Trend

KİM BULMUŞ BU PASTAYI ?

Her özel günde afiyetle tükettiğiniz, kremasının kokusuyla bile kendinizden geçtiğiniz o rengârenk, yumuşacık pastalar, ilk olarak hangi lezzet düşkünü tarafından, ne şekilde üretildi biliyor muydunuz? Buyurun birlikte inceleyelim, bu şahane tat mutfağımıza nasıl girmiş, nasıl olmuş da midelerimizin sultanı olmuş bakalım.

image

Pastaların tarihini incelemek aslında bir bakıma ekmek ve kekin tarihini incelemek demek, çünkü unun keşfedilip pişirilerek yenilecek bir biçimde sofralara konması bu iki gıdanın keşfine dayanıyor. İlk pişirilen kekin memleketinin Antik Yunan olduğu söyleniyor, tadının da şu anda damağımızı tatlandıran lezzetlerden epeyce farklı olduğu düşünülüyor. Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle elde edilen kekin içeriği genellikle fındık ve baldan oluşmaktaymış. Sıcak taşın üzerinde pişirmenin hayli zahmetli olduğunu keşfeden Mısırlılar, sıcak ocaklarda (şimdiki fırın tekniği) bu lezzetli tatlı gıdayı pişirmeye başlamışlar.

Antik dönemde kek ve ekmek yalnızca dini törenler için pişirilirmiş, şekilleri de yuvarlak olurmuş. Bunun sebebi de, güneş, ay ve dünyanın yuvarlak olması ve kekin de bu yaşamsal döngüyü temsil etmesini istemeleriymiş. Günümüzde bile hala yaş pastaların -özel tasarımlar dışında- yuvarlak biçimde yapılmasının temelinde de bu geleneğin yatıyor olması ihtimali yüksek.

Zaman içerisinde bu lezzete farklı tatlar eklemek isteyen Fransız ustalar, 18. Yüzyılda kremşantiyi keşfederler ve işte o muhteşem yaş pastaların ilk adımı atılmış olur. 19. Yüzyılda Amerika’ da bayanlar arasında yayılan davet verme modası (ki bu kültür yüzyıllarca kalacak ve bugüne kadar uzanacaktır) pastaların değişik şekillerde pişirilmesinde, pasta kültürünün yayılmasında ve pastacılığın gelişmesinde oldukça etkili olmuş. (yine kadın parmağı var tabi ki.)

lezzetli-kutlama-kek-buketi-gr560-1-2

İşte şimdi afiyetle yediğimiz kekler pastalar, sofralarımıza gelene kadar böyle aşamalardan geçmişler, şimdi de en hoş, en tatlı halleriyle sofralarımızı süslüyorlar. En farklısı ve en lezzetlisini ise henüz tatmadıysanız; sizi BonnyFood’ un en lezzetli kek buketlerini denemeye çağırıyoruz. Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir