Teknoloji

VPN Nedir, Ne İşe Yarar? VPN Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnternet artık hayatın oldukça önemli bir parçası ve birçok işi online olarak yapıyoruz. Fakat bazen erişim sorunları yaşanması ve erişim engellenmesi gibi durumlarda farklı yollardan internet erişimi sağlamak gerekiyor. VPN ismini iyi internet kullanıcıları aslında daha önce duymuştur fakat internetle yeni haşır neşir olanlar için bu isim yabancı gelebilir. Erişim kısıtlaması olan sitelere giriş sağlayan VPN, sadece bu işlem için kullanılmamaktadır. Farklı birçok özelliği de bulunmaktadır. Peki, VPN tam olarak nedir, ne işe yarar?

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin baş harflerinden oluşan VPN, temelde kişisel IP adresinizi gizler ve kriptolu bir IP adresi üzerinden internet bağlantısı almanızı sağlar. Bu sayede erişim engeli olan sitelere ulaşabilir, kriptolu bağlantı kurduğunuz için daha güvenli bir veri akışı sağlayabilirsiniz. Ayrıca veri akışınız dışarıdan takip edilemez hale gelir. Yani üçüncü kişilerin veri akışınıza ulaşması mümkün olmadığından daha güvenli bir veri transferi yapabilirsiniz.

VPN Türleri Nelerdir?

vpn ne işe yarar?
Günümüzde en çok kullanılan 3 farklı VPN türü bulunmaktadır.

İlk VPN türü, evinizdeki bilgisayar üzerinden ofisteki sistemlere, hizmetlere veya bilgisayarınıza bağlanmanızı sağlayan türdür. Bu sistem sayesinde uzaktaki bir ağa sanki oradaymışçasına bağlanabilir ve işlem yapabilirsiniz. Kriptolu bir bağlantı kurulduğundan tamamen güvenli olan bu sistemi büyük şirketler ve küçük işletmeler gibi hemen hemen herkes kullanabilir.

İkinci kullanım türü, ülkemizde en çok kullanılan türdür. Bir trafiği toplu şekilde alıp farklı bir konumdan (genelde başka bir ülkeden) internet ortamına çıkış sağlayan sistemdir. Bu VPN türlerinde erişim yasağı veya kısıtlaması olan sitelere giriş oldukça kolaydır. Bunun dışında kamuya açık ağlarda oldukça faydalıdır. Kamuya açık ağlarda sızma çok olduğundan VPN üzerinden bağlanarak cihazınızdan akan veriyi “koklanabilir” uzaklaştırmış olursunuz. Bu sayede daha güvenli ve bir şekilde işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Üçüncü VPN türü ise gaming yani oyuncuların oldukça işine yarayan bir türdür. Online oyun sırasında yanlış yönlendirme (routing) sorunları nedeniyle yükselen sunucu cevap sürelerini (ping) düşüren özelleştirilmiş VPN hizmetleri bulunmaktadır. Bu sistemler sayesinde MMO diye bilinen çok oyunculu online oyunlarda oldukça zaman kazanabilirsiniz. Profesyonel ve amatör oyuncular için özel olan bu sistemler, diğer VPN türlerine göre daha pahalı olabilir.

Nasıl VPN Kullanırım?

VPN nasıl kullanılır?
Mobil bağlantıda ve bilgisayarda VPN kullanımı için bazı konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Kullanım alanına göre VPN kurulumları ve kullanımları değişkenlik göstermektedir. Eğer şirketinizde erişim için VPN kullanacaksanız, sistem yöneticinizle görüşmeniz gerekir. Bilgisayar veya mobil cihazınıza çeşitli güvenlik standartları getirerek kurulum yapacaklardır.

Diğer VPN türlerinde ise bir hizmet satın almanız ve ardından sisteminize bir yazılım kurmanız gerekir. Oyun için kullanacaksanız, oyunun sisteminizdeki yerini bulup yazılıma tanımlamanız ve oyunu bu yazılım üzerinden başlatmanız gerekmektedir. Bazı sistemler bunu otomatik olarak da yapmaktadır. Ücretli veya ücretsiz uygulamalarını kullanırken bazı konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

  • Öncelikle eğer güvenlikle ilgili endişeleriniz varsa VPN servislerinin ücretsiz versiyonlarını düzenli olarak kullanmanız çok da makul değildir. Ücretsiz VPN hizmetlerinin birçoğu kullandığınız internet hızını ciddi oranda düşürür ve veri akışınızdaki alışkanlıklarınızı size karşı kullanır. Gizlilik konusunda da ciddi farklar yaratmayacaklarını söylememiz gerekir. Ücretli programlar daha güvenli ve ciddi bir bağlantı sağlayacaktır.
  • Ücretsiz uygulamalarının çoğunda veri akış süresinde ve hızında bir kısıtlama vardır. Yani belli bir süre boyunca sadece belli işlemleri yapmanıza olanak tanır.
  • Hizmet aldığınız uygulanın kullandığı protokollere dikkat etmeniz gerekir. PPTP, L2TP gibi protokollerden kendi kullanımınıza uygun olanları bularak tercih edebilirsiniz.
  • Genelde abonelik sistemiyle çalışan sistemlerde aldığınız paketlerin veri miktarında bir sınır olup olmadığına dikkat edin. Bir süre sonra sınırlı olarak aldığınız paketler yüzünden işleriniz yarım kalabilir.
  • Sistemin size sunduğu çıkış noktası sayısına ve size uygunluğuna dikkat edin. Özellikle ağına bağlanmak istediğiniz bir ülke varsa abonesi olduğunuz sisteme dahil olup olmadığına önceden göz atın. Son olarak internete bağlanırken Wi-Fi kullanıyorsanız, modem sinyal gücü önemli olacaktır. Bağlantı hizmetleri hız konusunda yavaşlamanıza neden olabilmektedir. Güçlü sinyaller sunan bir modem sayesinde bu hız kaybını minimum seviyede tutabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

tablet
VPN hizmetiyle ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • VPN ile izimi kaybettirebilir miyim?

Birçok ülkeye göre değişen sistemler kullanan uygulama sahipleri, sizi farklı bir ülkeye taşıdıktan sonra o ülkenin internet standartlarının olumlu veya olumsuz etkilerini sunabilmektedir. Kısacası bu teknoloji sizi görünmez yapmaz fakat yapacağınız işi daha güvenli bir şekilde yapmanıza yardımcı olur.

  • VPN ne kadar güvenlidir?

Bu sistemin tamamen güvenli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Fakat kullandığınız sistem veya uygulamanın bilinirliği burada önemli bir konudur. Ücretsiz olarak hizmet veren ve bilinmeyen sistemler verilerinizin kaydınız tutarak işlem yapabilmektedir. Tanınmış ve bilinen bir sistemden destek almanız, güvenlik sorunlarını yok denecek kadar aza indirecektir.

  • VPN ne kadar?

Birçok farklı firma tarafından sunulan bağlantı çözümleri farklı ücretlere sahiptir. Bireysel kullanım için yıllık ücret, aylık abonelik gibi çeşitli paketler arasından seçim yapabilirsiniz. Bazı uygulamalar ise tek seferlik bir giriş ücreti almaktadır. Bu ücretler, sistemin kalitesi, bilinirliği ve güvenliğine göre değişkenlik göstermektedir.

Tüm teknolojik ürünleri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nden sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir