Çiçek Bakımı

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İhtişamın, zarafetin çiçeğidir orkide. Dingin renkleri, uzun ömrü, kibarlığı ile geçmişten günümüze enerjisini ve güzelliğini sergiler. Ayrıca şık görünüm istenen her yerde karşımıza çıkar. Peki orkide bakımı nasıl olmalı, yaşam alanlarında orkide bakmak isteyenler nelere dikkat etmelidir? Bu yazımızda orkide bakımına dair her şeyi bulabilirsiniz.

2022 yılında güncellenmiştir.

Orkide bakımı hakkında bilgiler
Birçoğumuzun evini, ofisini süsleyen bu çiçeği seyretmeyi çok seviyoruz peki bakımı hakkında neler biliyoruz?

Güzelliğiyle ve ihtişamıyla büyüleyen Phalaenopsis orkide, kısa gövdeli ve yayvan yapraklı bir türdür. Çiçeğin en çok tercih edilen rengi beyazdır ama lila orkide, mor orkide ve pembe renkli orkideler de rahatlıkla bulunabilir. Otellerde ve restoranlarda masa çiçeği olarak kullanılan küçük orkidelerin de bakımı, büyük orkidelerle hemen hemen aynıdır. Pembe ve bordo renkli küçük orkideler en çok rağbet gören çeşitleridir.

Evde Orkide Bakımı Nasıl Olmalı?

Evde orkide bakımı
Güzel çiçeğinizin ömrünün uzun olması ve çiçeklenmesi için aşağıda yer alan konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Çiçeği alacağınız zaman, ilk olarak bu gösterişli çiçeğin goncalı, yeşil ve dik yapraklı olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bunun nedeni, gonca sayısıyla çiçeğin ömrünün doğru orantılı olmasıdır.
  • Peki, orkideyi aldınız. Aklınızda “Orkide evde nerede durmalı?” sorusu dolanıyor. Konumlandırırken uzun ömürlü olması için ayrıca evlerde ya da ofislerde aydınlık ama direk güneş ışığı almayan, cama yakın yerlere konulması gerekir. Klimanın yakınlarında olması ise orkide bitkisi için son derece zararlıdır.
  • Neden şeffaf saksı kullanmalıyız?

Çiçek bakımı için en önemli adımlardan birisi de saksı seçimidir. Şeffaf renkli orkide saksısı, mümkün olduğunca değiştirilmemelidir. Toprağı özel bir karışımdır ve bunu piyasadan elde etmek bir hayli zor bir iştir. Saksının şeffaf renkli olmasının nedeni ise çiçeğin üst kısımları kadar köklerinin de güneş ışığına ihtiyaç duymasıdır. Kapalı saksılar, orkidenin köklerinin yeterince gelişmesini engeller.

  • Orkide kaç günde bir sulanır?

Çiçeğinin sulaması bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Sulama, haftada iki defa olmalıdır. Temiz, oda sıcaklığında ve bir su bardağı ölçüsündeki su, orkide için idealdir. Yine haftada bir veya iki kez orkidenin yapraklarına su püskürtmek de çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.

  • Ne kadar süre yaşar?

Çiçeğin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır. Bu süre sonunda çiçekler açılımını tamamladıktan sonra, boğumlu olan gövdesi yukarıdan budanarak tekrar çiçek açması sağlanabilir. Fakat budama sonrasında açık kalan kısımların da alüminyum folyo ile kapanması gerekir.

Son olarak orkide çiçeği saksısından zamanla taşan köklerin, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle kesinlikle kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde orkide çiçeği fazlasıyla zarar görecektir.

Phalaenopsis Orkideler Nasıl Çoğaltılır?

Orkide bakımı- orkide çoğaltma
Güzel çiçeklerinizi çoğaltmak istiyorsanız, aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz.

Çiçek çoğaltmak biraz meşakkatli bir süreç. Phalaenopsis orkidenizin çoğalabilmesi için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak en çok tavsiye edilen keiki üretmek diyebiliriz.

Keiki Nedir, Nasıl Üretilir?

Keiki, orkidenin uç kısımlarında oluşan bebek orkidedir keiki. Genellikle ilkbaharda oluşurlar. Kökler yeterince uzadığında keikiyi ayırmanız gerekir. Unutmamanız gereken nokta en az 2 yaprak ve kök olması. Yoksa yavru orkidemizin köklenmesi pek mümkün olmayacaktır.

Şeffaf saksılara diktiğiniz keikileri muhakkak serin ve esintili bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Özellikle akşam esintisi çok elzem.

Sıkça sorulan sorular

  • Keiki oluşumunu doğal yollarla nasıl desteklerim?

Çiçeğiniz bazen öleceği hissine kapılıp yavru üretmeye çalışır. Bu durum olumsuz koşullar altında yaşamaya başladığında gerçekleşir. Eğer normalden daha karanlık bir alana alıp, sulamalarınızı azaltıp 1 aya yakın bekletirseniz keiki oluşumuna fırsat verebilirsiniz. Tamamen doğal bir yöntem olmasına karşın yine de her zaman gerçekleşeceği garantisinin olmadığını belirtmekte fayda var.

  • Kırılan dalları nasıl onarabilirim?

Geri getirmek pek mümkün değil ancak keiki oluşması için şansınızı deneyebilirsiniz. Bunun için de su dolu bir vazoda çiçekler solana dek bekletmeniz gerekecektir.

Gelin Buketleri

Son zamanlarda özellikle gelin buketi olarak orkide, bir çok kadının tercihi konumunda. Bembeyaz gelinlikler içerisindeki zarafeti tamamlayan şık bir gelin buketi arayanlar için örnekler:

Sevdiklerinize gönderebileceğiniz en iyi kalite orkide aranjmanları:

Çiçek Sepeti orkide ürünleri içerisindeki 1.sınıf çiçeklerimiz ile sevdiklerinize zarif bir sürpriz yapabilirsiniz. Özellikle yeni iş tebriği, yıl dönümü, doğum günü kutlaması gibi özel günlerin en asil çiçeklerinden biri olan orkideler hep özel köşede bakılacak bir bitki olacaktır.

İlgili ürünler:

Orkide bakımı için ihtiyacınız olan tüm bilgileri anlattığımız yazımız burada sona eriyor. Çiçek ve çiçek bakımı için ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

133 Yorum

  1. Biz orkide kökü aldık suda mı beklemesi gerekir yoksa dikilirmi acaba bir bilgi alabilir miyim

    1. Orkide çiçeği, kökleri ışığı gören şeffaf bir saksıda en iyi sonucu verir. Tamamen suyun içinde bekletirseniz çürüyecektir.

      1. Thailand dan orkide geldi bana dün tamamiyle çiçek dolu. 25 cm uzunluğu . Serumla geldi. Kökü yok. Saksısına koydum ama köklenmesi için yapacağım bir şey var mı? Kendi kendine köklenir mi?

  2. selam ben Ali Amasya`dan yaklaşık 5 senedir baktığım bir orkidem var bu sene çiçek vermedi onun yerine çiçek dalında yaprak verdi .Şu an yapraktan 45 cm yukarıda 3 yaprak verdi ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz TEŞEKKÜRLER

    1. Ali bey yaprakların dillerinden en az 2 tane kök vermesi gerekir onlar 5-10cm olması gerekir. ve dalın 10 cm altından keserek saksonya dikmeniz gerekir. Ben bir adet yetiştirdim. şimdi ikinciyi verdi dikmek için eylülü bekliyorum.su anda da zaten çiçekte.

    2. Merak etmeyin. Orkideniz keiki veriyor. Yani yeni bebek bir orkideniz olacak. Tamamen köklenmeden lütfen kesmeyin ayrıca yapraklarınada dikkat edin lütfen.

  3. Slm orkidem var kökleri kurudu onu nasıl canlandıra bilirim bana bir fikir verirmisiniz. Rica etsem

  4. Orkide çiçeğini bu mevsimde cam önünemi yoksa aydınlık bir yeremi koyalım, yeni dal vermeye başladı yalnız 2 ayda 10~15 cm uzadı hızlı büyümesi için ne yapabilirim

    1. Doğrudan güneş ışığı yapraklarını yakabilir. Cama yakın perde arkasına koyabilirsiniz. Perdeden süzülen ışık yeterli gelecektir.

  5. Orkidemin yapraklari asagi dogru bakiyor alali iki ay oldu aldigim gunden beri boyle okudugum yazinizda yukari dogru bakmasi gwrekiyormus ne yapmam gerekir cicek aciyor onlarda sorun yok yazarsaniz sevinirim

    1. Orkideniz hastalanmış olabilir. Hava akımı olan bir yerde genelde çabuk hastalanırlar. Hava sirkulasyonu olmayan, yeterli ışık alabileceği bir yere konumlandırabilirsiniz

  6. çiçek sepetinden gelen tek dal orkidem var. toprağının üzerinde beyaz taşlar var sadece süsleme amaçlı mı aynı zamanda nem için de gerekli mi? Kısaca o taşlar durmalı mı yoksa üzerinden almalı mıyım?

    1. Merhaba,

      Aranjmanlarda renkli taşlar genelde dekoratif amaçlı kullanılır.Durmasının zararı yoktur, tercihinize göre üzerinden alabilirsiniz de

      1. Slm benimde orkidem var ama kökleri aldığımızda çürümüş hiç kök yok nasıl koklendire bilirim

    1. Yeterince güneş almamış veya fazla sulama yapmış olabilirsiniz. Çiçeğin bulunduğu yerini değiştirmeyi deneyin

  7. Merhaba çiçek sepetinden tek dal orkidem geldi bugün ama saksısı şeffaf değil seramik değiştirmeli miyim?

    1. Çiçeğiniz Çiçek Sepeti’nden alındıysa seramik saksının içerisinde bir kat da şeffaf bir saksıolacaktır. Saksı değişimine gerek yoktur, seramik saksı içerisinden şeffaf katmanı çıkarmanız yeterli.

      1. BEN BUGÜN ALDIM ORKİDEMİ ÇİÇEK SEPETİNDEN.ÇOK GÜZEL BÜST SAKSIDA GELDİ.AMA İÇİNDE ŞEFFAF SAKSISI YOK.

    2. Merhaba iki gün oldu çiçek sepetinde hediye orkide geldi bana seramik kapların içinde duruyor şuanda onları cikarmam gerekiyormu ..bide tam camin önünde güneşlik kapalı bir şekilde duruyor bı zararı olurmu

  8. Orkidem asagi dustu kirilmadi ama yeşil yapraklarindan bi kaci hasar gördü . Simdi gunesi almayan ama aydınlık camin onunde masanin ustunde hava vuruyo bu orkideme zarar verir mi ? Ve orkidem duzelir mi ?

    1. Dalları zarar görmediyse iyileşecektir. Dallarında kırılma olduysa, o dalın en altından yukarı doğru 3 boğum sayarak, 3 boğumun 1cm üzerinden steril bir maket bıçağıyla 45 derecelik açıyla kesip, üzerini folyo sarın. Bir süre sonra kestiğiniz yeri kendisi onaracaktır. Sonrasında folyoyu çıkarabilirsiniz. Sağlıklı hayatına devam edecektir.

  9. 3 senedir baktığım bir orkidem var bu sene çiçek vermedi onun yerine çiçek dalında yaprak verdi .Şu an yapraktan 45 cm yukarıda 7 yaprak var ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz?

  10. Pazardan kök aldım bana orkide kökü dediler ve normal saksiya dikebilirsiniz dediler yerli orkideymis ne kadar gerçek bana bilgi verirmisiniz

  11. Merhabalar benm arkadasımin bir orkidesi var yakin bi zamnda geldi iki tane seffaf saksi icerisinde ve iki dal fakat cicekleri soldu duzelmesi icin ne yapmamiz gerekiyor acaba

    1. Çiçekleri yanlış bakımdan dolayı veya mevsimsel nedenlerden ötürü solup dökülebilir. Bitki canlı kaldığı sürece tekrar açma ihtimali yüksektir.

  12. Merhaba eşim dün orkide hediye etti ama nasıl bakılacagına dair hiç bir fikrim yok… çürümesinden endişeliyim nasıl bakabileceğim hakkında bilgilendirirmisiniz? Sulaması hakkında bilgi almak istiyorum bir yazıda gördüm bir bardak su deniliyordu doğrumudur suyun derecesini nasıl ayarlayabilirim? Yardımcı olursanız cok sevinirim teşekkür ederim…

    1. Merhaba, bakımıyla alakalı detayları yazımızda paylaştık. Yazıyı okuduktan sonra anlamadığınız noktaları sorarsanız yardımcı olabiliriz.

    2. Merhabalar çiçeksepetimden mor orkide sipariş verdim iki dal geldi ama taştan saksıda ve iki yanında farklı bitki var acmamış orkideler soluk duruyor birtanesi kuruyup düşmüş bunun bakımı tam olarak nasıl yapmalıyım ?

  13. İyi geceler benim orkide min saksisinda iğne gibi ama odunu bi yapısı olan en uç kısmında orkide yaprağı gibi sert olan bişey çıktı ne olabilir acaba

  14. Merhabalar, eşim dün çiçek sepetinden *little italy* siparişi vermiş. 3 adet kesme orkide mevcut, onları nasıl bakabilirim. tesekkurler,

  15. Merhaba çiçek sepetinden bugün eşim harika bir orkide yollamış ama dörttanesi bir arada aynı metal bir vazo gibi birşeyin içinde bakımı nasıl olucak tek tek ayırmammı gerek

  16. Merhaba sulamayı nasıl yapacağız? Saksı dibine su mu koymalıyız ? kökten mi su alıcak

  17. Merhaba esim orkide almis,seffaf saksinin uzerinde porselen saksi var cikarmam gerekirmi porselen saksidan,birde suladigimda porselen saksinin yari yerine kadar su dodu cicege bi zarari olurmu???acil cvb istiyorum..

  18. Selam orkidemin çiçeklerinin bir kısmı kuruyor mor çiçeklerinin bir tarafı kurumaya başladı ve yapraklarında sararmalar başladı neden oluyor düzelmesi için ne yapabilirim yapabilirim
    Cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Fazla sulama yapılmış, fazla soğukta kalmış veya güneş ışığına doğrudan maruz kalmışsa bahsettiğiniz belirtiler görünebilir.

      1. Sanırım fazla soğukta kaldığı için ilginiz için teşekkür ederim

  19. Merhaba tam bir ay önce bana hediye olarak çiçeksepetinden Fuşya iki dal orkide gönderildi düzenli olarak bakımını yapıyorum sabah saatlerinde yapraklarına su da püskürtüyorum ama çiçeğimin yaprakları sarardı ve çiçeklerini dökmeye başladı çiçeğimi kaybetmek istemiyorum kurtarmak için ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun. Çiçeğim mutfakta duruyor ama evde merkezi bir ısıtma yok yani oda sıcaklıkları sabit değil ondan kaynaklanabilir mi

    1. Ortamdaki hava akımına ve sıcaklık değişimlerine oldukça duyarlıdır orkideler. Hava akını olmayan stabil ısısı olan bir yere koymanızı öneririz.

  20. Merhaba bana bir ay önce çiçek sepetinden fuşya orkide gönderildi bakımını yapıyorum düzenli olarak fakat yaprakları sarardı ve çiçekleri solup dökülüyor sanırım bulunduğu yer soğuk geldi şimdi sobalı odaya aldım çiçeğimi nasıl kurtarabilirsiniz lütfen yardımcı olur musunuz. Şimdiden teşekkür ediyorum.

  21. Merhabalar. 23 aralıkta çiçek sepetinden gönderilmiş olan orkidemin saksısını değiştirmeme rağmen önce çiçeklerini döktü. Bugün de yeşil yapraklarından 3 tanesi sararma sonucunda düştü. Toprağını ve saksısını değiştiren çiçekçi önce haftada bir defa 1 saat suda tutmamı söyledi, uyguladım fakat bir süre sonra çiçekleri düşüp dalları sararınca tekrar gidip sorduğumda akşamdan suya koyup sabah almamı söyledi internette de net bir bilgi bulamadım. Dallarını budadım şuan sadece 3 tane yaprağı kaldı. Sulama ve saklama konusunda çiçeğimin şu anki durumuna göre önerileriniz neler? İlk çiçeğim ve çok kıymetli birisinin armağanı lütfen yardımcı olur musunuz. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Orkide hava kökleriyle beslenen bir bitkidir. Aşırı sulama kaynaklı hava köklerini çürütmüş olabilirsiniz. Hava köklerinin rengi yeşil olmalıdır, farklı bir renge dönüştüyse aşırı sulamadan çürüyor olabilir.. Çiçeklerini döktükten sonra 3.boğumdan budayarak şeffaf bir saksı da, bir süre köklerinin rahat hava alabileyeceği bir yere koyabilirsiniz.

      1. çiçek sepetinden aldığım orkidenin saksının içinde şeffaf saksı yok ve porselen saksının altıda delik değil ne yapmalıyım

      2. Merhaba,yaklaşık 1 yıllık orkidem var 2 defa çiçek açtı küçük dalları kurudu.Sadece yaprak çıkarıyor dal oluşması için ne yapabilirim.

  22. Mrb. Benim orkidemin yaprak uçlarının hepsi kahverengi olup kurumaya başladı. Ne yapmalıyım..

  23. Merhaba benim orkidemin çiçek veren dallarını birinin önerisine göre dipten kestim yeni yapraklar çıkıyor yanlardan kökler çıkıyor fakat henüz dalları yok ne yapabilirim acaba?

    1. Yaprağını dökmüş dalları tamamen değil, 3.boğumun biraz üzerinden kesmeniz gerekiyor. Dallar yapraklara oranla daha yavaş gelişim gösterir

  24. Çiçek sepetinden orkide aldık orkide şeffaf ve seramik bi saksı içinde orkifeyi seramik saksidan çıkarıp sadece şeffaf saksidami durması gerekiyor yada seramiktemi durması gerekiyor

    1. Merhaba,

      Şeffaf saksı da kökleri daha iyi ışık alacağından bitkinizin gelişimi için daha iyi olacaktır.

  25. orkidemin dalları kurudu sadece yapraktan ibaret yeni dal nasıl oluşur ne yapmalıyım yaprakları ve kökü saglam.

  26. merhabalar benim de bir orkidem var bana geldiğinde çok güzel çiçekleri vardı. ama gün geçtikçe çiçekleri bir bir döküldü. sonra dal kısmı kuruyunca internetten bakıp budama yaptım 2. ve3. bogumdan kesmelisiniz yazıyordu. kestim tamamen dal kısmı kurudubende en dip kısmından kopardım bakımını yapıyorum yaprakları çok güzel ama çiçekleri yok bir daha ne zaman çiçek açar aceba sulamasını güzel yapıyorım tekrar çiçek açsın istiyorum bana yardım edin çünkü çiçegimi çok seviyorum

  27. Merhaba benm orkidem var eşimin hediyesi çok kıymetli çiçekleri soldu düştü ve yeni çiçek açmadı bende 3 düğümün biraz üstünden budadım diğer dalda olan çiçekleride aşıladım 3 tane çiçek dalı kalınlaştı ve tohumlaştı şimdi ben bu tohumları nasıl kesip ekebilirim ve çiçeğim bi daha çiçek açarmı

  28. merhabalar.. ben ılk defa orkıde bakıyorum ama daha bır hafta olmadan çiçekleri solmaya basladı . ınternetten bakıyorum kımı cok sulama dıyor haftada bır kez saksı kabından sulayın dıyor. yukardada bır su bardagı haftada ıkı kez demıs.. nasıl bakacagımı sasrdım o yuzden.. dogrusu nedr yardımcı olabılır msnz ..

  29. Merhabalar bana iki ay önce gelen orkidem var sulamasina dikkat ediyorum ama budama işlemini yaptiktan sonra o kisma vazelin sürülürmü sonuç verirmi sürülürse

  30. Merhaba. Şubat ayinda bana cicek sepetinden beyaz orkide gelmisti. Ama orkidemin önce çicekleri kurudu dokuldu bugunde ciceklerin üzerinde oldugu sap kirmizilaasmaya basladi cicegim kuruyormu?

  31. Orkide çiçek açtı açan çiçekler 3 hafta durdu sonra bir gecede dalıyla birlikte nolduysa çurudu lütfen bana acil bilgi verir misiniz birde çiçek yapan dalını ne zaman çıkartılabilir

  32. Merhaba, benim orkidem çiçeklerini döktü ve yaprak altlarında beyaz böcekler var. hastalanmış mı oluyor? ne yapmam lazım ? Yardımcı olursanız sevinirim..

  33. Iyi günler benim 2dallı orkidemin içinden minik minik sarimtirak bir renkte 2 tane mantar çıktı tipi aynı mantar ama çok küçük sizce ne yapmalıyım ? Cicegime zarar verir mi ?

  34. merhaba,
    merhaba orkidem 2.kez açtığı çiceklerini döktükten sonra 3. boğumdan kestim 5cm kadar dal kalmıştı geriye. o dallarda şimdi kupkuru. folyoya sarmayı bilmiyordum yapmammıştım ama ilk kestiğimdede sarmamıştım açmıştı yine ama 4, 5 çicek anca verdi ve döktü o zaman. 9 ay geçti aradan sadece bir yaprak verdi bu sürede. tekrar dal çıkarır mı sizce

  35. Benim orkidem çiçek açık döküldükten uzun süre sonra daldan yavru çıkardı nasıl üretebilirim

  36. Merhaba, Orkide’nin kökleri çok uzadığında kesilmemeli demişsiniz. Fakat bendeki Orkide’nin kökleri nerdeyse 30-35 cm’e ulaştı. Ne yapabilirim? Gerçekten mi kesmemeliyim?

  37. orkidem 7 çiçek açmıştı ve çiçekleri yukarı doğru bağlarken kırıldı ve 7 çiçek birden elimde kaldı?bu çiçekler ile bir işlem yapabilir miyim? ne önerirsiniz? tohumları ile? yada dikilebilir mi nasıl yapabilirim? yardımcı olursanız memnun olurum

  38. Merhaba, beyaz orkide hediye geldi bana bakımı nasıl olmalı? Nerede ve nasıl korumalıyım? Yardımcı olurmusunuz?

  39. kimi yerde orkidenizi su dolu bir kabın içine oturtun banyo yaptırın diyo kimi yerde de üstten sulayın diyor hangisi doğru? bir de klimalı odada klimanın karşısında değil ama 23-24 dereceye ayarlı oda ısıs zarar verir mi yoksa akşam güneş gidince esinti alması için balkona çıkarmalı mıyım?

  40. ÇİÇEK SEPETİNDEN GELEN 3 DAL ORKİDEM VAR, bir ay önce çiçeklerin altından dal kırıldı ve budadım, budanan kısımda itibaren dal uzamıyor bunun için ne yapmalıyım? birde birde tüm çiçekler döküldü bir tane dalın 3 cm kadar kısmı sarardı canlandırmak için öneiniz nedir?

  41. orkide bana hediye geldi. Geldiği günün sabahı çiçeklerinde kararmalar oluştu bunun için ne yapmalıyım

  42. Cicek sepetinden hediye gelen 4 dalli orkidemin icinde şeffaf saksi yok ben nasil yerlestirecem lutfen ş effaf saksımı istiyorum

  43. Şeffaf saksı kullanın diye buraya yazıyorsunuz ama kendi yolladığınız çiçeklerin kullanım kılavuzlarına yazmıyorsunuz çiçeği saksıdan çıkarın diye o değil bi bildiğiniz var zannediyoruz bizde olan güzelim çiçeklere oluyo

  44. Merhaba
    Merhaba, 3 yada 4 adet Orkide tohumu 15 yada 20 cm ye ulaşınca büyükce bir saksıda büyütülebilirmi?Tşkler ,

  45. merhaba benimde çift dal orkidem var ama kaç ay oldu dalları kurudu dibinden budamasını yaptım vitamin aldım onu kullandım saksısı küçük dediler onu değiştirdim lakin bir türlü dalı yeniden çıkmıyo ama sürekli yaprak veriyo ne yapmalıyım lütfen yardımcı olur musunuz

  46. Merhaba orkidemin 2 dalı var bir dali kurumaya basladı diğer dalindanda daha yeni yaprak çıkartmaya basladi kuruyan daldan kesip folyo mu sarmam gerekli ne yapmam lazm bilgi verimisiniz ?

  47. Biz de çiçek sepetinden aldık fakat saksısı şeffaf ama saksinin üzerinde siyah beyaz renkte olan kaplama var ve bu kaplama çıkmıyor ne yapmalıyım

  48. Merhabalar eşim sevgiler gününde beyaz orkide aldı ama evime gelen misafir çocuğu beyaz çiçekleri kopartti tekrar cikarmi dallarda tomurcuklanma var tabi

  49. Merhaba benim iki dal beyaz orkidem bugün elime ulaştı seramik saksıdan çıkardım hemen sulamalı mıyım?

  50. Sadece sizden aldığım orkideyi yaşatma savaşı veriyorum. Biraz daha genç orkideleri şeffaf saksılarda gönderirseniz yeni sahipleri de master uapmadan o güzelim çiçeği büyütüp keyf alabilirler..

  51. Merhaba eşim sizden sevgililer gününde iki dal mor orkide gönderdi üzerinde tomurcukları vardı fakat tomurcukları açmadan kurumaya başladı neden olduğunu anlayamadım evde iki çiçekte orkidem var onlarda sıkıntı yok. Teşekkür ederim.

  52. Merhaba.Orkidemin yaprakları uçlardan ayrılmaya başladı.Bunun sebebi nedir? Ne yapmalıyım??

  53. Benim orkidem geleli 4 ay oldu . çiçekleri kuruyup döküldü ama dalları da kurumaya başladı . Yapraklarının yarısı da yere bakıyor . Canlanmasi için ne yapabilirim . Cam önünde duruyor hafta da bi kaç kez suluyorum ama düzelmiyor. Yardımcı olabilir misiniz:(

  54. siz neden kütük ve kapalı saksıda satıyorsunuz orkideleri hani şefaf saksı ihtiyacı vardı

  55. Merhabalar, 1 ay önce yeni işe başlamam sebebiyle arkadaşım sizden orkide gönderdi. 2 dal mor orkide teraryum içerisinde en altta toprak ve üzerinde çimler var. Fakat ben işyerimde camsız bir odada çalışmaktayım, endişem güneş görmediği için çiçeğimin ölmesi. Tepeden florasan tarzı bir ışık vuruyor fakat cam olmadığı için temiz hava almıyor. Odada havalandırma şeklinde klima var ve oda genelde 24-25 derecelerde tutuluyor. Haftada 2-3 kere az az toprağına su döküyorum, çiçeklerine gelmeyecek şekilde. Bu ortam çiçek için çok mu uygunsuz, ölmesini istemiyorum ama zorunda kalırsam eve götürebilirim. Çiçeğin güneş görmesi yada dolaylı yoldan güneş ışığı alması zorunlu mudur? Bu ortamın çiçek için uygunluğu hakkında bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler,

  56. Merhaba , arkadaşım bana 2 dal mor orkide aldı , daha 2 ay oluyor tomurcukları vardı ilk geldiğinde bir iki tanesi açtı diğerleri açmadan kurudu döküldü , şuan yaklaşık 3 haftadır hiç çiçeği yok. İlk zamanlar emanet birindeydi ben alamamıştım sanırım fazla suladıklarından yaprakların ucu ikiye ayrılmıştı ve emanet ettiğim yerde çocuk iki yaprağının ucunu kırdı , kırık yerden yukarsı ful kuru diğer yapraklar canlı ama yere bakıyor. Dallarının da birinin ucu biraz kurumuş şimdilik canlı suruyorlar. 2 haftadır sulamıyorum kekiki oluşturmak için ama pek de beceremiyorum galiba moralim bozuluyo. Bu aylarda çoğalır mı ne yapmalıyım lütfen bir fikir verir misiniz?

  57. Merhaba.
    Cicek sepetinden 3 dalli orkide aldik. Fakat bir sure sonra yapraklari soldu cicekleri soldu farkli cicekciye sordugumda susuz kaldığını belirrti saksisindan cikarmsm gerektiğini suda 5 dk bekletmem gerektigini soyledi saksidan cikardigimda koklerinin tamamen zayifladigini ve sarardigini gördüm makasla kestim tekrar saksiya yerlestirdim orkidem tekrar cicek verirmi?

  58. Iyi günler eylül ayında çiçek sepetinden 4 dal orkide geldi beyaz mor beyazlar soldu yaprakları düştü morlar kaldı nasıl yapmalıyım morlarda bpzulamdan toprağını değiştirme zamanı ne zaman yardımcı olursanız sevinirim

  59. Merhaba 2 gün önce eşim orkide almıştı yaprak kisminda kesikler ve çizgiler var. Sanki cicekten değil getirenler bilerek kesmis gibi. Ne yapmam gerek. Birde hic tomurcuklari yok çiçeğimin.

  60. bana cam fanus içerisinde toprakta orkide hediye geldi, acaba bakımını(sulaması vs.) nasıl yapmalıyım?

  61. Merhaba çiçek sepetinden orkide almıştık içinde şeffaf saksı yok beton saksıda geldi ve altı delik değil saksinin görünümü hosuma gitti altı kapalı beton saksıda bakımını nasıl yapabilirim?

  62. 8 yıllık mor orkidem var .cicek verecek dalı tamamen kurudu. yeniden dallanıp çiçek verir mi.ne yapayım?

  63. merhaba çiçek sepetinden aldığım minyatür orkidem var ama bu orkidenin satısı beton ufak bi saksıda gedi normalde orkidede toprak görmemiştim bunda toprak var ve kökleri hiç görünmüyo sağlıklı büyümesi için nasıl bir yol izlemem lazım

  64. Kolay gelsun beyaz orkidem var fakat kurudu galiba ne yapmam lazim fotograf gondermek istiyorum size cicek sepetinden alınmıştı

  65. Orkide çiçeğinin saksı si çok küçük ve düşüyor sanırım Mart ayında değiştirmek gerekiyor nasıl yapabilirim birde evim ışığı az alıyor ne kadar ışık alması gereken birde yaprakları sorunca açan dal kurumaya başlıyor kurumaya başlayınca başladığı yerden kesip alüminyum folyo ile kapatacaksınız sonra ne yapmaliyiz

  66. Orkidemin kök uclari kurumustu suan kuruyan uclarda yeni yavru kökler olusmaya başladi bu cogaltilirmi iyi bir durummu cicegim icin ama yapraklarimiz sararmaya basladi ve suan cok guzel tomurcuklari var

  67. Merhaba çiçek sepetinden metal saksıda 8li orkidem geldi .metal saksı toprakla kaplı, 3 şeffaf saksılı orkidelerin etrafı toprakla kaplı yani . Metal saksıdan toprağı dökmeli miyim ? Ve Sulamalarını yaptıktan sonra topraklı metal saksıya tekrar koysam bir zararı olur mu?

  68. Merhaba eşim bana teraryumlu büyük iki dal orkide göndermiş . Ancak teraryum seffaf değil ve teraryum da olduğu için nasisulayacagim hakknda fikrim yok saksıda olmadığı için yardimcinolurmusunuz

  69. Merhaba anneler gününde çocuklarım bana minyatür orkidegonderdiler sizden siparisle okadar guzelki ama ertesi günü ciceklerinden 2 tane döküldü ikinci gun 3tane daha döküldü çok şaşırdım gelir gelmez boyle olmasina bir anlam veremedim vede üzüldüm nasil yardımcı olabilirsiniz.?

  70. Orkide köküm de beyaz pamukçuklanma ve örümcek ağı tarzı beyaz ağlar var ne yapmam lazım çiçeklerinden biri hemen solmuş bile :(

  71. Merhabalar çiçeksepetimden mor orkide sipariş verdim iki dal geldi ama taştan saksıda ve iki yanında farklı bitki var acmamış orkideler soluk duruyor birtanesi kuruyup düşmüş bunun bakımı tam olarak nasıl yapmalıyım ?

  72. Çiçek sepetinden tek dal beyaz orkide aldım içindeki toprak çokk azz toprak eklemeli miyim? Birde üzeri beyaz taşlarla dolu taşları kaldırmalı mıyım?

  73. merhaba çiçek sepetinden orkidem geldi seramik saksı ve üzerinde taşlar var. seramik saksiyi ve taşları üzerinden almalı miyim

  74. Merhaba iki gün oldu çiçek sepetinde hediye orkide geldi bana seramik kapların içinde duruyor şuanda onları cikarmam gerekiyormu ..bide tam camin önünde güneşlik kapalı bir şekilde duruyor bı zararı olurmu

  75. Ciceksepetinden mor orkide geldi fakat seramik saksida ve topraklı daha önce de çiçek sepetinden beyaz orkide gelmişti o seramik kabin içinde şeffaf bir saksiyla ve kökler kabuk içinde geldi toprak mi doğru kabuk mu

  76. Ciceksepetinden mor orkide geldi fakat seramik saksida ve topraklı daha önce de çiçek sepetinden beyaz orkide gelmişti o seramik kabin içinde şeffaf bir saksiyla ve kökler kabuk içinde geldi toprak mi doğru kabuk mu

  77. Slm bana beyaz orkide geldi iki dal suyun altında mı kalması lazım şeffafı çıkarmam mı lazım beyaz seramikte geldi nemli bizim memleket sıcak yani gerek var mı güneşe çiçeklerin solması normal mi yapraklar ilk gün ki gibi canlı 9 gün önce geldi yardımcı olur musunuz

  78. Merhaba bana geçmiş olsun dileği için mor orkide çiçeği geldi bayağı ihtişamlı çiçekli çok güzel bi orkideydi fakat 2 haftada çiçekleri tamamen kurudu ve artık dalına sardı bu akşam fazla suyunu aldım ameliyatlı olduğum için ilgilenemedim şenlenmesi için ne yapmam gerekiyor dışı seramik içi ahşap saksı cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

  79. Merhaba bugün sevgilim orkide siparişi vermiş mor ilk defa çiçek bakıcam bide orkide nasıl yapmalıyım sanki geleli 1 gün olmadı sanki solmaya başladı çiçekleri hemen boynunu bükmüş

  80. Merhaba çiçek Sepetinde orkide aldım icerisinde toprak yerine odun parcasi gibi şeyler var değişmeli miyim yoksa öyle mi kalmalı

  81. Merhaba, bana cam saksi da orkide hediye geldi cicek sepetinden icinde seffaf sakisini goremedim direk cam saksiya mi dikildi saksiyi degistirmelimiyim

  82. Slm çiçek sepetinden orkide geldi.kok ve dal yok sadece 3 yaprak ve altında süngere benzer biir yapı ile toprak var onu büyütmek mümkün mü yoksa solup gidecek mi

  83. Merhabalar
    Ben kasim ayında iki dallı mor orkide hediye almıştım fakat beton saksıda gelmiste bende kasim 27 de seffaf saksiya aldim ama yer olarak cam in onune koymustum ama altinda kolorifer vardi daha sonrasinda orkidelerim cicekleri soldu ve döküldü bes yapragi var dort tanesi asagi donuk diger yapragi ise yukari dogru buyuyor ne yapmam lazm.

  84. Merhaba pasabahce cam fanusta cicek sepetinden hediye orkide geldi
    Fakat saksi içerisinde saman gibi sus var ve kokler açıkta degil.cam fanustan çıkarmak gerekli mi
    Cunku saksisi cansiz ve eğiliyor. Eger cikracak olursam orkide yan yatıp düşecek

  85. Çiçek sepetinden seramik saksıda çiçek aldık ama içinde o şeffaf saksidan yok seramik saksıda kalması çiçeğe zarar verir mi

  86. Orkidemde iki küçük keiki var ve cicek tomurcugu var hem.keikilerde hem kendinde ama toprağını degistirmek istiyorum üzerinde cicek tomurcugu varken değiştirmem dogru olur mu

  87. Çiçeksepetinden hediye orkide geldi ve seramik saksıda içerisinde de şeffaf saksı var ben şeffaf saksoyu çıkarıp sulamasını yaptıktan sonra tekrar seramik saksıyamı koymalıyım yoksa seramik saksıyı tekrar kullanmamalımıyım

  88. İyi günler. Çiçek sepeti den anneler günü hediyesi olarak cam akvaryumda içi topraklı tek dal gibi orkide geldi. Bunun bakımı nasıl olmalıdır. Köklendirme li miyim. We nasl yapabilirim

  89. Merhaba, üç aydır baktığım orkidemin çiçekleri son zamanlar soluk durmaya başladı ve bugün itibariyle toprağında pamuk şeklinde uzantılar gördü.Ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz lütfen 🙏🏻

  90. Merhaba bir orkide almıştım.Şeffaf kaba koyduğumda köklerin yanlarında sarı şeyler vardı.Onlar kurumuş kökler mi onları keseyim mi. acil cevap yazar mısınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir