Çiçek Bakımı

Saksıda Yetiştirilebilen Baharatlar

Baharatlar yemeklerimizin tadı tuzudur. Hemen her yemek için kullanılan bir baharat vardır. Kendi baharatlarınızı yetiştirerek her daim taze baharat kullanabilmeniz de mümkün. Bu yazımızda saksıda yetiştirilebilen baharatlar hakkında bilgiler verirken aynı zamanda yetiştirme tüyolarını da anlatıyoruz. 

Yemek yaparken herkesin yemeğe lezzet katmak için kullandığı ve her zaman el altında bulundurduğu baharatlar mutlaka vardır. Bunlar en çok kekik, nane, fesleğen ve biberiyedir ve genelde kurutulmuş olarak kullanılırlar. Ama taptaze dalından kopartılan nanenin salataya verdiği ferahlık, ve saksısında rüzgar estikçe mis gibi kokan fesleğenin yemeklere kattığı Akdeniz havası, kurutulmuşlarında yoktur.

maydanoz gif

Balkonda, terasta ya da bol güneş alan bir pencerenin önünde saksıda yetiştirilebilen baharatlar, yemekleri güzelleştirmenin yanı sıra, evinizde minik bir bahçe havası yaratırlar ve evinizi de güzelleştirirler. Birkaç saksı baharatın sulaması ve bakımı hem çok zahmetsizdir, hem de büyük bir aileye yetecek kadar ürün verirler.

Evinizdeki eski tencereler ve demlikler değerleniyor!

Büyük saksılara farklı türde baharatlar bir arada dikilebilir ama her farklı baharatın ayrı saksılarda yetiştirilmesi önerilir. Böylece farklı bakım ve sulama gerektirenlere ayrı özeni gösterebilirsiniz. Toprak ya da plastik saksılar kullanılabilir; örneğin kekik az su istediği için suyu çabuk buharlaştıran toprak saksıya ekilebilir. Evdeki eski çaydanlıklar ve dekoratif kaplar da yetiştirmeye uygundur. Önemli olan saksının dibine birkaç delik açmak ve bu deliklerin üzerinin küçük çakıl taşları ile kaplanmasıdır. Bu işleme drenaj denir. Evde yetiştirilebilen baharatlar hakkında gerekli detayları yazımızın geri kalanında ayrı ayrı anlatacağız.

saksıda nane yetiştirmek
Görsel: whatpennydidnext.com.au
  • NANE

Mis gibi kokan taze nane, toprak altında yayılan kökleri ile kalıcı bir bitkidir. Saksıda nane yetiştirmek oldukça kolaydır. Yarı gölgede yetişir ve Bol su ister. Tazeliğini koruması için sık sık üstteki yaprakları toplanır. Birkaç yılda bir kökünden sökülerek taze kökleri tekrar seyrekçe dikilerek yenilenir. Bereketlidir nane ve sizi asla bitkisiz bırakmaz, hızlıca ve sıklıkla koparılan filizlerin yerini doldurur.

Dilerseniz nanelerinizin yapraklarını topladıktan sonra yıkayıp kurutabilir ve kendi kuru nanenizi elde edebilirsiniz.

Kullanım alanları; Yemeklerin haricinde çay, su ve limonata gibi içeceklerinize ekleyebilirsiniz.

saksıda fesleğen yetiştirmek
Görsel: bonnieplants.com
  • FESLEĞEN

Fesleğen, genelde saksıda yetiştirilir. Yarı gölgede daha büyük yapraklı ve gür yetişir ve daha uzun dayanır. Güneşte çok kaldığı zaman çiçeklenir ve bozulur. Yeni ekildiği zaman azar azar sulamak gerekir, ancak yetişkin olunca bol su ister.

Fesleğenin bir diğer adının reyhan olduğu söylenir ancak reyhan bir fesleğen türüdür demek daha doğrudur. Ayrıca fesleğen bitkisinin sinekleri uzaklaştırdığı da bilinmektedir ve bu sebeple yaz aylarında açık pencere kenarlarında muhafaza etmeniz oldukça yararınıza olacaktır.

Kullanım alanları; Yemeklerin haricinde, yapraklar formları bozulmadan kurutulup, pirinçlerin nemlenmesini engellemek için pirinç kavanozlarına konur.

  • REYHAN

Fesleğen ile aynı familyadan olan ve saksıda kolaylıkla yetişen reyhanın kenarları mor ve dişli yaprakları, oldukça dekoratiftir. Güneşte ya da gölgede yetiştirilebilir. Kalıcı ve bir yıllık reyhan türleri vardır; kalıcı olan nane gibi her yıl köklerinden sürebilir.

defne
Görsel: Wikipedia.org
  • DEFNE

Yemeklerde kullanılırken kuru tercih edilir çünkü taze yaprakları biraz acıdır. Kurutulduğunda bu acılık kaybolur. Saksıda yetiştirilmeye uygundur fakat saksı en az 30-40 cm yüksekliğinde ve 40-45 cm çapında olmalıdır. Yazın bol su ister, kışın daha az sulanabilir. Hafif gölgede yetiştirilmesi gerekir, aşırı güneşi sevmezler.

Kullanım alanları; Genellikle defne yaprakları et ve balık yemeklerinde kullanılır. Ayrıca güzel koku istenen tüm yiyeceklere eklenebilir. Bu sebeple Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Çeşitli yiyeceklere güzel koku versin diye katılan yaprak” şeklinde defne yaprağına ait bir tanım bulunmaktadır.

saksıda kekik
Görsel: seedpromotions.co.uk
  • KEKİK

Güneşi ve kumlu toprağı sevdiği için, toprağın sıcak olduğu kayalık ve dağlık bölgelerde sıkça görülür. Eşsiz kokusu ile et ve tavuk yemeklerine eşlik eder. Saksıda kekik yetiştirme teknikleri oldukça basittir. Toprağı hafif kuruduğu zaman sulanmalıdır. Her mevsim yeşil kalan bir bitkidir. Soğuktan çok zarar görmez, yıl boyu taze olarak kullanılabilir.

Kullanım alanları; Yemeklere ek olarak damıtılarak suyu elde edilir ve ilaç olarak mide hastalıklarında tüketilir; ayrıca çayı demlenir.

saksıda biberiye yetiştirmek
Görsel: homedepot.com
  • BİBERİYE

Yılın her mevsimi yeşil kalan bu hoş kokulu ve sivri yapraklı bitki, oldukça şifalıdır. Mavimsi yeşil olan dalları çabuk uzar ve ağaç gibi olmaması için sık sık makasla budanması gerekir. Yüksekliği 60 cm’i geçmemelidir. Saksıda biberiye nasıl yetiştirilir derseniz, fide olarak alıp saksıya ektiğinizde, bahçenizdeymiş gibi bakımına devam edebilirsiniz. Fide olarak alınır ama büyüdüğü zaman daha büyük bir saksıya alınmalıdır.

Kullanım alanları; Yemeklerde ve salatalarda kullanılan biberiye, kaynamış suyun içerisinde bekletilerek tüketildiğinde de oldukça faydalıdır. Çit görünümü sebebi ile balkonunuzun kenarlarına dekor olarak yerleştirebilirsiniz.

saksıda maydanoz
Görsel: bonzaiaphrodite.com
  • MAYDANOZ

Maydanoz tohumdan yetiştirilir. İç mekanda yetiştirilecekse şubat ayında, dışarıda yetiştirilecekse nisan başında ekilmesi uygundur. Toprağa seyrek biçimde konur ve üzeri ince bir toprakla örtülür. Tohumlar çıkana kadar spreyle sulanır ve filizlenmeleri 1 ayı bulabilir. Frenk maydanozu denilen kıvırcık maydanoz cinsi saksıda yetiştirmek için daha uygundur. Her yıl yeniden ekilmelidir.

saksıda dereotu
Görsel: blessedhomemaker.blogspot.com.tr
  • DEREOTU

Maydanoz gibi tohumdan yetiştirilir. Mevsimlik olduğu için zamanı çabuk geçer. Küçük saksılara her ay tohumları azar azar ekilirse, evde yıl boyunca dereotu bulunur. Yarı gölgeyi ve suyu çok sever. Havalar soğuyunca kapalı mekanda yetiştirilmeye devam edilir ama güneşsiz bırakılmamalıdır.

Kullanım alanları; Yemeklerin ve salataların vazgeçilmezlerindendir.

saksıda adaçayı
Görsel: houzz.com
  • ADAÇAYI

Yumuşak ve tüylü grimsi yaprakları ile dekoratif bir bitkidir. Taze yaprakları sık sık toplanarak kurutulur. Yaz başında mavi-mor çiçekler açar. Çiçekleri geçtikten sonra hafifçe budanır. Fide olarak satın alınırsa daha kolay yetiştirilir.

Kullanım alanları; Sirkesi ve gargarası yapılır. Ayrıca yağı çıkarılarak masajlarda kullanılır.

saksıda rezene yetiştirmek
Görsel: wikihow.com
  • REZENE 

Dereotuna benzer, ancak rezene dereotu gibi kısa ömürlü bir bitki değildir. Soğanımsı kökünden her yıl tekrar yeşertilebilir. Hoş kokuludur ve güzel bir bitkidir. Saksısı büyük ve derin olmalıdır. Uzun boylu olduğu için destek gerekebilir. Sakinleştirici etkisi olduğu bilinir.

Kullanım alanları; Et ve balık yemeklerinde tercih edilen rezene, salatalara hoş koku versin diye ilave edilir, ayrıca çayı içilir.

Baharatlara ek olarak yetiştirip tüketebileceğiniz çiçekleri öğrenmek için; Hangi Çiçekler Yenir? yazımızı okuyabilirsiniz. Saksıda yetiştirilebilen baharatlar ve evinizde kullanmak için ihtiyacınız olan tüm ürünler ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir