Çiçek Bakımı

Pachira (Para Ağacı) Bakımı

Yaşam alanlarında tercih edilen iç mekan bitkileri arasında bir hayli popüler olan Pachira veya diğer ismiyle “Para Ağacı”, dekoratif ve estetik görüntüsüyle oldukça güzel bir bitkidir. Eğer siz de yaşam alanlarınıza farklılık katmak için Pachira yetiştirmeye karar verdiyseniz doğru yerdesiniz. Bu yazımızda “Para ağacı nasıl yetiştirilir, bakımında nelere dikkat edilmelidir ve nasıl budanır?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Ana vatanı Çin olan ve halk arasında para ağacı olarak da bilinen pachira, Feng Shui felsefesinde uğurlu bir ağaç görülmektedir. Doğal ortamında beş parçaya bölünmüş oval, yeşil meyveler veren bu ağaç, meyvenin içindeki tohumların patlayana kadar şişmesi ve sonrasında patlamasıyla bereketi temsil etmektedir. Uygun ortam ve koşullarda 18 metreye kadar uzayan türleri olan bitkinin iç mekanlarda kullanılan türleri, süs bitkileri ortalamaları kadar büyümektedir. Bitki ayrıca refah çiçeği, Malabar kestanesi ve Saba cevizi isimleriyle de bilinmektedir.

Pachira Bakımı Hakkında Genel Bilgiler

pachira bakımı
İç mekanlarda rahatça yetiştirebilen pachira, ev ve ofislerde sıkça tercih edilmektedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Asya ve Amerika kültüründe önemli bir yeri olan pachira, bolluk ve bereketi temsil ettiği için hediye olarak verilen bitkiler arasında yer alır. Bakım zorluğu orta seviyededir. Ofis ortamlarında zorluk çıkarmaz.

  • Yaprakları parlak bir görünüme sahip olan pachira, Bonsai için uygun bir bitkidir. İsterseniz Bonsai yetiştiriciliğinde pachira bitkisini tercih edebilirsiniz.
  • Susuzluğa diğer bitkilere göre daha dayanıklıdır. Tam güneşli veya kısmı güneş alan yerlerde sağlıklı bir şekilde gelişir. İdeal ortam sıcaklığı ise 16-18 derece arasında olursa daha iyi hisseder.
  • Çok soğuk havaları sevmez ve korunması gerekir. Hava sıcaklığı 0 derece altına düşmeden yeri değiştirilmelidir. Soğuğa maruz kaldığında olumsuz etkilenecektir.
  • Rüzgar alan yerlerde konumlandırılmamalıdır. Bu nedenle kapı önü ve pencere önü gibi yerlerden uzak konumlandırılması daha sağlıklı olur.

Toprak ve Saksı Seçimi

pachira toprak ve saksı seçimi
Pachira bitkisinin gelişimi için toprak ve saksı seçimi oldukça önemlidir.
Görsel kaynak: ecortips.com
  • Para ağacı, nemli topraklarda gelişimini daha iyi sürdürür. Fakat bu sürekli ıslak bir toprakta kalması gerektiği anlamına gelmez. İyi bir drenaja sahip saksı seçmeli ve toprak nemi kontrol edilmelidir.
  • Saksı seçimi pachira için oldukça önemlidir. Çok derin saksılar, pachira için uygun değildir. Orta büyüklükte ve sığ derinlikte bir saksıda bitki köklerine su daha rahat ulaşacaktır.
  • Toprak değişimi her iki yılda bir yapılabilir. Bitkinin büyüme hızına göre 1-2 yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. Pachira, saksıda köklerinin sıkışmasını seven bir türdür. Bu nedenle çok büyük saksılar sevmez. Bitkiyi çok büyük bir saksıya aldığınızda gelişimi yavaşlar ve bazen köklerinde çürüme görülebilir.
  • Kum oranı yüksek, herhangi bir gübre içermeyen, süzek, geçirgen toprak içerisine ¼ oranında ponza taşı eklenmiş toprak pachira için ideal gelişim alanı sunar. Eğer yaşadığınız yerde nem seviyesi yüksekse taş seviyesini bir miktar daha artırabilirsiniz.
  • Gübre olarak ise sıvı gübre ile beslenmesi daha uygundur. Toprağa gübre karıştırmak yerine salon bitkileri için uygun olan sıvı gübreleri tercih edebilirsiniz.

Sulama ve Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

pachira sulama
Pachira, sulama konusunda çok hassas olmasa da bir düzen ister.
Görsel kaynak: Pinterest
  • Neme bağlı olarak haftada 1-2 kez sulanması gerekir. Saksının su tahliye deliklerinden su sızmaya bağlayana kadar üst kısımdan su verebilirsiniz.
  • Yaz sıcaklarında yapraklarıyla birlikte bitkiye arada duş aldırmanız faydalı olacaktır. Kış aylarında ise sulama yapmadan önce toprak nemini kontrol edin. Eğer toprak çok nemli ise sulamayın.
  • Birçok bitki türü gibi para ağacı da sürekli yerinin değiştirilmesinden hoşlanmaz. Sürekli yer değişimi yapmanız durumunda bitkinin gelişiminde sorunlar ortaya çıkacaktır. Özellikle yer değiştirdikten sonra yaprakların döküldüğünü görebilirsiniz.
  • Gün ışığından dolaylı yani filtrelenmiş şekilde faydalanması en idealidir. Arada saksının yönünü değiştirerek bitkinin her tarafının gün ışığı almasını sağlamanız, daha iyi gelişmesine yardımcı olacaktır.

Çoğaltma ve Budama

para ağacı budama
Para ağacını çoğaltmak ve budamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Görsel kaynak: laplanta.online

Para ağacını çoğaltmak istiyorsanız, öncelikle dallarını inceleyin ve en sağlıklı görünen dalı belirleyin. Belirleme işlemi sonrasında steril bir bıçak yardımıyla tepesinden 15-20 cm uzaktan kesin. Kestiğiniz dalın en az 2-3 yaprağı olmasına dikkat edin. Elde ettiğiniz bu dalı doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Bu işlem için en uygun zaman ise bahar ortası ve yaz başıdır.

Her bitki gibi pachira bitkisinin de yenilenme ve tazelenmeye ihtiyacı vardır. Bahar dönemi geldiğinde gelişmiş para ağacının budanması gelişimi için katkı sağlayacaktır. Güçsüz düşen, kuruyan veya sararan yaprakları ayıkladıktan sonra steril bir bahçe makası ile uzamış dallara şekil verebilirsiniz. Fakat budama işlemi sonrası dalın kesilen yerlerinin hava almamasını sağlamanız önemlidir. Bunun için herhangi bir macunla çiçeğin dalının budanan kısımlarını hafifçe kapatabilirsiniz. Budama işlemi için en uygun zaman bahar ayları olsa da eğer yaşadığınız yer 0 derecenin altına düşmüyorsa dilediğiniz herhangi bir ayda budama yapabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

para ağacı örme
Para ağacı hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Görsel kaynak: kaktus-sukulent.net
  • Pachira para ağacı nasıl örülür?

Para ağacı genelde ince gövdeli haldeyken gövdesi birbirine geçirilerek örülür. Bu işlemin yapılabilmesi için para ağacının dallarının henüz sertleşmemiş ve genç olması gerekir. Dallar uzadıkça örme işlemine devam ederek dekoratif bir görüntü elde edebilirsiniz.

  • Para ağacı hastalıkları nelerdir?

Pachira bitkisinde en sık görünen sorun, yaprak dökülmesidir. Bunun temel nedeni bitkinin sık yer değiştirmesi veya hava akımı alan bir yerde olmasıdır. Bitkiyi doğru konumlandırdıktan sonra yerini değiştirmemenizi tavsiye ederiz.

Yaprak lekeleri, bir diğer sık görünen sorundur. Bu sorun genelde mantar hastalığı olan leaf spotu nedeniyle oldur. Çok fazla nem sağlanması nedeniyle ortaya çıkan bu sorunu çözmek için toprağın tamamen kurumasın izin verilmeli ve sonrasında sulama yapılmalıdır. Eğer hastalık devam ederse mantar ilacı ile tedavi edebilirsiniz.

  • Para ağacı toksik midir?

Bazı yerlerde ortaya çıkan yanlış bilgiler nedeniyle para ağacının toksik olduğunu duymuş olabilirsiniz. Fakat para ağacı toksik değildir. Bu nedenle patili dostlarınızla birlikte para ağacı yetiştirmenizde herhangi bir sorun yoktur.

Tüm bitki türlerini ve bakımları için gerekli ürünleri ÇiçekSepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir