
Balkonda Bitki Yetiştirmek için İhtiyacınız Olan Ürünler
Bitkiler, bulunduğu ortamın havasını değiştirir, ortamı güzelleştirir ve ortama canlılık katar. Evde sebze ve meyveler yetiştirmek, çiçekler dikmek, balkonu yemyeşil bir hale getirmek aynı zamanda size farklı deneyimler sunar. Biz de bu yazımızda sizin için balkon bahçeciliğini, balkonda bitki yetiştirmenin inceliklerini ele aldık. Gelin, balkonda bitki yetiştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi yakından inceleyim!
Balkonda bitki yetiştirmek düşündüğünüzden daha kolaydır. Bazı noktalara dikkat ederek bir bitkiyi tohumdan itibaren büyütebilirsiniz ve size meyve vermesini ağlayabilirsiniz. Doğru ürünleri kullanıp doğru aşamaları uygulayarak siz de bitkiciliğe adım atabilirsiniz!
Bahçenizde ya da balkonunuzda bitki yetiştirmeye başlamadan bazı ürünlere ihtiyacınız olur. Temel olarak ihtyiacınız olan ürünleri şöyle sıralayabiliriz:
- Tohumları ve daha sonra çiçekleri ekmek için saksılar,
- Tohumları gelişmesine yardımcı olacak torf topraklar,
- Tohum ve çiçekleri kolayca sulamanızı sağlayacak sulama kapları,
- Bitkinin köklerinin çürümesini engelleyen ve toprağın hava almasını sağlayan çakıl taşı, pomza taşı gibi drenajlar,
- Bitkileri kolayca söküp dikmek, budamak ve onları kontrol etmek için bitki dikim araç gereçleri
- Ve son olarak bitkinin saksıda daha iyi beslenmesini sağlayacak gübreler.
Evde Bitki Yetiştirme Adımları
Eğer bitkinizi tohumdan yetiştirmek istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız onun için de bazı adımlar var! Evde tohumdan bitkiye olan mucizevi dönüşüme tanık olmak için:
- Öncelikle hangi tohumu ekeceğinizi seçin. Bu tohumun evde yetiştirmeye uygun olup olmadığını kontrol edin. Linklerdeki bilgileri okuyarak konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. (Bkz. 10.02.2009 Resmi Gazete, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası)
- Tohum saksılarını yaklaşık 5 santim toprakla doldurun. Daha sonra 2-3 santim aralıkla tohumları toprağa yerleştirin. Tohumları çok az nemlendirin.
- Tohumların üstünü birkaç santim kapatacak kadar toprak ekleyip bitkinin can suyunu verin.
- Saksının üzerini şeffaf bir şey ile örtün. Streç film, buzdolabı poşeti ya da farklı bir ürün kullanabilirsiniz. Üzerini kapattığınız saksıyı karanlık, güneş görmeyen ama sıcak olan bir yere koyun.
- Bitki tohumlarının filiz verme süresi farklılık gösterebilir. Belli aralıklarla bitkinin filizlenip filizlenmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu aşamada bitkinin yerini değiştirmemeniz çok önemlidir. Bitkiler filizlenmeye başladığında bitkiyi her gün en az 6 saat güneşe çıkarabilirsiniz. Üzerindeki şeffaf örtüyü kaldırıp güneşe koyduğunuz bitkiyi toprak kurudukça sulayabilirsiniz.
- Tohum yeterince büyüyüp köklendiğinde tohumu daha büyük bir saksıya alarak gelişip meyve vermesini sağlayabilirsiniz.
Şimdi gelelim, bitki yetiştirmenize yardımcı olacak ürünler ve onların önemine!
Balkonda Bitki Yetiştirmenize Yardımcı Olacak Ürünler
1-) Toprak
Bitki toprağı oldukça önemli bir konudur. Bitki, toprakta gelişim gösterdiği için toprağın zengin içerikli olması gerekir. Kaliteli, sineklenmeyen torf toprak seçerek bitkilerinize gerekli bakımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca toprağın, yani bitkinin köklerinin hava almasını sağlamak için çeşitli drenajlar yapabilirsiniz. Bunun için de toprağa pomza taşı, çakıl gibi ekstra maddeler karıştırabilirsiniz. Ayrıca cocopeat, ince kum gibi farklı toprak türlerini de karıştırarak zengin bir toprak elde edebilirsiniz. Bitkinin toprağını en iyi şekilde hazırladıktan sonra senede bir kez, genellikle ilkbaharda bitkinin toprağını değiştirebilirsiniz.
2-) Saksılar
Evdeki bitkilerinizi en güzel şekilde yetiştirmek için tabii ki çeşitli saksılara ihtiyacınız olacak. Kimi zaman bitki tohumlarını çimlendirmek için üretim saksısı çeşitlerini, kimi zaman dekoratif saksı çeşitlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca balkonlarda ve bahçelerde geniş, uzun plastik saksı türleriyle de güzel görüntüler oluşturabilirsiniz. Saksıları seçerken saksı boyutlarına dikkat edebilirsiniz. Buna göre bitkinizin boyutuyla saksının boyutunu karşılaştırabilirsiniz. Çok büyük saksılar içerisindeki küçük bitkilerin gelişimi sağlıklı olmayacağı gibi çok küçük saksılar içerisinde de büyük çiçekler yetişmez. Saksı köklerinin saksının içinde sıkışmaması gerekir. Buna göre en iyi saksı seçimini yapabilirsiniz. Ayrıca senede bir kez saksıdaki toprağı değiştirirken bitkinizin boyutuna göre saksıyı da değiştirebilirsiniz.
3-) Sulama Kabı
Bitkileri sulamak, bitkinin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Belli aralıklarla, toprak kurudukça bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Bitkilerinizi sulamak için sulama kabı çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Böylece bitkilere eşit miktarda su verebilirsiniz. Ayrıca her seferinde verdiğiniz su oranını da ölçebilirsiniz. Çeşitli sulama kabı seçeneklerini inceleyerek kendiniz için en güzelini bulabilirsiniz. Hem evin içinde hem de balkon ve bahçelerde kullanabileceğiniz sulama kapları sizi bekliyor!
4-) Gübre
Verim arttırıcı çeşitleri de bitkilerin gelişiminde etkili bir konudur. Doğada bitkiler dışarıdan pek çok yardım alırlar. Böcekler, hayvanlar ya da topraktaki diğer canlılar bitkinin gelişmesine yardımcı olur. Evde, saksıda yetiştirdiğiniz bitkilerde ise bunun eksik olması mümkündür. Bu yüzden ara sıra da olsa bitki gübresi, solucan, verim artırıcı gibi ekler yapabilirsiniz. Böylece bitkileriniz doğadakine çok daha yakın bir şekilde büyüyüp gelişim sağlar.
5-) Bitki Dikim Araçları
Son olarak bitkilerinizi ekerken, budarken ya da onları kontrol ederken kullanabileceğiniz bitki dikim araçlarından bahsedelim. Budama makası, tohum yeri açıcı, bahçıvan eldiveni gibi çeşitli bitkicilik ürünleri vardır. Bu ürünler sayesinde bitkilerle ilgilenirken kendinizi koruyabilirsiniz. Örneğin bahçıvan eldiveni sizi bitkilerdeki dikenlerde ve yabancı maddelerden korur. Bahçe seti ve kaktüs dikim seti gibi ürünler sayesinde de tohumlarınızı çok daha kolay ekebilirsiniz ve bitkilerinizi budayabilirsiniz.
Ev Bitkilerinde Böceklerden Korunma Yöntemleri
Evde bitki yetiştirmekten bahsettiğimize göre bitkilerinizin karşılaşabileceği bazı sorunlardan da bahsedebiliriz. Ve tabii ki bu sorunların çözümlerinden!
Bitkilerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, kimi zamanlarda çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar;
- Sineklenme,
- Yaprak biti,
- Küllenme gibi sorunlar olabilir.
Şimdi gelin, bu sorunların temelinde olabilecek problemlerden ve bazı çözümlerden bahsedelim.
- Sineklenme: Bitkilerde sineklenme, en sık görülen sorunlardan biridir. Genellikle toprağı gereksiz ve fazla sulama, toprağa drenaj yapılmaması, saksının giderinin olmaması gibi durumlar bu sorunlara sebep olur. Ayrıca tatlı, meyvemsi çiçeklere de sinekler gelebilir. Bu durumu aşmak için tarçın, acı toz biber, sarımsak gibi besinleri kullanabilirsiniz. Uygulamaları nasıl yapacağınızı daha iyi öğrenmek için Çiçeklerdeki Böcekler İçin Evde Hazırlayabileceğiniz Doğal Çözümler yazımıza göz atabilirsiniz.
- Yaprak Biti: Yaprak biti, bitkilerin tatlı özüne gelen böceklerdir. Bunlar bitkinizi öldürebilir, kurutabilir ve hatta onun gelişimini engelleyebilir. Bu bitler, yaprakların özünü emerek çoğalabilir. Yaprakları susuz kalan bitki fotosentez yapamaz ve gelişimi durur, ölür. Yaprak bitinden kurtulmak için uygulayabileceğiniz doğal çözümler vardır. Bunlar genel olarak Arap Sabunu, Sirke ve Aspirinli su olarak sıralanabilir. Bu uygulamaların nasıl yapıldığını öğrenmek için Yaprak Biti Neden Olur? Çözümleri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.
- Küllenme: Küllenme; bitki yapraklarının yüzeyini kaplayan yapışık, toz görünümüne sahip bir hastalıktır. Bu durum bitkinin yaprak gelişimini ve yavru vermesini engeller. Küllenmenin oluşum sebepleri genelde fazla nemli ortam, düzensiz sulama ve bitkileri sadece üstten sulamadır. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi Yaprak Biti Neden Olur? Çözümleri Nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz.
Hem bitki yetiştirmek hem de bitkilerdeki sorunlardan kurtulmak için kullanabileceğiniz tüm ürünleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz! Farklı ödeme seçenekleri, teslimat imkanları ve geniş ürün yelpazesi ile ÇiçekSepeti‘nin ayrıcalıklarından hemen yararlanın!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: