Çiçek Bakımı

Yasemin Çiçeği: Anlamı, Bakımı ve Faydaları

Akdeniz ikliminde yaşayanların nerede görse muhakkak tanıyacağı yasemin çiçeği, mis gibi bahar kokar. Yanından geçtiğiniz anda kokusu tüm beninizi sarar, bu yüzden çok sevilir ve tercih edilir. Bu büyüleyici kokusunun yanı sıra çiçeğin kendisi saflık, duruluk ve masumiyet, simgeler. Bu yazımızda yasemin çiçeği hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

2022 yılında güncellenmiştir.

Bazen bir yerden geçerken güzel mi güzel bir koku hissedersiniz fakat ne olduğunu çıkaramazsınız bir türlü… İşte o güzel kokunun sahibi genelde yasemin çiçeğidir. Oldukça güzel bir çiçek türü olan yasemin, Jasminum Nudiflorum olarak isimlendirilen bir bahçe bitkisidir. Afrika ve Avrupa’da 200 kadar türü vardır. Güzelliğini bir yana bırakırsak 10 parmağında 10 marifet olan çiçeklerdendir yasemin. Mis kokusu ile hem sevgiliye hem de dostlarınıza hitap edebilen çiçekler arasında yer alır.

Yasemin Çiçeği Anlamı Nedir?

Yasemin çiçeği anlamı
Mütevazi ve narin görünüşlü yasemin; yıllar yılı saf, duru ve masum duyguların sembolü olmuştur.

Yasemin çiçeği, söylenene göre güzel ve çekici olmayı da simgeler. Yani sevdiklerinize en saf ve masum duygularınızı en güzel şekilde iletmeniz için harika bir alternatiftir. Ayrıca “Kendim için aldım.” diyebileceğiniz, evinizde bulunmasından mutluluk duyacağınız bu çiçeğin anavatanı yeryüzünün en yüksek noktası olan Himalayalar’dır. Yasemin çiçeği en çok yüksek kesimlerde yetişir. Bir nevi zirveleri sever ve zirvede olmayı sevenlerin uğurlu çiçeği olmak ona çok yakışır!

Yasemin Çiçeği Bakımı

Yasemin çiçeği bakımı
Güzeller güzeli yasemin çiçeği nasıl yetiştirilir? Cevabını aşağıda bulabilirsiniz:
  • Çiçeklenme zamanı Haziran – Eylül ayları arasındadır. Bu aylarda mis kokulu çiçekler açar. Beyaz, sarı, mor ve mavi renklerde çiçekler görebilirsiniz.
  • Aydınlık ve havadar yerlerde yaşamayı sever. Bu nedenle Akdeniz ikliminde oldukça rahat eder.
  • Toprak seçmeyen uyumlu bir bitkidir. Nemli toprakta mutlu olur. Ancak kış aylarında toprağındaki nemin biraz azaltılması iyi olacaktır.
  • Türüne göre tam güneşten yarı gölgeye kadar bir ışık istemektedir. Işık, direkt güneş ışığı olmamalıdır. Fakat öyle çok sıcaktan da hoşlanmaz. Yıl boyunca çok aydınlık, havadar ve serin yerlerde tüm güzelliğini sergiler.
  • Kışın bile fazla sıcakta kalırsa çiçeklenmeyeceği gibi yaprak bitleri ile karşılaşabilirsiniz. Fakat yine kış sezonunda günde en az 4 saat dolaylı ışık görmelidir. İdeali, yasemin çiçeğini kışın balkonda tutmaktır. Böylece hem dışarıdaki yağmurdan ve kötü hava koşullarından etkilenmez hem de serin bir yerde bulunmuş olur.
  • Serin yerlere olan sevgisi kış aylarında da devam eder. Çiçeklenmenin devam etmesini istiyorsanız, kış aylarında bulunduğu ortamın sıcaklığı 10 derecenin üzerine çıkmamalıdır.
  • Yasemin çiçeği suyu sever. Bu sebeple Yazın bol su ister. Özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulama suyuna vitamin eklerseniz, size karşılığını bol ve güzel çiçeklerle verecektir. Ek olarak kışın toprağın nemli kalmasına özen gösterilmelidir.
  • Saksı değiştirme zamanı ilkbahardır. Gerek görülmediği müddetçe her yıl saksı değiştirmeniz gerekmemektedir.
  • İlkbahar mevsiminde dalların ucundan kesilerek temizlenmelidir. Böylece yeni dallara olanak tanırsınız ve çiçeğin gelişimine katkıda bulunursunuz.

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır?
Çiçeği çoğaltmak için 2 yöntem vardır. Bunlar; çelikle üretim ve daldırma ile üretim yöntemleridir.
  •  Çelikle üretim:

yaseminSonbahar ortalarına kadar yapılmaktadır. 15-20 cm uzunluğunda iyi olgunlaşmış tek yıllık çubuklar tercih edilmelidir. Mart ortasına kadar üretim yapılabilse de çok önerilmez. Ancak yine de işlem mart ayına sarkacak ise daha ince çelik kullanmak gerekir.

yasemin çiçeği yetiştirmekÇeliklerde köklenmenin sağlanabilmesi için üretim ortamının sıcaklığı, rutubet ve nem oranı stabil tutulmalıdır. Ayrıca sıcaklık 16-18 derecenin altına düşürülmemelidir.

yasemin çiçeği bakımıDezenfekte bir ortamda işlem gerçekleştirilmelidir. Özellikle toprağın temiz olması çok önemlidir.

yasemin çiçeğiSulama için sistem kullanılması önerilmektedir.

Yarı aydınlık ve rüzgarsız bir ortam sağlanmalıdır.

  • Daldırma ile üretim:

yasemin çiçeğiBu yöntemde köklenme çok hızlıdır ve çelikle üretime nazaran daha kesin sonuç vermektedir. Ancak yapılabilmesi için büyük bir kısmı toprağa gömülü olan kuvvetli bir yasemin çiçeği bitkisi gerekir.

yasemin çiçeğiYılın hemen hemen çoğu zamanı kullanılabilecek bir yöntemdir. Haziran, temmuz, ekim ve kasım ayları bu yöntem için çok elverişlidir. Fakat kalan 9 ayda gönül rahatlığı ile denenebilir.

yasemin çiçeğiRutubetli bir toprakta yapılması önerilmektedir.

yasemin çiçeğiDallandırma işlemi gerçekleştirilirken tam olgunlaşmamış sürgünler, boğum noktalarındaki yapraklar kesilerek minimum 5cm derine olacak şekilde toprağa sağlam bir şekilde gömülmelidir. Sonra köklenme süresi beklenir. Yaklaşık olarak 2 ay içerisinde köklenme oluşacaktır.

Yasemin Çiçeği Faydaları

Faydaları nelerdir?
Mis kokulu yasemin çiçeğinin birçok alanda faydaları vardır.

yasemin çiçeğiRomatizma, mafsal ve nikris ağrılarını giderici ve ateşi düşürücü etkileri vardır.

yasemin çiçeğiSinirleri yatıştırmaktadır. Uyku problemi çekenler için oldukça faydalıdır. Ayrıca göğüs bölgesindeki rahatsılıklarda da etkilidir.

yasemin çiçeğiİdrar söktürerek kabızlığı gidermeye yardımcı olur.


Yasemin
Çiçeği Nasıl Kullanılır?

yasemin çiçeğiGenellikle çiçeklerinden hazırlanan yasemin çayı şeklinde tüketilmektedir. Bu çay göğsü yumuşatır ve sinirleri yatıştırır. Damarları açar.

yasemin çiçeğiÇiçeklerinden elde edilen yasemin yağı ise parfümler başta olmak üzere kozmetik alanında kullanılmaktadır.

Yasemin Çiçeği Yağı Kullanım Alanları

Çiçek yapı kullanım alanları
Yasemin çiçeği yağı birçok alanda kullanılmaktadır.

yasemin çiçeğiYüz ağrılarında ağrı kesici olarak etkilidir. Bu nedenle ağrıyan gölgeye masaj yaparak uygulanması tavsiye edilmektedir.

yasemin çiçeğiCilt gözeneklerini sıkılaştırıp, daha duru bir cilde sahip olmanızı sağlar.

yasemin çiçeğiCilt için tonik olarak da kullanılır. Cildi besler ve sıkılaştırır.
yasemin çiçeğiRomatizma ağrıların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır
.

yasemin çiçeğiBalgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.

yasemin çiçeğiYoğun strese iyi gelmektedir. Kimi zaman hafif uyutucu olması nedeniyle insan bedenini ve ruhunu dinlendirici etkisi vardır.

yasemin çiçeğiDinlendirici etkisi vardır. Bu nedenle aroma terapi amaçlı olan masajlarda ve banyo jellerinde kullanılmaktadır.

yasemin çiçeğiGöz altı morluklarını giderici etkisi vardır.

yasemin çiçeğiGüneşin zararlı ışınlarından korunmak için cilde uygulanabilecek ideal bir yağdır. Güneş kremi yerine kullanılabilir.

yasemin çiçeğiSelülitlerin giderilmesine ve azalmasına yardımcı olur.

Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yasemin çiçeği çayı nasıl hazırlanır?
Rahatlatıcı etkisi bulunan yasemin çayını aşağıdaki yöntemi kullanarak en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz.
  • Başka bitki çayları gibi yasemin çiçeği kaynatılmaya uygun değildir. Demleme veya haşlama yolu ile çayınızı hazırlayabilirsiniz.
  • En doğru metot, kaynamış suyun içerisine kurutulmuş yasemin çiçeğini atmaktır.
  • 5 dakika bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz. Yoğunluğunu damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Şayet acı bir tat alırsanız 1-2 damla limon suyu ile çayınızın tadını yumuşatabilirsiniz.

Yasemin çiçeği hakkında merak edilen her şeyi açıkladığımız yazımız burada sona eriyor. Tüm çiçek türleri ve bakımı için gerekli malzemeleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. Birde şu çiçeğin buket satışını siteniz yapsa harika olur Türkiyede İnternet Üzerinden hiçbir site Yasemin Çiçeği buketi’nin satışını yapmıyor yada bulamadım kahretsin! :/

  2. arkadaş sevgilime yasemin çiçegi göndermek istiyorum çiçek sepetinde bile bulamadım bu nasıl bir çiçektir benim bunu mutlaka göndermem lazım

  3. herşeyin buketini istiyorsunuz. Sonra kuruyan çiçeklerin çoğu çöpü boyluyor. Fidesini alsanız da birilerinin elinde solmasa ya

  4. Yasemin çiçeğinin önce yapraklarında beyaz bitler oluştu şimdi çicekleri sarardı nasıl iyileştirilir çok güzel kokuyor. Bir ilaç veya tablet ile düzelir mi lütfen bilgi verir misiniz

    1. Beyaz bit ilaci kullanin. Decis® 2.5 EC veya esdeger bir ilac, puskurtme pompa ile yapraklarin ustune ve altina uygulanmali. Zirai ilac satan dukkanlarda bulabilirsiniz.

  5. Çiçeğimi balkonda saksıda yetistiriyorum ama dallar uzadıkça yapraklar küçük ve cılız olup hemen kuruyor oldukça iyi dal vermesine rağmen yapraksız

  6. Yasemin cicegim tohum lar verdi topladım ıslatıp toprağa ektim acaba onlardan fide elde edebilirmiyim

  7. Yasemin cicegimizin yaprakları düzenli su vermemize rağmen sarardı kurudu hasta oldu ne yapabiliriz

  8. Datça’daki bahçemde yasemin ağacı var. Fakat mayıs ayında yoğun bir şekilde çiçekleri her gün dökülüyor. Normal mi?
    Ayrıca dökülen çiçekleri toplayıp kurutmayı düşünüyorum. Çiçekleri nasıl kurutmalıyım?

  9. benim bahcede yasemin çiçeğim var üzerinde yüzlerce çicek var fakat kokmuyor neden teşekür ederim

  10. Şu güzelim çiçek için yapılan yorumlarda bile azdırıcı etkisi var yazmışlar, helal olsun yani böylesi güzel kokusu olan bir çiçekle bağdaştırabildiğiniz akıl seviyeniz malesef hep aşağılarda kalmış

  11. Çelikten diktiğin yasemin çiceğim4 5 ay oldu ne yaprak verdi.Üstelik alt yaprakları sarardı. Ne yapmalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir