Yasemin Çiçeği: Anlamı, Bakımı ve Faydaları
Akdeniz ikliminde yaşayanların nerede görse muhakkak tanıyacağı yasemin çiçeği, mis gibi bahar kokar. Yanından geçtiğiniz anda kokusu tüm beninizi sarar, bu yüzden çok sevilir ve tercih edilir. Bu büyüleyici kokusunun yanı sıra çiçeğin kendisi saflık, duruluk ve masumiyet, simgeler. Bu yazımızda yasemin çiçeği hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.
Bazen bir yerden geçerken güzel mi güzel bir koku hissedersiniz fakat ne olduğunu çıkaramazsınız bir türlü… İşte o güzel kokunun sahibi genelde yasemin çiçeğidir. Oldukça güzel bir çiçek türü olan yasemin, Jasminum Nudiflorum olarak isimlendirilen bir bahçe bitkisidir. Afrika ve Avrupa’da 200 kadar türü vardır. Güzelliğini bir yana bırakırsak 10 parmağında 10 marifet olan çiçeklerdendir yasemin. Mis kokusu ile hem sevgiliye hem de dostlarınıza hitap edebilen çiçekler arasında yer alır.
Yasemin Çiçeği Anlamı Nedir?
Yasemin çiçeği, söylenene göre güzel ve çekici olmayı da simgeler. Yani sevdiklerinize en saf ve masum duygularınızı en güzel şekilde iletmeniz için harika bir alternatiftir. Ayrıca “Kendim için aldım.” diyebileceğiniz, evinizde bulunmasından mutluluk duyacağınız bu çiçeğin anavatanı yeryüzünün en yüksek noktası olan Himalayalar’dır. Yasemin çiçeği en çok yüksek kesimlerde yetişir. Bir nevi zirveleri sever ve zirvede olmayı sevenlerin uğurlu çiçeği olmak ona çok yakışır!
Yasemin Çiçeği Bakımı
- Çiçeklenme zamanı Haziran – Eylül ayları arasındadır. Bu aylarda mis kokulu çiçekler açar. Beyaz, sarı, mor ve mavi renklerde çiçekler görebilirsiniz.
- Aydınlık ve havadar yerlerde yaşamayı sever. Bu nedenle Akdeniz ikliminde oldukça rahat eder.
- Toprak seçmeyen uyumlu bir bitkidir. Nemli toprakta mutlu olur. Ancak kış aylarında toprağındaki nemin biraz azaltılması iyi olacaktır.
- Türüne göre tam güneşten yarı gölgeye kadar bir ışık istemektedir. Işık, direkt güneş ışığı olmamalıdır. Fakat öyle çok sıcaktan da hoşlanmaz. Yıl boyunca çok aydınlık, havadar ve serin yerlerde tüm güzelliğini sergiler.
- Kışın bile fazla sıcakta kalırsa çiçeklenmeyeceği gibi yaprak bitleri ile karşılaşabilirsiniz. Fakat yine kış sezonunda günde en az 4 saat dolaylı ışık görmelidir. İdeali, yasemin çiçeğini kışın balkonda tutmaktır. Böylece hem dışarıdaki yağmurdan ve kötü hava koşullarından etkilenmez hem de serin bir yerde bulunmuş olur.
- Serin yerlere olan sevgisi kış aylarında da devam eder. Çiçeklenmenin devam etmesini istiyorsanız, kış aylarında bulunduğu ortamın sıcaklığı 10 derecenin üzerine çıkmamalıdır.
- Yasemin çiçeği suyu sever. Bu sebeple Yazın bol su ister. Özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulama suyuna vitamin eklerseniz, size karşılığını bol ve güzel çiçeklerle verecektir. Ek olarak kışın toprağın nemli kalmasına özen gösterilmelidir.
- Saksı değiştirme zamanı ilkbahardır. Gerek görülmediği müddetçe her yıl saksı değiştirmeniz gerekmemektedir.
- İlkbahar mevsiminde dalların ucundan kesilerek temizlenmelidir. Böylece yeni dallara olanak tanırsınız ve çiçeğin gelişimine katkıda bulunursunuz.
Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
- Çelikle üretim:
Sonbahar ortalarına kadar yapılmaktadır. 15-20 cm uzunluğunda iyi olgunlaşmış tek yıllık çubuklar tercih edilmelidir. Mart ortasına kadar üretim yapılabilse de çok önerilmez. Ancak yine de işlem mart ayına sarkacak ise daha ince çelik kullanmak gerekir.
Çeliklerde köklenmenin sağlanabilmesi için üretim ortamının sıcaklığı, rutubet ve nem oranı stabil tutulmalıdır. Ayrıca sıcaklık 16-18 derecenin altına düşürülmemelidir.
Dezenfekte bir ortamda işlem gerçekleştirilmelidir. Özellikle toprağın temiz olması çok önemlidir.
Sulama için sistem kullanılması önerilmektedir.
Yarı aydınlık ve rüzgarsız bir ortam sağlanmalıdır.
- Daldırma ile üretim:
Bu yöntemde köklenme çok hızlıdır ve çelikle üretime nazaran daha kesin sonuç vermektedir. Ancak yapılabilmesi için büyük bir kısmı toprağa gömülü olan kuvvetli bir yasemin çiçeği bitkisi gerekir.
Yılın hemen hemen çoğu zamanı kullanılabilecek bir yöntemdir. Haziran, temmuz, ekim ve kasım ayları bu yöntem için çok elverişlidir. Fakat kalan 9 ayda gönül rahatlığı ile denenebilir.
Rutubetli bir toprakta yapılması önerilmektedir.
Dallandırma işlemi gerçekleştirilirken tam olgunlaşmamış sürgünler, boğum noktalarındaki yapraklar kesilerek minimum 5cm derine olacak şekilde toprağa sağlam bir şekilde gömülmelidir. Sonra köklenme süresi beklenir. Yaklaşık olarak 2 ay içerisinde köklenme oluşacaktır.
Yasemin Çiçeği Faydaları
Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını giderici ve ateşi düşürücü etkileri vardır.
Sinirleri yatıştırmaktadır. Uyku problemi çekenler için oldukça faydalıdır. Ayrıca göğüs bölgesindeki rahatsılıklarda da etkilidir.
İdrar söktürerek kabızlığı gidermeye yardımcı olur.
Yasemin Çiçeği Nasıl Kullanılır?
Genellikle çiçeklerinden hazırlanan yasemin çayı şeklinde tüketilmektedir. Bu çay göğsü yumuşatır ve sinirleri yatıştırır. Damarları açar.
Çiçeklerinden elde edilen yasemin yağı ise parfümler başta olmak üzere kozmetik alanında kullanılmaktadır.
Yasemin Çiçeği Yağı Kullanım Alanları
Yüz ağrılarında ağrı kesici olarak etkilidir. Bu nedenle ağrıyan gölgeye masaj yaparak uygulanması tavsiye edilmektedir.
Cilt gözeneklerini sıkılaştırıp, daha duru bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Cilt için tonik olarak da kullanılır. Cildi besler ve sıkılaştırır.
Romatizma ağrıların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.
Yoğun strese iyi gelmektedir. Kimi zaman hafif uyutucu olması nedeniyle insan bedenini ve ruhunu dinlendirici etkisi vardır.
Dinlendirici etkisi vardır. Bu nedenle aroma terapi amaçlı olan masajlarda ve banyo jellerinde kullanılmaktadır.
Göz altı morluklarını giderici etkisi vardır.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için cilde uygulanabilecek ideal bir yağdır. Güneş kremi yerine kullanılabilir.
Selülitlerin giderilmesine ve azalmasına yardımcı olur.
Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?
- Başka bitki çayları gibi yasemin çiçeği kaynatılmaya uygun değildir. Demleme veya haşlama yolu ile çayınızı hazırlayabilirsiniz.
- En doğru metot, kaynamış suyun içerisine kurutulmuş yasemin çiçeğini atmaktır.
- 5 dakika bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz. Yoğunluğunu damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Şayet acı bir tat alırsanız 1-2 damla limon suyu ile çayınızın tadını yumuşatabilirsiniz.
Yasemin çiçeği hakkında merak edilen her şeyi açıkladığımız yazımız burada sona eriyor. Tüm çiçek türleri ve bakımı için gerekli malzemeleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
Birde şu çiçeğin buket satışını siteniz yapsa harika olur Türkiyede İnternet Üzerinden hiçbir site Yasemin Çiçeği buketi’nin satışını yapmıyor yada bulamadım kahretsin! :/
arkadaş sevgilime yasemin çiçegi göndermek istiyorum çiçek sepetinde bile bulamadım bu nasıl bir çiçektir benim bunu mutlaka göndermem lazım
herşeyin buketini istiyorsunuz. Sonra kuruyan çiçeklerin çoğu çöpü boyluyor. Fidesini alsanız da birilerinin elinde solmasa ya
Fikrinize katılıyorum.
en önemli etkisini yazmayı unutmuşsunuz, azdırıcı etkisi vardır duyurulur :)
Benim adim yasemin
Yasemin çiçeğinin önce yapraklarında beyaz bitler oluştu şimdi çicekleri sarardı nasıl iyileştirilir çok güzel kokuyor. Bir ilaç veya tablet ile düzelir mi lütfen bilgi verir misiniz
Beyaz bit ilaci kullanin. Decis® 2.5 EC veya esdeger bir ilac, puskurtme pompa ile yapraklarin ustune ve altina uygulanmali. Zirai ilac satan dukkanlarda bulabilirsiniz.
çelikten uretilmiş filbahri topraga ne zaman dikilmelidir?
Çiçeğimi balkonda saksıda yetistiriyorum ama dallar uzadıkça yapraklar küçük ve cılız olup hemen kuruyor oldukça iyi dal vermesine rağmen yapraksız
Yasemin cicegim tohum lar verdi topladım ıslatıp toprağa ektim acaba onlardan fide elde edebilirmiyim
Yasemin cicegimizin yaprakları düzenli su vermemize rağmen sarardı kurudu hasta oldu ne yapabiliriz
Datça’daki bahçemde yasemin ağacı var. Fakat mayıs ayında yoğun bir şekilde çiçekleri her gün dökülüyor. Normal mi?
Ayrıca dökülen çiçekleri toplayıp kurutmayı düşünüyorum. Çiçekleri nasıl kurutmalıyım?
benim bahcede yasemin çiçeğim var üzerinde yüzlerce çicek var fakat kokmuyor neden teşekür ederim
Şu güzelim çiçek için yapılan yorumlarda bile azdırıcı etkisi var yazmışlar, helal olsun yani böylesi güzel kokusu olan bir çiçekle bağdaştırabildiğiniz akıl seviyeniz malesef hep aşağılarda kalmış
kışın en düşük kaç dereceye dayanır İzmirde gece balkonda durabilir mi?
Çelikten diktiğin yasemin çiceğim4 5 ay oldu ne yaprak verdi.Üstelik alt yaprakları sarardı. Ne yapmalıyım