yayılan tek bir ışın sunarken yeni modeller birçok farklı ışın şekli sunmaktadır. Tek bir nokta, yaygın çevre, yanıp sönen ışınlar gibi ayarları seçerek kullanabilirsiniz.

Diğer Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

El feneri nasıl seçilir?
Fener alırken ana özellikler dışında sunulan diğer özelliklere de dikkat etmek gerekir.
  • Farklı özelliklerle üretilen el fenerleri, boyut olarak da farklılık göstermektedir. Kullanım alanınızı belirledikten sonra uygun boyut seçimi yapmanız faydalı olur. Anahtarlık tipi, avuç içi el feneri gibi ufak modeller, gündelik kullanımda işinizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Daha profesyonel ve uzun mesafeli aydınlık için boyut olarak da biraz daha büyük modelleri tercih edebilirsiniz.
  • Yağmurlu hava, kar, nem ve su aktiviteleri gibi ortamlarda fener kullanmanız gerekebilir. Bu nedenle el fenerinin suya dayanıklı olması önemli bir kriterdir. Su direnci IPX değeri ile gösterilmektedir. Fener su içerisinde çalışsın istiyorsanız IPX7, 1 metrede yarım saate kadar çalışabilir. IPX8 ve IPX8 2 modeller ise 2 metrede 60 dakika kadar çalışma imkanı sunar.
  • El fenerleri farklı tür ampullerle çalışır. Bazı modellerde far özelliği bulunur ve bu özellik oldukça faydalıdır. Ayarlanabilir parlaklık sunan farlar, kullandığınız ortama göre ışık ayarı yapmanızı sağlar. Böylece rahatça her alanda fenerinizi kullanabilirsiniz.
  • Son olarak el fenerlerinin darbeye dayanıklı olması gerekir. Özellikle dağcılık başta olmak üzere outdoor faaliyetler için el feneri alıyorsanız, ürünün sert zemine düşmesi veya çarpması sonucu kırılmaması gerekir. Bunun için fener üzerindeki bilgilere bakmanız faydalı olacaktır. Ürün üzerinde “1.5 meters impact resistant” gibi bir ifade varsa bu ürünün 1,5 metreye kadar düşmelere dayanıklı olduğu anlamına gelmektedir.

Kullanım Alanına Göre El Feneri Tavsiyeleri

Outdoor etkinlikleri
Alacağınız el fenerinin kullanım alanınıza uygun olmasına dikkat etmeniz gerekir.
  • Outdoor etkinlikler için Taktik el feneri modelleri, outdoor faaliyetler için özel olarak üretilmektedir. Avcular, hayatta kalma uzmanları ve kampçılar için süper parlak aydınlatma sunar. Parlaklık seviyesi oldukça yüksektir ve tasarım olarak hafif, tanışabilir, küçük boyutlardadır. Taktik el fenerleri dışında kamp el feneri, outdoor el feneri gibi isimlerle anılan ürünleri de tercih edebilirsiniz.
  • Gündelik kullanım için: Daha çok yaşam alanlarında bir şeyler aramak veya elektrikler gittiğinde kullanmak için üretilen modellerdir. Anahtarlık, çanta vb. yerlere takılarak rahatlıkla taşınır. Pilli el feneri veya şarjlı olarak da bilinmektedir.
  • Kafa ve alın fenerleri: Sadece başınızın dönük olduğu alanı aydınlatmanıza yarayan fenerlerdir. Kafa feneri veya alın feneri olarak isimlendirilen bu ürünler; madencilik, arama kurtarma, gece yürüyüşleri gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu ürünleri kullanırken elleriniz serbest olacağı için daha rahat hareket edebilirsiniz.
  • LED el feneri: Akkor lamba ve standart ampullere oranla çok daha dayanıklı olan LED teknolojisi, daha çok aydınlığı daha az enerji ile üretmektedir. Uzun ömürlü ve daha kullanışlı olması açısından her alanda kullanılan bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Projektör: Işıldak olarak da bilinen projektör, daha büyük alanları aydınlatmak için kullanılmaktadır. Boyut olarak da standart el fenerlerinden büyüktür. Ek olarak şarjlı ve pilli modelleri bulunmaktadır.

Tüm spor outdoor ürünleri ve çok daha fazlasını uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir