
Küpe Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması ve Çeşitleri
Günlük hayatımızda çok da karşımıza çıkmayan bir güzellikten bahsedeceğiz şimdi sizlere. Rengi ve duruşu ile alışık olduğumuz çiçeklerden çok daha başka bir çiçek; küpe çiçeği. Sarkık görünümü ile “Küpe Çiçeği” adının verilmesini sağlamış Fuchsia nasıl bir çiçektir ve nasıl yetiştirilir? Hepsini sizler için araştırdık.
2022 yılında güncellenmiştir.
Bilimsel adı Fuchsia olan küpe çiçeği, sarkık görünümü ve küpeyi andırması nedeni ile Türk Dil Kurumu tarafından “Küpe Çiçeği” ya da “Küpeli” olarak isimlendirilmiş bir türdür. Tropik Orta ve Güney Amerika’nın dağlarından gelen bu bitkinin Afrika’da da doğal olarak yetişebilen 100’e yakın türü bulunmaktadır. Bazı kaynaklar da küpe çiçeğinin anayurdu Meksika olarak geçmektedir.

Özellikle balkonlarda çok dekoratif duran küpe çiçeğinin bazı türleri 15 metreye kadar uzamaktadır. Ülkemizde doğal olarak yetişmemelerinin en büyük sebebi ise yaz sıcaklığının fazla olmasıdır. Yaz sıcaklığının yüksek olduğu bir bölgede bu çiçeğe bakma düşüncesindeyseniz, mümkün olduğunca rüzgar alabileceği bir konuma yerleştirip yapraklarına ara sıra su fısfıslamanız tavsiye edilmektedir. Hatta bazı kaynaklar her gün su fısfıslamanın bitkinin böceklerden uzak kalmasına yardımcı olduğunu belirtmektedir.
Küpe Çiçeği Özellikleri

- Çok yıllık bir tür olan küpe çiçeği, dış mekanda yetiştirilebilen bir süs bitkisidir.
- Bitkinin dallarından çiçekleri aşağı doğru sarkar. Çiçekleri kırmızı, mor, beyaz ve pembe renklerdedir. Hemen hemen her türünde çiçekler 2 renkli olarak görülmektedir.
- Gerçek çiçek olduğuna inanmanın oldukça güç olduğu Küpe Çiçeğinin her yıl çiçek vermesi için düzenli bakımının yapılması gerekir.
- Bu bakım içerisinde en önemli faktör doğru sulama, güneşlenme, gübreleme ve ilaçlamadır. Ocak ayında dikilmesi önerilir. Hangi ay hangi çiçeklerin dikilmesi gerektiğini buradan öğrenebilirsiniz.
Küpe Çiçeği Bakımı

Genel Bilgiler
- Kış aylarında bitkilerin yaşları büyüdükçe soğuğa dayanabilme kabiliyetleri artar ancak genç bitkiler için en az 10 derece kadar kış sıcaklığı gerekir. Kış aylarında çiçeğinizi evin içine almanız onun gelişimi için faydalı olacaktır. Ancak hangi koşulda olursa olsun 5 derecenin altında bitkinizi bırakmamanız gereklidir.
- Küpe çiçeğinin, çiçekleri kolay kolay dökülmemektedir. Yarı gölge yerleri seven küpe çiçeği, direkt olarak güneş ışığına maruz kalırlarsa çiçeklerini dökmeye başlar. Bunun sebebi toprağında oluşacak olan ısı artışıdır. Bu durum doğrudan bitkinin köküne zarar verecektir.
- Tohum ve çelik ile üretimi yapılır ancak tohumla küpe çiçeği üretimi çok önerilmez. Çünkü oldukça zorlu bir süreçtir ve başarıya ulaşmama ihtimali de yüksektir.
- Saksı değişimi yılda bir defa yaz sıcakları başlamadan, ilkbaharın başında yapılmaktadır. Sarkan bir formda olduğu için ona uygun saksılar tercih edilmelidir. Özellikle asılabilen saksıları seçerseniz çiçeğinizi sergilerken sorun yaşamazsınız. Seçtiğiniz saksıların mutlaka drenaj deliği olması gerekmektedir. Aksi halde fazla olan su bitkinize zarar verir. Duvarda asılı saksılarda sulama sonrası duvara sızma olmaması için gerekli önlemi almayı da ihmal etmemelisiniz.
Toprak ve Sulama
- Küpe çiçeğinin toprak isteği gevşek topraktır. Yani iyi drenaj sağlanan, geçirgen topraklardan hoşlanır. Toprağı fazla sıcak olmamalıdır. Sıcak toprak bu köklere zarar verebilir ve çiçeklerini dökmesine neden olur. Aslında bitki her toprakta yetişebilmeye meyillidir fakat sağlıklı ve bol çiçekli olmasını istiyorsanız onun toprağını taze tutmalısınız.
- Saksı değişimi esnasında topak değişimi de yapılması bu noktada olumlu bir davranıştır. Bitkinin toprak yapısı yeteri kadar gübreli değil ise mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında sulama suyuna besin karıştırabilirsiniz. Ayda 1 defa besin takviyeli su vermeniz yeterlidir. Kullanacağınız nesin takviyesini çiçekçilere sormadan almamanızı öneririz çünkü her ürün her çiçeğe hitap etmeyebilir.
- Gübre dökme işlemi, ilkbahar ortasından yaz sonuna kadar haftada 1 yapılmalıdır. Yani nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında ayda 4’er defa defa bitkinizi beslemeniz gerekir. Kompost ile toprağınıza besin takviyesinde bulunabilirsiniz.
- Sulama kararında olmaz ve fazla olur ise çiçeğin tomurcukları dökülmeye başlar. Yaz aylarında sulama miktarınızı artırıp kış aylarında azaltmalısınız. Kış sulaması için toprağı kontrol edip bitki ihtiyaç duyduğunda su vermeniz gerekir. Bu bazen 1 ya da 1,5 ayda bir sulama yapılmasını bile gerektirebilir. Zaten küpe çiçeği çok fazla su isteyen bir bitki de değildir. Bu sebeple sulama konusunda çok zorlanmayacağınızı düşünüyoruz.
- Küpe çiçeği bakımı için budama da önemlidir. Budama kış aylarında yapılmalıdır.
- Küpe çiçeğinin en mutlu olacağı ortamlardan biri de kapalı balkonlardır. Yani cam ile kapatılmış bir balkonunuz varsa ve balkonunuzu renklendirmek istiyorsanız, duvarlara asacağınız rengarenk saksılar içerisinde küpe çiçeğinizi sergileyebilirsiniz. Eğer çiçeğiniz sarkık bir formda yetişmesin istiyorsanız her bir dalı ince çubuklara bağlayabilirsiniz.
Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Görsel: OneHdWallpaper
- Küpe çiçeği üretmek için az önce tohum yolu ile çoğaltmayı önermediğimizi ve çelikle üretimin daha sık yapıldığını belirtmiştik. Çiçeğin yan dallarından birini steril bir bıçak ile keserek bu işleme başlayabilirsiniz. Ancak burada en önemli nokta o dalın hala yaşıyor olmasıdır. Taze ve sağlıklı bir dalı kesmeniz gerek yoksa yine bir işe yaramayacak, yeni bitkiniz yeşermeyecektir.
- Kestiğiniz canlı dalı doğrudan toprağın içerisine dikebilirsiniz. Yeni çiçeğinizi yarı gölge bir alanda bekletmeniz gerekmektedir. Kapalı olmayan, yarı gölgelik açık alanlar uygun olacaktır.
- Sonrasında ise diktiğiniz dalı 2 – 3 hafta kadar unutun. Küpe çiçeğinin tutması zor bir çiçek olduğunu daha önce söylemiştik. O yüzden elimizi sürmüyoruz ve kendi kendine ortamına alışmasını bekliyoruz. Yaklaşık 3 haftanın sonunda bitkinizin tuttuğundan emin olduktan sonra biraz daha güneş görebileceği bir yere taşımalısınız.
Küpe Çiçeği Budama Nasıl Yapılır?

Görsel kaynak: Pinterest
Budamayı ilkbahar ve kış aylarıda yapabilirsiniz ve düşünülenin aksine kuru dalları değil, taze dalları da kırpabilirsiniz. Hemen detayla açıklayalım:
- Bahar budamasında taze dallar 3 ve üzeri boğumlu olmaya başladığı anda kırpmaya hazır hale gelmiş demektir. Eğer tepelerden çıkan fazla boğumları keserseniz, çiçek sayısındaki artışı gözlemleyebilirsiniz.
- Kış budaması ise kış başlarken ve biterken yapılmalıdır. Budama sırasında dalların uçlarını budamak gerekir. Kış biterken yanı şubat ayı sonunda ise sert bir budama yapılır. Bitkinin hemen hemen tamamını budamış olduğunuzu düşünebilirsiniz çünkü ana dallar üzerindeki tomurcuklar bırakılarak dalların büyük bir kısmı budanır. Ancak bu yeni bitkilerde dallanmayı teşvik ederken çiçeklenmeyi de artırır.
Küpe Çiçeği Hastalıkları Nelerdir?
- Küpe çiçeğinin hastalıkları genellikle böceklerdir. Örümcekler, bitler, küçük beyaz sinekler, kelebekler ve tırtıllar ile başı belada olan küpe çiçeği, çok temiz olamayan ve kuru ortamlarda bu zararlılarla rahat mücadele edemez. Şayet bitkiniz sert rüzgar almayan bir yerde duruyorsa bu zararlılar üzerine kolayca yapışacak ve bitkinizi yavaş yavaş öldürecektir. Bu sebeple bitkinizi ilaçlamanız ve temizliğe özen göstermeniz oldukça önemlidir. Yaprakların altından beslenen bu zararlılar özellikle kuru ortamlarda hızlıca çoğalabilir.
- Bitkiyi baktığınız alanı ve bitkinin yapraklarını her gün temizlemeniz, aynı zamanda ayda 1 veya iki defa bitkinizi ilaçlamanız bu zararlılarla mücadelede kazanan taraf olmanıza yardımcı olacaktır.
Tüm çiçek türleri ve çiçek bakımı için gerekli ürünleri uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
Teşekürler
Merhaba, hangi ilacı kullanmamız gerekiyor bu bitki için?
Dilek ben crysamed kullanıyorum
Merhaba. Fidesini nasıl ekebiliriz?
Dünyanın en harika çiçeğidir. İyi bir bakımla sürekli açarak sizi çok mutlu eder. Aşırı güneş ve aşırı rüzgar sevmez. sabah güneşini çok sever. Batıya bakan balkonlar aşırı sıcak olacağı için tavsiye etmem. En uygunu hafif rüzgar ve yeterli miktarda güneş. Rüzgarsız ve çok sıcak olan yere koyarsanız beyaz bir böcek yapışır ve anında dallarını kurutur. Arkasından da bitkiniz kurur. Toprak saksı en ideali .. kışa girerken dallarının ucundan kopararak saksıya ekin ve ara ara sulayın. Baharda kök saldığını göreceksiniz. Şunu da unutmayın dalından kopararak kendinizin yetiştirdiği çiçek çok daha dayanıklı oluyor..
Teşekkürler, gerçekten doğru olan şeyleri yazmışsınız. Çok teşekkürler, çok dopru söylediğiniz…???
Tüm pro. botanik sitelerinde çiçeğin baharda ekilmesi gerektiği, çok hassas olduğu, kesinlikle rüzgar almaması, 5 derece altına düşmemesi gerektiği yazıyor. Sizin blogta ise bildiğim başka bir çiçeğin bakımı anlatılmış
Bu çiçeği nerden satın alabilirim?
Bilgiler harika çok teşekkür ederim yaprak döküyor sürekli ama benim çiçeğim salonda duruyor balkonda koyacak bir yerim yok malesef . Salonda dediğiniz gibi güneşin direk gelmeyen yere koydum su fiskirtiyorum günlük evim çok sıcak oluyor yine de yaprak döküyor ve uçlarında minik kurumalar oluyor ne tavsiye edersiniz
Benimde ayni sorunu var. Ama balkonda duruyo. Antalyada oturuyoruz
küpe çiçegi sıcagı sevmez serin havayı çok sever.sıcak rüzgar esen yere koymayın ve gün boyu güneşin bagrında kalacak yerede koymayın.budarken acımayın budayınca coşuyo ve dalı başınca çiçek açıyo.Yazın Suyu çok sever ilaçlamasını vitaminini aksatmayın
Bu çiçeğe hangi vitamin verilmeli acaba
Küpe çiçeğinin yapraklarında kurumalar oluyor nasıl canlandirabilirim