Çiçek Bakımı

Sardunya Bakımı Nasıl Olmalı? Sardunya Bakım Rehberi

Çiçek bakımı oldukça meşakkatli bir iş gibi görünse de aslında bazı noktaları dikkat ettiğinizde oldukça basittir. Bu yazımızda “Rengarenk çiçekleri ile bahçelerin ve balkonların gözdelerinden Sardunya nasıl yetiştirilir?” sorusunun cevabını veriyoruz. Ayrıca sardunya yetiştirmenin püf noktaları dışında sardunya hakkında merak edilen her şeyi de anlatacağız.

2022 yılında güncellenmiştir.

Sardunya nasıl bir bitkidir?
Balkonların güzel kızı sardunyalar, özellikle yaz aylarında kendilerine özgü kokuları ve kolay bakımlı olmaları ile sıklıkla tercih edilir.

Sardunya, turnagagasıgiller familyasından gelen ve anavatanı Güney Afrika olan bitkidir. Kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renkli çiçekler açar ve kışa azda olsa dayanıklıdır. Fakat genelde sıcak havalardan hoşlanır ve bu sebeple ülkemizde Akdeniz bölgesinde çok yetiştirilir.

Sardunya Çiçeği Özellikleri

Sardunya çiçeği özellikleri
Güzeller güzeli sardunya çiçeği hakkında genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
  • Anavatanı olan Güney Afrika olan bu güzel çiçeğin; 230 civarında yetiştirilebilen türü, 400 civarı ise doğal türü bulunmaktadır. Bitkinin kimisi mutasyona uğrayarak meydana gelen kimi de melezleme yolu ile ortaya çıkan bir çok kültürü vardır.
  • Çok yıllık bir çiçektir. Otsu veya yarı odunsu formda yetişen bir çeşit çalıdır.
  • Renkli çiçekleri, yalınkat veya katmerli şekilde ortaya çıkar.
  • Sardunya balkon veya bahçe çiçeğidir. Salon çiçeği olarak evde yetiştirmede pek tercih edilmez. Çünkü açık havada olmak ve büyümek ister.

Sardunya Çiçeği Bakımı

Sardunya çiçeği bakımı
Bahçenizde veya balkonunuzda sardunya yetiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekir.

Genel Bilgiler

  • Sardunya çiçeği soğuk havadan çok hoşlanmaz. Kışın 7 derecenin altında yaşayamaz. Sevdiği ideal sıcaklık ise 15 derece civarındadır. Fazla sıcak veya soğuk ile karşılaştığında çiçekleri ile yaprakları kötü etkilenmektedir.
  • Sardunya doğrudan güneş görmese de olur. Fakat bolca ışık sever. Özellikle çiçeklenme döneminde hafif gölgeli bölgeler hoşuna gidecektir. Bahçelerin aydınlık ve rüzgarsız bir bölmesi yetişmesi için oldukça uygundur.
  • Bitki için nem oldukça önemlidir. Nemin düşük olduğu yerlerde çok fazla büyümez. Bu yüzden gelişimi için nemlendirilmesi gerekmektedir.
  • Hava akımından kolayca etkilenmektedir. Bu nedenle kapı eşiklerinde ve pencere kenarlarında bulundurulmaması gerekmektedir.

Sulama, Saksı Değişimi ve Diğer Konular

Sardunya saksı değişimi ve sulama
Bitkinizin gelişimi için sulama ve saksı değişimi gibi konular oldukça önemlidir.
  • Tüm bitkilerde olduğu gibi sulama, sardunya içinde oldukça önemlidir. Sulama esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki, suyun toprağın her yerine eşit olarak dağılması için özen göstermektir. Bitkiyi suladıktan sonra saksı altı tabağındaki fazla suyun bitki geri çekmeden boşaltılması gerekir. Yani hep aynı ölçüde ve düzenli olarak yani aynı günde sulama yapılması oldukça önemlidir.
  • Bitkiye ihtiyacından fazla veya az su vermek gelişiminin durmasına neden olur. Bu nedenle kış aylarında haftada 1, yaz aylarında haftada 2 defa su verilmesi yeterlidir. Eğer yaz aylarında toprak fazla kuruyorsa sulama 3 güne çıkarılabilir. Ancak bazı kaynaklarda sardunyanın bu kadar suyu sevmeyeceğini toprağının çok fazla nemli kalmaması gerektiği söylenmektedir. Bu nedenle en doğru sonuç için bitkinizin gelişimini gözlemleyerek sulamanızı ölçeklendirebilirsiniz.
  • Sardunya bitkisi sabah saatlerinde sulanırsa toprağın suyu çekebilmesi için gerekli vakti olacaktır. Bu sayede böceklerden ve akşam serinliğinde oluşabilecek küflenmelerden bitkinizi koruyabilirsiniz.
  • Bitkinin kökleri hassastır. Soğuk sevmeyen sardunyaya bilhassa kış aylarında doğrudan çeşme suyu vermemelisiniz. En doğru yöntem oda sıcaklığındaki su ile sulama yapmaktır.
  • Sardunyaya ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda 2 defa yani 6 ay arayla gübre verilebilir.
  • Sardunya bitkisinin saksı değiştirme konusu da oldukça önemlidir. Bitki, havalar daha tam ısınmadan, mart nisan aylarında saksı değişimi için uygundur.

Sardunya saksı değişimi için en fazla 1 boy büyük saksı tercih edilmelidir. Saksının fazla büyük olması bitkinin köklerine zarar verir.

  • Saksı değiştirirken bitkinin köklerine zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Yeni saksıya aynı formda taze toprak eklenmeli ve bitkinin kökleri dışarıda kalmadan yerleştirilmelidir. İçerisine toprak tepeleme doldurulmamalı, sulama payı bırakılmalıdır. Saksı değiştirmenin püf noktalarını ilgili yazımızdan öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Bitkinin gelişiminin daha düzenli olması için budanması da gerekmektedir. Budama için ideal zaman dilimi şubat ve mart ayıdır. Budamanın es geçilmesi sürgün vermeyi azaltır ve çiçeklenmeyi engeller.

Sardunya Nasıl Çoğaltılır ve Nasıl Budanır?

Sardunya nasıl çoğaltılır?
Bitkiniz çoğaltmak istiyorsanız, aşağıda anlatacağımız konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Sardunya bitkisini çoğaltmak oldukça kolaydır. Bitkinin köklerinden çıkan yeni sürgünler toprağın üzerine doğru çıkar ve yeni bitkiler meydana getirir. Bu yeni bitkiyi kökten ayırarak ve yeni saksılara dikerek sardunyanızı çoğaltabilirsiniz.
  • Bunun dışında 2 yöntemle daha sardunya çoğaltabilirsiniz. Birincisi tohumla çoğaltmadır. Sardunyalar kolayca tohumdan çoğalır. Diğer yöntem ise bitkinin uzayan dallarının keserek saksıya direkt olarak ekilmesidir. Bu işlemi yapmak için kış sonu, ilkbahar başı uygundur.

Bitki çoğaltmak için tüm bilgileri, “Tohumdan bitki çoğaltma” ve  “Çiçek çoğaltma yöntemleri” yazılarımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.

  • Budama konusuna gelirsek sardunya çiçeğinin budanması için en uygun zamanlar şubat ve mart aylarıdır. Sardunya budaması fazla uzun olan dalların kısaltılması ile yapılmaktadır. Solmuş çiçeklerin ve kuruyan dalların temizlenmesinin düzenli olarak yapılması bitkinin güç kaybetmemesi için önemlidir.
  • Özellikle havanın soğuk olduğu bölgelerde yapılan kış budamasının ardından bitkiler eğer saksıdaysa eve alınmalıdır. Bahçede ise üzerine naylon örtülerek sera etkisi yaratılmalıdır.

Sardunya Nasıl Çiçek Açtırılır?

Çiçek açtırma yöntemleri
Güzel bitkinizin çiçek açmaması bazı sorunlar olduğuna işarettir.
  • Eğer sardunya çiçek açmıyorsa bakımı ile ilgili rayında gitmeyen bir takım şeyler vardır diyebiliriz. Yanlış toprakta yetişen, budaması yapılmayan ve yeterince güneş görmeyen bitkiler çiçek açmakta güçlük yaşamaktadır. Eğer çiçekleriniz balkonda ise onları daha fazla güneş alacakları bir bölgeye yerleştirip budamalarını da yaparsanız çiçeklenme başlayacaktır.
  • Sardunyalarınızın çiçek açmasını istiyorsanız, öncelikle onun tüm beklentilerini yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. Güneşlenme meselesine bir çözüm bulduktan sonra sulama düzeninize göz gezdirmelisiniz. Sulama suyunuz fazla kireçli ise ya da dinlendirilmemiş su kullanıyorsanız bu durum çiçeklerin azalmasına sebep olmuş olabilir.
  • Çürüyen, solan ve sararan yaprakların bitki üzerinden temizlenmemesi çiçek açmanın önünde engeldir. Ayrıca fazla büyük saksılarda yer alan sardunyalar da çiçek açacak kadar enerji toplayamaz. Bu durumda daha küçük saksılara geçmeniz faydalı olacaktır.
  • Bitkinin toprağının kaliteli olması ve zaman zaman havalandırılması da çiçek açma oranını hayli etkiler. Bunun yanı sıra çiçek bakım ürünleri arasında yer alan sardunyaya özel vitaminlerden ayda 1 defa bitkinize uygulayarak çiçeklenmeye teşvik edebilirsiniz.

Sardunyanın Faydaları

Bitkinin faydaları nelerdir?
Oldukça güzel bir bitki olan sardunya aynı zamanda oldukça faydalıdır.

Sardunya kullanılmadan sadece durduğu yerden bile fayda sağlayan bir çiçektir. Algıladığı bazı maddelerin mikropları kovma hatta yok etme özelliği olduğu bilinmektedir. Sardunyanın kullanıldığında sağladığı faydalar ise şöyledir:

  • İdrar söktürücüdür, ödemin atılmasına ve bağırsak rahatsızlıklarına faydalıdır. Karaciğeri ve böbrekleri temizler. Yara iyileşme süresini kısaltır.
  • Ağrı kesici etkisi vardır. Kan şekerini dengeler ve kalp çarpıntısı durumlarında sakinlik verir.
  • Boğaz tahrişini ve kanamaları durdurur.  Boğaz, kulak ve diş ağrılarına karşı kullanılmaktadır.
  • Sardunya antiseptiktir. Bu sebeple enfeksiyonlara karşı olumlu etki sağlar.
  • Cilde faydalıdır. Morluklara, şişliklere karşı oldukça etkilidir.

Peki, sardunya nasıl kullanılır?

  • Sardunya yaprakları ezilerek, yağı çıkarılarak ve su içerisinde haşlanarak kullanılabilir.
  • Yapraklarını ezerek direk yaralara, şişliklere ve ağrıyan bölgelere uygulayabilirsiniz. (Direkt dişe veya kulak arkasına koyarak, diş ve kulak ağrılarınız için fayda sağlayabilirsiniz.)
  • Bir bardak suda haşladığınız sardunyayı bulunduğunuz odada bekleterek veya kalorifer peteği üzerine asılı kaplarda bulundurarak hem hoş bir koku elde edebilir hem de stresten ortamı arındırabilirsiniz.
  • Aynı şekilde güzelce temizlenmiş ve kaynatılmış sardunyanın suyu ile gargara yaparak boğaz tedavisinde kullanabilirsiniz.
  • Yağı elde edilen sardunyayı cildinize nemlendirici olarak uygulayabilirsiniz. Farklı bir yöntem olarak ise yaprağını ve çiçeklerini ezdiğiniz sardunyayı doğal zeytinyağında bekleterek elde ettiğiniz yağı kullanabilirsiniz.

Tüm çiçeklerinizin bakımı için ihtiyacınız olan ürünleri uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. Sardunyalarımın yaprakları yeşil değil ☹️kahverengiye dönüştü be bazı yaprakların ters yüzeyinde siyah siyah nokta şeklinde lekelenmeler var neden oldu acaba….

  2. Soğukta kalırsa yaprakların rengi değişir, kahverengi olabilir ve lekeler oluşabilir. Güneşe çıkartın, 1-2 hafta içinde düzelir Allah’ın izniyle..

  3. Merhaba. Sakız sardunyalarımın yeni çıkan yaprakları çok açık bir sarı renkte olmaya başladı
    Balkonda bakıyorum ve çok sıcak bir bölgede yaşadığım için neredeyse her gün az az su veriyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  4. Sardunyalarim üzüm ipligi gibi ip atmaya basladi ve iplerin uzerinde cicek tomurcugu gibi seyler var.bu ne anlama geliyor

  5. Merhaba balkonum çok esiyor ve hava soğumaya başladı mutfağıma alsam kışında mutfakta dursa olur mu çiçeğimin ölmesini istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim

  6. sardunyalarım çok iştahlılar ama çiçek açmıyorlar.cam balkonda olması neden olabilirmi.yoksa bir dinlenme ayımı var.ne yapabilirim.

    1. Benimkide kapali balkonda acmiyorlar kirma caminiz varsa komple açın etkisini gorekceksiniz

  7. Caanım sardunyalarım hic cicek acmıyor, balkonum güneş alıyor,komşularımın balkonlarında sardunyalar harika acmışlar benimkilerde hic yok,yemyeşiller,yapraklar cok canlı ve gür Ama çicek yok..cok üzülüyorum lütfen bi akıl verin bana…

    1. Sardunyalarım kapalı balkonda güneşte alıyor ama hiç çiçek açmıyor.Nedeni ne olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim

  8. Bir sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim:) sardunya bitkisini yatak odasında yetiştirmek karbondioksit-Oksijen vb. Bakımından zararlı mı? Yani yetiştirilmemeli mi? Şimdiden teşekkür ederim 🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir