Çiçek Bakımı

Vazodaki Çiçeklerin Solmaması İçin Ne Yapılır?

İşlerinizin çok olduğu bir günde işyerinize sevdiklerinizden gelen mis kokulu çiçekler, sevgilinizin buluşmanıza elinde geldiği kırmızı güller ya da yoldan geçerken kendiniz için alıp salonunuzun en güzel yerine yerleştirdiğiniz papatyalar hiç solmasın istersiniz değil mi? Hiç solmamaları maalesef mümkün olmasa da ömürlerini olabildiğinde uzatabilirsiniz. Bu yazımızda vazodaki çiçeklerin solmaması için kesme çiçek bakımı hakkındaki her şeyi adım adım anlatıyoruz.

Birbirinden güzel çiçeklerden oluşan buketinizin solmaması için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Gönderilen çiçeğin ve gönderen kişinin kıymetini bildiğinizi göstermenin yolu, o çiçeği uzun süre muhafaza edebilmekte saklıdır. Hem “Gönderilen çiçeğin ömrü, gönderen kişinin aşkını simgeler.” derler. Çiçek, hemen solarsa kısa süreli aşk; uzun süre yaşarsa bitmeyen aşk anlamına gelirmiş. Fakat sırf siz bir çiçeğe bakamadınız diye gönderen kişiyi suçlamayın hemen. :) Ne de olsa bunun bir de bakım tarafı var…

Kesme Çiçek Bakımı

Hiç solmasın istediğiniz çiçeklerinizi sonsuza kadar yaşatmanın bir yolu yok maalesef. Ancak buket halinde gelen kesme çiçekleri mümkün olduğu kadar uzun süre yaşatabilmenin birkaç yolu var. Bu önerilerimiz ile çiçekleriniz vazoda daha uzun yaşayacak diyebiliriz.

Adım 1: Çiçeği Rahatlatın

Kesme çiçek bakımı- çiçeği rahatlatma
Buket olarak aldığınız çiçeklerinizi ilk olarak buket içerisinden çıkarmanız gerekir.
  • Çiçeğinizin de rahatlamaya ihtiyacı var. Bu yüzden ip veya lastik ile bağlanmış olan çiçekleri buket içerisinden çıkarın ve her şeyden kurtarın.
  • Daha sonra çiçeğin suya batan kısımlarında bulunan yaprakları bir makas ya da maket bıçağı yardımı ile kesin. Aksi taktirde su içerisinde kalan yapraklar çürüyecek ve kötü kokmaya başlayacaktır.
  • Çiçeğinizin daha rahat su çekebilmesi için çiçeklerin saplarının ucundan 3-4 cm kadar eğimli olacak şekilde kesin. Eğer bahçe makasınız yok ise tüm bu işlerde steril ve keskin bir bıçak kullanın. Kesme işlemini akan şu altında yapmanız daha sağlıklı bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
  • Şayet makas kullanmıyorsanız ve akan su altından bıçak ile kesmek zor olacaksa temiz bir kap içerisindeki taze su ile de aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
  • Eğer çiçeğiniz vazolu geldiyse de vazosundan çıkararak kontrol edip bu işlemleri tek tek yapmalısınız. Gül gibi dikenli bir çiçek aldıysanız dikenlerini de çıkarmayı unutmamalısınız.

Adım 2: Vazo Seçimi ve Su Miktarı

Kesme çiçek bakımı- vazo seçimi
Kesme çiçek buketini açtıktan sonra sıra geldi vazo seçimine.
  • Eğer çiçeğiniz buket halinde geldiyse 1. adımı gerçekleştirdikten sonra temiz bir vazo kullanmalısınız.
  • Vazo tercihiniz cam vazolardan yana olursa daha sağlıklı olacaktır. Çiçeğinizi vazoya koymadan önce vazonuzu temizleyin. Aynı durum vazo ile birlikte gelen çiçekler için de geçerlidir. Sap kesme ve yaprak ayıklama aşaması bittikten sonra güzelce temizlenmiş vazonuzun içerisine vazo boyutuna uygun oranda su koyun.
  • Vazonuzu teleme şekilde su ile doldurmayın. Bu durumda içerisine çiçeklerinizi ilave ettiğinizde vazo içerisindeki su taşabilir ve fazla su çiçeklerin dallarını yumuşatarak rahat su çekebilmelerine engel olur.

Adım 3: Suyu Çiçeğe Uygun Hale Getirin

Kesme çiçek bakımı-suyu hazırlamak
Vazo seçimi de tamamsa sıra geldi önemli bir adıma; suyu hazırlamak.
Görsel: Reader’s Digest
  • Vazo içerisine dolduracağınız suyun oda sıcaklığında olması önemlidir. 20 – 25 derece arasındaki bir sıcaklık vazodaki çiçekleriniz için uygundur.
  • Vazodaki suyu sürekli temiz olmalıdır. Çiçekleriniz için kullanacağınız suyu her gün değiştirmelisiniz. Eğer her gün değiştirmeye fırsat bulamıyor ya da unutuyorsanız en azından 2 de 1 defa su değişimi yapmanız çiçeğinizin yararına olacaktır.
  • Vazodaki suyu değiştirirken  her defasında çiçeğinizi kontrol edin ve çürüyen yapraklarını ayıklayın. Bu işlemi yaparken elinizle koparmayın makas ya da bıçak ile kesin. Her su değişiminde olmada da her iki su değişiminin birinde saplarını tekrardan 2 cm kısaltın.
  • Artık kökleri olmadığı ve toprakla bağı kalmadığı için çiçeğiniz yalnızca suyundan besin alabilecektir. Bu sebeple kesme çiçeklere özel besinler en iyi çözümdür. Bu ürünleri suda eriterek vazonuzun içerisinde bulunan suya ilave edebilirsiniz. Bazı kaynaklar bu işleme benzer olarak aspirin eriterek de besinli su yapılabileceğini belirtiyor. Ancak siz yine de çiçeğinize göre olan vitamin ve koruyucuları tercih edin.

Kesme çiçek buketini vazoda sağlıklı tutmak için çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Vazo içerisindeki suya 1 – 2 çay kaşığı kadar çamaşır suyu dökebilirsiniz. Çiçeklere çamaşır suyu dökmek vazodaki bakterilerin oluşumunu önleyecek ve çiçeklerinizin daha rahat su çekmesini sağlayacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey vazonuzun cinsidir. Seramik veya cam vazolarınız için zararlı olmayan bu yöntemi plastik, metal veya gümüş vazolarda kullanmamalısınız.

Çamaşır suyu dışında vazoda muhafaza edilen çiçeklerinizin ömrünü uzatmak için 1 litre su içerisine 1 çorba kaşığı toz şeker koyup eriterek vazodaki suyuna ilave edebilirsiniz.

Adım 4: Vazoyu Uygun Bir Yerde Konumlandırın

Kesme çiçek bakımı- vazo konumlardıma
Kesme çiçek bakımı için tüm adımlar tamamsa doğru konumu bulma adımına geçebilirsiniz.
  • Güneş kesme çiçeklerin dostu değildir. Çiçeklerinizi ışığı dolaylı olarak alabilecekleri ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacakları yerlerde muhafaza etmeniz gerekir.
  • Klima havasının direk geldiği yerler, kalorifer veya vantilatör önleri çiçekleriniz için uygun değildir. Bu nedenle çiçekleri ısı yayan yerlerden uzak tutmalısınız. Aynı durum pencere önleri için de gereklidir.
  • Çiçeklerin ve evinizin hava almaya ihtiyaçları vardır. Ancak camın önünde bulunan vazolu çiçek bu hava akımından zarar görecektir. Aynı şekilde cereyan yapan yerlerde de kesme çiçek bakmamalısınız.

Kesme Çiçek Bakımı İçin Ekstra Bilinmesi Gerekenler

Bitki bakımı hakkında ekstra tüyolar
Kesme çiçek bakımı için aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Çiçek aranjmanınız oasis içerisinde ise (Oasis, süngerimsi bir malzemedir) çiçek saplarının bu maddenin dibine kadar saplanmış olduğundan emin olun. Ayrıca aranjmana düzenli olarak temiz su ilave edin.
  • Buketinizde kapalı lilyumlar var ise çiçekler hafif açıldıktan sonra içlerindeki polen kesesini kesip çıkarın. Bu lilyumunuzun ömrünü uzatırken aynı zamanda polenden leke bulaşmasını da önleyecektir.
  • Vazodaki çiçekleriniz gül ise saplarını kestikten sonra vazonuzu serin ve karanlık olan bir odada 1 gün bekletin. Eğer uygun koşullara sahip bir odanız yoksa buzdolabında bekleterek kendisine gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kesme çiçek ve diğer tüm çiçek türleri için ihtiyacınız olan her şeyi ÇiçekSepeti’nde bulaabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatlar kaçırmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Cok teskkurler cok yardimci oldunuz bir de basta ask felan dediniz ya kendi kendime ‘tövbe tovbeee’dedim çünkü bana gül ü veren kişi ogretmenimdi.??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir