Çiçek Bakımı

Vazo Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Evleri, ofisleri, bahçeleri güzelleştiren şeylerin başında gelir çiçekler. Özel günlerde sevdiklerinize hediyedir, kendinize hediyedir… Herkesin çok sevdiği çiçek türlerinden biri de canlı çiçeklerdir. Mis gibi kokan, odayı mis gibi kokutan, harika canlılardır onlar. Ama bakımları biraz daha zordur, özen ister. Biz de o yüzden vazo çiçeği bakımının ayrıntılarından bahsedip size birkaç öneri vermeye geldik! Vazo çiçeği bakımı nasıl olur, bu çiçeklerin solmaması için neler yapabilirsiniz… Hepsinin cevabı yazımızda!

Taze çiçekler çok sevilen çiçeklerdir. Ama saksı çiçeklerinin bakımı biraz daha zordur. Birkaç yöntemi deneyerek çiçeklerinizin daha uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemleri deneyerek bitkinizin daha uzun süre canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Hadi gelin, önerilere bakalım!

Vazo çiçeği bakımı
Canlı Çiçekler ile Evinizi Güzelleştirin!

Vazo Çiçeği Bakımı için Öneriler

Vazoda çiçek bakmak özen ister. Çiçekleri vazoya koyup bırakmak, yeterli değildir. Bazı noktalara dikkat etmeniz, özen göstermeniz gerekir.

Vazoda çiçek bakarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

  • Mesela çiçeği vazoya koymadan hemen önce saplarını biraz kısaltmanız gerekir. İlk kesimden birkaç gün sonra tekrar aynı işlemi yapmanız gerekir. Bu sayede kökler daha iyi su alır ve çiçekler daha canlı görünür.
  • Gül gibi katmanlı bitkilerde koruyucu yapraklar da vardır. Bu yaprakların fazla kısımlarından kurtulmanız da gerekir. Bu sayede çiçeğiniz tamamen açılıp güzelliğini gösterir. Ayrıca bitkinin sap kısmında yapraklar varsa onları da budayabilirsiniz. Böylece çürümeyi engellemiş olursunuz. Ölü ya da gevşek yaprakları temizleyebilirsiniz.
Vazo çiçeği bakımı
Vazodaki Bitkilerin Daha Uzun Kalması için Yapabilecekleriniz
  • Çiçeğinizin suyunu değiştirirken de gelişigüzel davranmamanız önemli. Çiçekleri temiz, oda sıcaklığında bir suyun içine koyabilirsiniz. Ayrıca vazoya az miktarda bitki besini de ekleyerek bitkinizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Vazodaki suyu iki günde bir değiştirirseniz bu da yeterli olacaktır. Ayrıca suyun daha erken bulanıklaştığını fark ederseniz tabii ki yine suyu değiştirebilirsiniz.
  • Çiçek için vazo seçimi yaparken de dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Vazonun boyutunun çiçeğin boyundan daha uzun olması gerekir. Bu sayede çiçek buketi daha sağlam durur.

İlk aşamada bu noktalara dikkat ederek vazodaki çiçeklerinizin daha canlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Vazoda Çiçekler Nasıl Daha Uzun Dayanır?

Canlı çiçekler, bakım ister. Eğer siz de vazodaki çiçeklerinizin hemen solmasından endişe ediyorsanız, onları daha uzun süre yaşatmanızı sağlayacak detaylara göz atabilirsiniz:

  • Çiçeklerinizin doğrudan gün ışığına maruz kalmamasına dikkat edebilirsiniz. Direkt güneş ışığı, bitkinin yapraklarına ve çiçeklerine zarar verebilir. Ayrıca çiçeklerin hemen kurumasına sebep olacak ısıtma, soğutma sistemleri ve açık pencerelerden de uzak durmanız önemlidir.
  • Canlı çiçekleri evin içine yerleştirirken çiçeklerin, meyvelerin yanında durmamasına özen gösterebilirsiniz. Meyveler büyürken etilen gazı salgılar. Bu da, taze çiçeklerin ömrünün azalmasına sebep olur.
Vazo çiçeği bakımı
Canlı Çiçekler Nasıl Daha Uzun Yaşar?
  • Taze çiçeklerin suyunu genellikle iki günde bir değiştirebilirsiniz. Temiz su, çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasında etkilidir.
  • Canlı çiçek buketinin içindeki çürümüş çiçekleri budamanız da önemlidir. Bu sayede diğer çiçekleri çürümekten kurtarabilirsiniz.

Bunların yanında ayrıca şu yöntemleri de deneyerek çiçeklerinizin daha uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz:

Elma sirkesi ve şeker

Çiçeklerinizi vazoya koymadan önce bitkilerin suyuna iki yemek kaşığı kadar elma sirkesi ve iki yemek kaşığı kadar şeker karıştırabilirsiniz. Bu karışımda şeker, bitki için besin görevi görür. Sirke ise anti-bakteriyel etki yaratarak çiçeklerinizin canlanmasını sağlar.

Buzdolabı

Vazodaki çiçeklerinizi her gece yatmadan önce buzdolabına koyabilirsiniz. Bu sayede bitkileriniz daha geç çürür. Yani, onları buzdolabına koyarak çürümelerini geciktirebilirsiniz.

Aspirin

En bilindik yöntemlerden biri de aspirin kullanımıdır.. Taze çiçeklerinizi koyduğunuz vazonuza bir tane aspirini ezip suya karıştırabilirsiniz. Aspirin, suyun pH seviyesini düşürdüğü için canlı çiçeklerdeki solmayı da geciktirir.

Şebboy, gül, gerbera, lale, papatya, hüsnüyusuf gibi çok çeşitli canlı çiçekler vardır. Çiçeksepeti’nin çooook geniş çiçek çeşitliliği arasında istediğiniz tüm bitkileri bulabilirsiniz. Canlı çiçekler, saksıda bitkiler, tohumlar, fidanlar… Aradığınız her şey tek tık uzağınızda sizi bekliyor!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir