Çiçek BakımıTrend

Gölgede Açan Çiçek Türleri: Güneş Olmayan Yerde Çiçek Yetişir mi?

Çiçek bakmak çok kolay bir iş değildir. Güneşini, suyunu, kuruluğunu, nemini iyi ve dengeli ayarlamak gerekir. Sürekliliği bozmamak gerekir. Çiçek bakmanın en büyük zorluklarından birisi çiçeğin güneş görmesidir. ‘Evin neresine koysak da güneş görse’ sorusu her yeni çiçek için sorulur. Bir de işin bol güneş – az güneş kısmı var. Fakat kim demiş gölgede çiçek açmaz diye? Gölge seven çiçekler olduğu gibi hatta sadece gölgede açan çiçekler bile var. Bu yazımızda gölgede açan çiçek türleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

2022 yılında güncellenmiştir.

Güneş görmek çiçekler için can alıcı unsurlardan hatta olmazsa olmazlar arasında yer alır. Fakat bazı çiçekler hafif gölge sever; bazıları da sadece gölgede açar, gölgede coşar adeta.

Gölgede Açan Çiçek Türleri

Bahçenizin güneş almayan yerlerinde de çiçek yetiştirebilir, evinizin güneş almayan odalarında da çiçeklerinizi sergileyebilirsiniz.

1-) Helleborus Orientalis – Çöpleme Çiçeği

Gölgede açan çiçek türleri - çöpleme çiçeği
Çiçekleri oldukça hoş görünen Helleborus Orientalis, gölgede kendini daha iyi hissetmektedir.

Çok yıllık bir tür olan Helleborus Orientalis, genelde 35-45 cm boylarında olur. Ancak 1 metreye kadar uzayan türleri de bulunmaktadır. Ocak ve Mart ayları arasında açan bir bitkidir. Çiçekleri genelde beyaz ve bordo renklerde olur. Noel çiçeğinin gölgede açma özelliğinin yanı sıra özellikle akşamüstü güneşinden korunması tavsiye edilmektedir. Toprak bakımında kalkerli, killi-kumlu ve humusça zengin, drenajı iyi toprakları tercih eder.

Genellikle orman açıklıklarında ve orman altlarında yetişmektedir. Halk arasında Bohça otu, Kara çöpleme, Siyah harbak, Boynuz otu, Danabağırtan, Danakıran gibi yöresel isimlerle anılmaktadır. Kökleri Kuzey Anadolu’da büyükbaş hayvanların bronşit ve benzeri göğüs hastalıklarında kullanılmaktadır.

 2-) Wild Blue Phlox

Gölgede açan çiçek türleri - Wild Blue Phlox
Wild Blue Phlox, Alev çiçeği familyasında yer almaktadır.

Bahar aylarının ortalarında 20-25 cm kadar uzayan ve uçlarında eflatun ve beyaz çiçekler açan Wild Blue Phlox, gölgeyi sevmenin yanı sıra nemli toprak tercih etmektedir. Yapraklarını dökmeyen bir tür olan bu bitki, sararan yapraklarının yerine mutlaka yeni yapraklar açar. Gölgenin orta derece olduğu bölgeleri oldukça sevmektedir. Fakat çok yoğun ve sürekli gölge olan alanlarda verimliliği düşmektedir. Kolay yetişmesi bakımından bahçenizde tercih edebilirsiniz. Çiçeklenme zamanı baharın ilk ayları olan nisan ve mayıs aylarıdır. Bazı türleri ise daha erken çiçek açmaktadır.

3. Astilbe – Yalancı Keçi Sakalı

Gölgede açan çiçek türleri - astilbe
Astibel, yetiştirilmesi oldukça kolay olan bir türdür.

30 cm’e kadar büyüyen astilbe; sapı ile pembe, açık eflatun, beyaz ve kırmızı çiçekler açmaktadır. İlkbaharın sonralarında veya yazın başlarında çiçeklendiği görülmektedir. Genellikle gruplar halinde yaşamayı seven bir türdür. Mineral bakımında zengin ve nemli topraklar onun için oldukça idealdir. Karanlık diyebileceğiniz kadar gölge bölgeler ve serin havalar bu türün en sevdiği alanlardır. 30 kadar doğal türü olduğu tahmin edilmektedir. Tohumla büyür ve köklerinden çoğaltılma yapılmaktadır. Ayrıca solmuş çiçeklerini bahçenizde bırakırsanız, dökülen tohumlardan yeni Astilbe çıktığını görebilirsiniz.

4-) Columbine – Hasekiküpesi

Gölgede açan çiçek türleri - hasekiküpesi
Columbine ya da diğer adıyla Hasekiküpesi, büyüleyici güzellikte çiçeklere sahiptir.

Aquilegia Ranunculaceae familyasına bağlı olan Columbine, mayıs ve haziran aylarında renkli çiçekler açmaktadır. Renkli çiçekleri sayesinde gösterişli duran bitki, hafif gölge ve nemli alanları sever. Bulunduğu bölgede toprağın iyi dreneja sahip olması gerekmektedir. Her mevsim ekimi yapılan bitkinin bakımı oldukça kolaydır. Bahçenizde uzun süre çiçeklerini koruyan bir tür arıyorsanız, tam size göre diyebiliriz. Boyut olarak ise 20 ile 60 cm arasında boyutlara ulaştığı görülmektedir. Çiçekleri çift renkli veya tek renk gibi farklı çeşitlerde açmaktadır.

5-) Primrose – Çuha Çiçeği

Gölgede açan çiçek türleri - çuha çiçeği
Çuha Çiçeği, bahar aylarının en güzel çiçekleri arasında yer almaktadır.

Çuha çiçeği veya onbiraylık, çuha çiçeğigiller familyasından Primula cinsinin genel adıdır. Birçok renkte ve boyda türü bulunan çiçek, nemli toprakları ve gölge alanları sever. Hava akımından kolay etkilendiği için rüzgarlı ve çok soğuk bölgelerde yetişmesi zordur. Sulama açısından da oldukça nazlı bir tür olan çuha, hep aynı ölçüde su ile sulanmalıdır. Ayrıca sulama gününün değişmesinden de pek hoşlandığını söylenemez.

6-) Epiphyllum – Atlas Çiçeği

Gölgede açan çiçek türleri - atlas çiçeği
Büyük ve gösterişli çiçekleri sevenler, Atlas çiçeğine bayılacaktır.

Atlas çiçeği ya da bilimsel adıyla Epiphyllum, Orta Amerika ve Güney Amerika’ya özgü kaktüs ailesinden epifitik bir bitki türüdür. Çok fazla ışık istememesi ve kolay büyümesi ile tanınan bitkinin bazı türleri 5 metreye kadar uzamaktadır. Salon ve balkonlarda yetiştirilen türleri ise 30-90 cm civarında boylara ulaşmaktadır. Hafif gölgeyi seven tür, sıfırın altındaki soğuklarda zarar görür. Bu nedenle çok soğuk bölgelerde yetişmesi zordur. Pembe, beyaz, mor ve eflatun gibi farklı renklerde çiçekler açan bitki, direkt olarak güneş ışıklarından uzak tutulmalıdır. Özellikle yaz aylarında gölgelik alanlar tam ona göredir.

7-) Lamprocapnos Spectabilis – Kanayan Kalpler

Gölgede açan çiçek türleri - kanayan kalpler
Lamprocapnos Spectabilis, yaz ortasında yapraklarının hepsini döker, bir dahaki sene bahar geldiğinde tekrar yapraklanır.

Görüntüsü ile oldukça romantik olan Lamprocapnos Spectabilis, Kuzey Çin, Sibirya, Kore ve Japonya’ya özgü Papaveraceaehaşhaş ailesinden çiçekli bir bitkidir. Türkçede “Kanayan Kalpler Çiçeği” olarak adlandırılan tür, dünyadaki en güzel çiçekler arasında gösterilmektedir. Hafif gölgeyi sever ve bazı türleri aşırı gölge bölgelerde yaşar. Bakımı ise oldukça kolaydır. Toprağı tamamen kurumadan sulanmalıdır. Aşırı rüzgar sevmediğinden hava akışı olan bölgeler onun için uygun değildir. Çok yıllık bir bitkidir ve her mevsim dikimi yapılmaktadır. Bu tür hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Ağlayan Kalpler Çiçeğinin Özellikleri, Bakımı ve Yetiştirilmesi” yazımıza göz atabilirsiniz.

8 -) Lilium- Zambak

Lilyum
Güzelliği ile gören herkesi büyüleyen zambak, en sevilen çiçek türleri arasında yer almaktadır.

Gölgede açan çiçek türleri arasında belki de en çok bilinen tür, zambaktır. Zambakgiller familyasının çiçek soğanıyla yetişen otsu çiçekli bitkilerinin hepsine bu isim verilmiştir. Bilimsel olarak Lilium ismiyle anılır. Bizdeki adıyla mis zambağı veya Güngüzeli (nam-ı diğer Hemerocallis), tam gölge alanlarda da gayet rahat yaşarken kaplam zambağı hafif ışıklı gölgeleri sevmektedir. Hava akımından, çok fazla sıcaktan ve soğuktan hoşlanmaz. Bu tarz ortamlarda yaprakları ve kökleri zarar görebilir. Yaz aylarında sulama sıklığı artırılmalıdır.

9-) Wood Aster – Yıldızpatı

Yıldızpatı
Gölgede açan çiçekler arasında yer alan yıldızpatı, gölgede adete çiçeklenme açısından coşmaktadır.

Yıldızpatı familyasından “Aster Divaricatus, diğer adıyla “Wood Aster”, diğer güneş seven akrabalarının aksine gölgede daha rahat çiçek açan bir türdür. Yaz sonlarında doğru çiçeklenen tür, ışık istemeyen türler arasındaki en güzel çiçeklerdendir. Görüntüsü ile papatyaları andırmaktadır. Çok yıllık odunsu bir bitkidir ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Boyut olarak 30-180 cm arasında farklı boyutlarda görülmektedir. Beyaz, krem, pembe, kırmızı, leylak ve mor renklerinde çiçekler açmaktadır.

10-) Periwinkle – Cezayir Menekşesi

Cezayir menekşesi
Cezayir menekşesi, yaşam alanlarında en çok tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır.

Cezayir menekşesi, Apocynaceae familyasından Vinca cinsini oluşturan türün genel ismidir. Şarkılara konu olmuş kadar güzel olan bu çiçek, neredeyse karanlık ortamlarda bile yaşamaktadır. Mineral bakımından zengin ve nemli toprakları sever. Çabuk gelişim göstermesi nedeniyle yaşam alanlarında oldukça fazla tercih edilmektedir. Bakımı oldukça kolaydır ve dertsiz bir türdür. Mor, eflatun, beyaz renkte çiçekleri vardır. Kök salarak bulunduğu yerde yeni bitkiler oluşturmaktadır. Bu sebeple çoğaltmak için ekstra bir çaba sarf etmeniz gerekmez.  Daha fazla bilgi için “Cezayir Menekşesi Hikayesi, Faydaları ve Bakımı” yazımıza göz atabilirsiniz.

Gölgede açan çiçek türleri hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Tüm çiçek türleri ve çiçek bakım ürünlerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim..evimin sadece tepeden ışık alan sürekli gölge bir balkonu var ve burayı çiçeklerle süslemek istiyorum Bursa Gemlikte ikamet ediyorum temin edebileceğim yerler konusunda yardımcı olabilirmisiniz? teşekkürler

  2. ilk 2 çiçeğin resimleri yanlış-Google dan isimleri ile aratırsanız doğru çiçekleri görürsünüz.

  3. Az güneş gören kışın yagmur suyu almiyan almayanyerde sürekli yeşil kalabilen yayilabilen çiçek veya bitki ismi istiyorum.tesekkurederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir