Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?
Evdeki görüntüsüyle, kokusuyla ve tadıyla herkesin çok sevdiği bitkilerden biridir fesleğen. Yaz sonuna doğru açan beyaz çiçekleriyle eve neşe katan fesleğenin bakımı da aslında oldukça kolaydır. Yaprakları uzun, yeşil ve mis kokulu olan fesleğen bakımı ile ilgili her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz!
Fesleğenin pek çok faydası vardır. Mis gibi kokusu, aroması, güzelliği, sağlığa faydası… Saymakla bitmez güzellikleri! Bu yüzden evinizde güzel bir saksıda, mis gibi bir fesleğen yetiştirebilirsiniz. Üstelik evde bakımı da zor olmadığı için kolayca fesleğen bakabilirsiniz. Gelin, şimdi ayrıntılara geçelim!
Fesleğen Bakımı Hakkında Genel Bilgiler
Görüntüsüyle, tadıyla, kokusuyla büyüler fesleğen. Bu yüzden evlerde sık sık yetiştirilen bitkilerden biridir. Bunun yanında fesleğenin pek çok da faydası vardır. Bu faydaları şöyle sıralayabiliriz:
- Fesleğen yaprakları; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerini gidermede etkilidir.
- Balgam, gaz ve idrar söktürücü özellikleri vardır.
- Fesleğenin yaprakları bitki çayı olarak kullanıma uygundur.
- Fesleğen tohumları, öksürüğü keser, sinirleri yatıştırır.
- Sos olarak (pesto) kullanıldığında çok lezzetlidir.
- Doğal sinek kovuculardan biridir.
Faydalarından kısaca bahsettiğimiz fesleğenin, bakımının kolay olduğundan bahsetmiştik. Fesleğen, evde yetiştirmeye oldukça uygundur. Evde, saksıda fesleğen yetiştirmek isterseniz şu adımları izleyebilirsiniz:
- Saksıda fesleğen yetiştirecekseniz Mart ayında fesleğen tohumlarını ekmeye başlayabilirsiniz. Öncelikle bir saksıyı toprakla doldurun. Saksının üzerinde 4-5 santim boşluk bırakın.
- Toprağın üzerine fesleğen tohumları serpiştirin.
- Toprağa serpiştirdiğiniz fesleğen tohumlarının üzerini biraz toprak ekleyin.
- İlk sulamayı yapıp fesleğenin üzerini örtün ve saksıyı gölgeye koyun.
- 10-15 gün boyunca saksıyı gölgede bırakın ve ardından çimlenmeye başlamış olan fesleğeninizi güneşe çıkarın.
Fesleğeni ekmeniz aslında işte bu kadar kolay! Bu hem lezzetli hem de mis kokulu bitkiyi evinizde ya da bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Fesleğen hem saksıda hem de bahçede yetişmeye uygundur. Saksıda fesleğeniniz yaprak vermeye başladığında, yaprakları büyümeye başladığında bitkiyi dipten sulamaya başlayabilirsiniz. Fesleğenin yapraklarına su gelmemesine dikkat ederek sulama işlemini yapabilirsiniz. Böylece zamanla bitkinizin bir sürü yaprağı olur!
Şimdi gelin, fesleğen bakımı ayrıntılarına geçelim!
Fesleğen Çoğaltma ve Budama
Fesleğenin büyürken zaman zaman budama yapmanız gerekir. Ayrıca bitkinizi çok beğenen sevdikleriniz olursa onlara ana bitkiden çelik üretebilirsiniz. Bunları yapmak aslında çok kolaydır! Bitkinizden yaprak almak istediğinizde yaprakları koparmak yerine budama makası kullanabilirsiniz. Böylece hem bitkiye zarar vermezsiniz hem de bitki yapraklarının daha gür çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Fesleğen bakımı yaprak için sabah güneşinden önceki zamanı kullanabilirsiniz. Bu sayede kestiğiniz yaprakların yeri, aldığı güneş ışığı ile yerini yenilerine bırakır.
Fesleğenin çoğaltılması da son derece kolaydır:
- Bitkinin sağlıklı olan kök kısmında kibarca bir kök kesip gübreli bir toprağa bu kökü yerleştirebilirsiniz.
- Daha sonra güneş göre bir yere bu saksıyı koyup bitkinizi ara ara sulayabilirsiniz. Aslında fesleğen büyütmek iste bu kadar kolaydır!
Toprak Seçimi ve Sulama
Fesleğen için sulama, önemli noktalardan biridir. Aslında sulama, her bitkide çok önemlidir. Fazla ya da az sulama, bitkilerin ölmesine sebep olduğu için doğru miktarı bulmak gerekir. Fesleğenleri, kışın haftada bir defa, yazın haftada iki-üç defa sulayabilirsiniz. Kuraklığı sevmeyen bu bitki, aşırı suyu da sevmez. Bu yüzden sulama yaparken derinlemesine sulama yapabilirsiniz.
Fesleğen yapraklarında sararmalar görüyorsanız bu, fazla sulamaya işarettir. Ayrıca yapraklarda kurumalar başladıysa bu da, fesleğeni az suladığınızın bir göstergesidir. Fesleğeni sularken bitkinin yapraklarına su değmemesine özen gösterebilirsiniz. Bu sayede yapraklarda yanmalar olmasını engelleyebilirsiniz.
Fesleğen için toprak seçimi yaparken de dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır:
- Fesleğen yetiştirirken yaşayabileceğiniz sorunların başında mantar problemi vardır. Sulamaya bağlı olarak bitkinin toprağında mantar oluşabilir. Mantar hastalığı oluştuğunda da bitkinizin yaprakları sararıp dökülür. Bunun olmaması için bol besinli humuslu toprak tercih edebilirsiniz. Bu sayede bitkiniz daha sağlıklı şekilde büyüt.
- Bu bitkinin kökleri, suyu sevmez. Köklerin çürümemesi için toprağın suyu süzmesi gerekir. Hem delikli bir saksı em de humuslu bir toprak seçerseniz bu sorunun da önüne geçebilirsiniz.
- Bol besinli toprak, iyi yetişen bir fesleğen demektir. Bu yüzden besin dolu topraklar arasından seçim yapabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kuruyan fesleğen nasıl canlanır?
Her bitkide olduğu gibi fesleğen yetiştirirken de bitkide kuruma olabilir. Bu, bitkinin dönemini tamamlamış olmasından ya da yanlış bakımdan kaynaklanıyor olabilir. Kuruyan bir fesleğeni canlandırmak için öncelikle bitkinin neden kuruduğunu belirlemeniz gerekir. Ama genel olarak uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır:
- Toprağı havalandırarak toprağı canlandırabilirsiniz. Toprağı, gübreli toprak ile yenileyebilirsiniz.
- Bitkinin kuruyan dallarını budayıp sağlıklı yerlerini kurtarabilirsiniz.
- Bitkinin yerini değiştirip onu daha güneşli bir yere koyabilirsiniz.
- Böceklenme sorunu yaşıyorsanız çok az miktarda sigara külünü toprağa ekleyebilirsiniz.
- Fesleğen yaprakları nasıl toplanır?
Fesleğenin yapraklarını, bitli çiçek açana kadar toplayabilirsiniz. Yaprakları elinizle koparmak yerine budama makası ile dalları üstten keserek bitkiyi budayabilirsiniz. Bu sayede bitkinizin yaprakları da daha gür şekilde çıkar. Fesleğenin yapraklarını topladıktan sonra yaprakların hemen solmasını istemiyorsanız yaprakları suyun içine saplarıyla birlikte koyabilirsiniz.
Fesleğen bakımı ile ilgili bizim söyleyeceklerimiz bu kadar! Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde çiçek bakımı ile ilgili ihtiyacınız olan tüm ürünleri bulabilirsiniz. Ekiciler, topraklar, tohumlar, sulama malzemeleri… Aradığınız her şeyi online olarak keşfedebilirsiniz!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:
- Sevginin ve Özgürlüğün Temsilcisi Starliçe Çiçeği (Cennet Kuşu)
- Yaprak Biti Neden Olur? Çözümleri Nelerdir?
- Tatile Çıkacaklar için Bitki Sulama Önerileri
- Balkonda Bitki Yetiştirmek için İhtiyacınız Olan Ürünler
- Evde Bitki Besini Hazırlama: Hangi Besinler Bitkilere İyi Gelir?
- Ruhunuzu Okşayacak Güzelliğe Sahip Bahar Çiçekleri