Kendin Yap (DIY)Teknolojik Ürünler

Adım Adım Anlatım: Şeffaf Telefon Kılıfı Nasıl Beyazlatılır?

Akıllı telefonlar artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Fakat bu telefonlar hala oldukça hassas cihazlar ve onları korumak adına telefon kılıfları kullanmanız gerekiyor. Birbirinden şık, farklı ve özgün telefon kılıfları, telefonlarınızı birer aksesuara dönüştürürken aynı zamanda zarar görmemesi içinde korur. Bu kılıflar içerisinde en çok tercih edileni ise şeffaf telefon kılıfıdır. Zamanla sararma yapan kılıfınızı ilk günkü gibi şeffaf hale getirmek ister misiniz? O zaman şeffaf telefon kılıfı temizleme yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Hayatın her alanında kullandığımız akıllı telefonlar, gün boyunca elimizde durur. Birçok yere koyar ve birçok alana girmesini sağlarız. Bu nedenle de kılıf ve telefon kirlenmeye oldukça müsait hale gelir. Sık sık temizlenmeyen kılıf ve telefonda bakteriler cirit atacağı için sağlık açısından bu durum pek iyi değildir. Üstelik şeffaf telefon kılıfı kullanıyorsanız, zamanla sararma görebilirsiniz. Peki, şeffaf telefon kılıfı neden sararır ve nasıl temizlenir? Gelin birlikte bakalım.

Şeffaf Telefon Kılıfı Neden Sararır?

Şeffaf telefon kılıfı neden sararır?
Sararan telefon kılıflarının nedenlerini aşağıda bulabilirsiniz.
  • Şeffaf kılıfların sararmasında en önemli etken sigara dumanıdır. Sigara içmeseniz dahi, içilen bir ortamda bulunmanız kılıfın sararmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle sigara içilen yerlerde telefonunuzu mümkün olduğunca az bulundurmaya özen göstermelisiniz.
  • Güneşin zararlı ışınları cildimize olduğu gibi telefon kılıflarına da zararlıdır. Zamanla sararmanın ön büyük nedenlerinden biri olan güneş ışınlarından cihazı olabildiğince uzak tutmak, sararmayı geciktirecektir.
  • Vücudumuzun yaydığı ter ve doğal yağlar da sararmaya neden olur. Asit ve yağ telefon kılıfıyla buluştuğunda zamanla sararmasını sağlar.
  • Bunların dışında çalıştığınız ortamda önemlidir. Örneğin; kimyasal maddelerin olduğu bir fabrika veya işletmede çalışıyorsanız, havadaki farklı kimyasallar sararmaya neden olabilir.
  • Tüm bu nedenler dışında aldığınız kılıfın kalitesi de bir etkendir. Kalitesiz ve kimyasal madde içeren kılıflar, kısa ömürlüdür. Kısa sürede sararma yapar ve aslında kullanımı da zararlıdır. Kaliteli ve iyi bir kılıf alarak düzenli olarak temizlemeniz, sararma süresini oldukça uzatacaktır.

Şeffaf Telefon Kılıfı Beyazlatma Yöntemleri

Yaşam alanlarında bulunan malzemelerle sararan şeffaf telefon kılıfı beyazlatılabilir. Yumuşak, silikon ve plastik kılıfları temizlemek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

1-) Karbonat, Sirke ve Limon

Şeffaf telefon kılıfı temizleme yöntemleri - karbonat
Her evde bulunan sirke, limon ve karbonat, doğal temizleyici ürünlerdir. Zararsız birer ağartıcı olan bu maddelerle birçok malzemeyi beyazlatabilirsiniz.
  • Az miktarda karbonatı biraz suyla karıştırarak macun kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı diş fırçası yardımıyla sararan telefon kılıfı üzerine sürün ve güzelce ovalayın. Bir süre beklettikten sonra kılıfı yıkayın. Beyazladığını göreceksiniz.
  • Sirke yönteminde ise elma sirkesi veya beyaz sirke kullanmanız daha etkilidir. Sirke ve suyu bir kap içerisine alın ve karıştırın. Sonrasında telefon kılıfını bu kap içerisine koyun ve 12 saat kadar bekletin. Telefon kılıfını çıkardığınızda beyazladığını görebilirsiniz.
  • Elma sirkesini bir bardak su ve iki yemek kaşığı karbonat ile karıştırarak 1-2 saat bekletin. Elde ettiğiniz karışımı diş fırçası yardımıyla telefon kılıfı üzerine sürerek ovun. Sonra ılık suyla durulayıp, kurulayabilirsiniz.
  • Son olarak doğal ağartıcı olan limon yöntemi var. Bu yöntemde yarım limonu kılıfa sürerek ovalamalısınız. Her yerini limonla buladığınız kılıfı bir süre bu şekilde bekletin. Sonrasında ise suyla durulamanız yeterli olacaktır.

2-) Kimyasallar – Çamaşır Suyu, Cif ve Aseton

Şeffaf telefon kılıfı temizleme yöntemleri - kimyasallar
Evde bulunan kimyasal temizlik ürünleri, telefon kılıfını temizlemek için kullanılabilir.
  • Çamaşır suyunu biraz suyla seyrelterek bir kap içerisine dökün. Sonrasında telefon kılıfını bu karışımın içerisine bırakın ve bir süre bekletin. Kılıfı çıkardığınızda beyazladığını göreceksiniz.
  • Cif, birçok evde bulunan bir temizlik ürünüdür. Bu ürünü kılıfın üzerine bir miktar sıktıktan sonra diş fırçası ile ovun. Bir süre sonra sararan yerlerin renginin açıldığını görebilirsiniz.
  • Aseton, bir diğer temizleme yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Pamuk yardımıyla kılıfa uyguladığınız aseton bir süre sonra kılıfı beyazlatacaktır.

Bu kimyasal ürünlerin kılıf malzemesine göre kılıfa zarar verme ihtimali olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu nedenle kullanırken dikkat etmek faydalı olacaktır. Ayrıca oksidasyondan oluşan sararmalarda bu malzemeler pek işe yaramayacaktır.

3-) Diş Macunu ve Alkol

Şeffaf telefon kılıfı temizleme yöntemleri - diş macunu
Diş macunu dişlerdeki sararmaları giderdiği gibi telefon kılıfındaki sararmalar konusunda da başarılıdır.
  • Sararan şeffaf kılıf üzerine bir miktar diş macunu dökün ve diş fırçasıyla güzelce ovalayın. Ovaladığınız alanlarda sararmaların açıldığını göreceksiniz. Kılıfın her yerini güzelce ovaladıktan sonra su ile durulayın ve kurulayın.
  • Alkol, güçlü bir temizleyici ve ağartıcıdır. Sararan telefon kılıfı üzerinde de bu nedenle kullanılabilir. %75 oranlı tıbbi alkol şişesi aldıktan sonra kılıfı 10 dakika kadar bu alkol içerisinde bekletmeniz gerekiyor. Sonrasında nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır.

4-) Silgi, Sabun ve Deterjanlar

Sabun
Temizlik ürünleri ile sararmaları gidermek dışında telefon kılıfını daha hijyenik bir hale getirebilirsiniz.
  • Mat bir görüntüde olan şeffaf kılıfları tercih ediyorsanız, kalem izlerini silen silgiler temizlemenize yardımcı olabilir. Fakat parlak kılıflar için silgi pek işe yaramaz. Silgiyle mat kılıfların her yerini silerek temizleyebilirsiniz.
  • Sabun, çamaşır ve bulaşık deterjanıyla temizlemek için ise bir miktar su ile bu ürünlerden birini karıştırıp diş fırçası ile kılıfa uygulamanız gerekiyor. Oksidasyon kaynaklı sararmalar da pek faydalı olmasa da birkaç ton sararma azalacaktır. Ayrıca telefon ve kılıfın hijyenini sağlamak içinde bu ürünler etkilidir.

Tüm markaların farklı modelleri için telefon kılıflarını Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir